Πρόταση για νέα στέγη πολιτισμού

Η αναγκαιότητα δημιουργίας νέας στέγης πολιτισμού, καθώς ο «Απόλλων» δεν χωράει όλο το δυναμικό της πόλης, σε συνδυασμό με την απαίτηση ενός συνολικού σχεδιασμού της πολιτικής για την αποτελεσματικότητα του πολιτισμού κατατέθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πολυφωνική Χορωδία, στο πλαίσιο του 19ου Forum Ανάπτυξης/Money Show Πάτρας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία που πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της Πολυφωνικής, καθώς μέσα στα 34 χρόνια διαδρομής έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας στα πλέον έγκριτα διεθνή μουσικά φεστιβάλ, έχουν λάβει 80 βραβεία, ενώ εκπαιδεύουν σε ετήσια βάση 350 περίπου μαθητές.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής, Mο Σταύρος Σολωμός, κατά την εισαγωγική του ομιλία τόνισε πως αποτελεί αναγκαιότητα η ανάλυση από διαφορετικές οπτικές γωνίες της αποτελεσματικότητας του πολιτιστικού παραγόμενου προϊόντος.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Τερέζης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αποσύνθεση της πολιτικής από την αποτελεσματικότητα του πολιτισμού, σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας, διαπιστώνοντας αδυναμία της αντίληψης πως ο πολιτισμός έχει τις προϋποθέσεις αποτελεσματικά να διεισδύσει σ’ όλα τα μεγέθη και τις δραστηριότητες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δύο προσωπικότητες πολιτικών ανδρών της Αρχαίας Ελλάδας, του Σόλωνα, και του Άρατου, οι οποίοι εισήγαγαν στο πολιτικό γίγνεσθαι μια πολιτιστική προσέγγιση κάνοντας πράξη τον πολιτικό πολιτισμό.

Την απουσία σχεδιασμού πολιτικής πολιτισμού στο Δήμο Πατρέων επισήμανε ο δεύτερος ομιλητή, ο εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» Θεόδωρος Λουλούδης, τονίζοντας την έλλειψη στοιχείων - έρευνας για το πολιτιστικό προϊόν της πόλης μας και την αλληλεπίδρασή του.

«Ο πολιτισμός πρέπει να είναι σημείο προτεραιότητας και όχι να αναπτύσσεται στα περιθώρια κάποιου πολιτικού σχεδιασμού», ανέφερε και πρότεινε η Πάτρα να ενταχθεί ως μητρόπολη του πολιτισμού της παρα-Ιόνιας περιοχής, να υπάρξει άμεση σύνδεση με τον τουρισμό, να γίνουν υποδομές, να αναδειχθεί η ανταποδοτικότητα του πολιτισμού, να εστιάσει στην προαγωγή της τοπικής δημιουργίας και στη δημιουργία θεσμών, προκειμένου να έχει αποτελεσματικότητα.

Την σημερινή κατάσταση σε επίπεδο πολιτιστικής δράσης σκιαγράφησε η Κρίστυ Κουνινιώτη, πολιτιστική συντάκτρια της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η οποία κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στο αξιόλογο πνευματικό δυναμικό της πόλης μας, λέγοντας πως «η Πάτρα καρδιοχτυπά για τον πολιτισμό, δεν έχουμε βαλτώσει πνευματικά», ενώ χαρακτήρισε όπλα για την αποτελεσματικότητα στον πολιτισμό τη γνώση, το όραμα, τον στόχο και το ασίγαστο πάθος.

Ο λογοτέχνης - δημοσιογράφος Σταύρος Ιντζεγιάννης υπογράμμισε με έμφαση πως «ο πολιτισμός απαιτεί παιδεία, πρωτίστως», κατέδειξε την θετική και την αρνητική όψη της αποτελεσματικότητας του πολιτισμού και διερωτήθηκε, προβληματίζοντας το ακροατήριο εάν ο πολιτισμός είναι τελικά ευλογία ή κατάρα.

Ο συνθέτης- καθηγητής Μουσικής Γιώργος Δίπλας χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη τη δημιουργία επιτέλους (!) μιας νέας στέγης πολιτισμού προκειμένου οι αξιόλογοι καλλιτέχνες που διαθέτει η πόλη μας να παρουσιάζουν τη δουλειά τους εφόσον το θέατρο «Απόλλων» έχει γεράσει. Ανέπτυξε τη δύναμη του θεάτρου, λέγοντας πως «εμπνέεται από τη ζωή, αλλά εμπνέει και τον θεατή, τον προβληματίζει, τον συγκινεί, τον ψυχαγωγεί, ενώ μίλησε και για τα οφέλη της σπουδής της μουσικής, υπογραμμίζοντας πως «αποτελεσματικότητα δίχως παιδεία δεν γίνεται».

Τέλος, ο Γιάννης Κόττορος, Διευθυντής Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών και πρόεδρος Δ.Σ. της Πολυφωνικής αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται ο Οργανισμός όλα αυτά τα 34χρόνια σε επίπεδο καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό, με ενεργή παρουσία, παραδειγματική συνέπεια, σταθερότητα και πίστη στους στόχους, έχοντας στο πλευρό τους την αγάπη των Πατρινών.

Ο κ. Σολωμός ανανέωσε το ραντεβού τους για το καθιερωμένο Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο της Πολυφωνικής με τη συμμετοχή 350 μουσικών στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2016, ενώ η βραδιά έκλεισε μουσικά, με τον Γιώργο Δίπλα στο πιάνο και τη Δώρα Πετρίδη στο μικρόφωνο παρουσιάζοντας ένα μικρό απόσπασμα από τα έργα του συνθέτη όπου καταχειροκροτήθηκαν από το ακροατήριο.

Τελευταία Ενημέρωση : Τρίτη, 15/11/2016

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine