Η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας στον αντίποδα της κρίσης

Το παρακάτω κείμενο πρόκειται για άρθρο του Φιλόλογου-Ποιητή Διονύση Καρατζά.

Υπάρχουν έννοιες που δεν χρειάζονται περιόδους κρίσης (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής), για να δείξουν την αξία τους σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο δράσεων. Τέτοιες έννοιες είναι η γνώση, η συνεργασία, η μεθοδικότητα, το πάθος και η αποτελεσματικότητα, οι οποίες απορρέουν από συγκεκριμένο όραμα και στόχους και από σχεδιασμό, πίστη και αυτοπεποίθηση. Έτσι κάθε προσπάθεια αποκτά περιεχόμενο και ποιότητα.

Στον ευαίσθητο τομέα του Πολιτισμού δραστηριοποιούνται στην πόλη μας δημοτικοί φορείς, ερασιτεχνικοί σύλλογοι, ιδιωτικοί οργανισμοί και παράγουν αξιόλογο πολιτιστικό έργο ποικίλου φάσματος. Ένας ιστορικός Οργανισμός με πλούσια δράση είναι η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας.

Στα 34 χρόνια λειτουργίας της αγωνίζεται για τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη χορωδιακή πράξη στην πόλη, τη χώρα και διεθνώς. Με την εμπνευσμένη καλλιτεχνική διεύθυνση του ιδρυτή της Σταύρου Σολωμού, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ιδιαίτερους επί μέρους θεσμούς, όπως τη Μικτή Χορωδία από το 1983, αλλά και το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο από το 1995. Παράλληλα με την ανιδιοτελή προσφορά των συνεργατών της, η Πολυφωνική Χορωδία λειτουργεί επί πλέον 9 τμήματα μουσικής και θεατρικής παιδείας.

Η επιτυχία του έργου της Πολυφωνικής, έχει τα μυστικά της: αγάπη για τη μουσική, πειθαρχία και παραδειγματική συνέπεια, διαρκή αναζήτηση και πρωτοτυπία, σταθερότητα και πίστη στους στόχους. Γι’ αυτό υποστηρίζω, ότι η Πολυφωνική Χορωδία είναι ένας μοναδικός θεσμός με παιδευτικό, παιδαγωγικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα.

Το σύντομο αυτό σημείωμα γράφτηκε με δύο αφορμές. Η πρώτη αφορμή, αφορά στη συμμετοχή της Πολυφωνικής, για άλλη μία χρονιά, στο 19ο Forum Ανάπτυξης, που διοργανώνει η οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2016, με κεντρικό θέμα την «αποτελεσματικότητα παντού». Η δεύτερη αφορμή αναφέρεται στην καλλιτεχνική παρουσία της Πολυφωνικής στην πόλη μας, το Χριστουγεννιάτικο Κοντσέρτο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Σ’ αυτό το Κοντσέρτο, συμμετέχουν οι Χορωδίες του Οργανισμού, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι λυρικοί σολίστ: Ειρήνη Καράγιαννη, Χάρης Ανδριανός, Ήρα Ζέρβα, Έφη Καββαδία-Ζέρβα και Γιάννης Καραμπέτσος, η Συμφωνική Ορχήστρα «Sinfonica», η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Ορχήστρα Τζαζ της Πολυφωνικής, αλλά και η σχολή χορού της Ελένης Μπαλαφούτη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, πέρα από τον ξεχωριστό χαρακτήρα της, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των πολιτιστικών δράσεων της Πολυφωνικής Χορωδίας και δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό της ως παράδειγμα λειτουργίας πολιτιστικών θεσμών.

Η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας, ως πολυδύναμο κύτταρο Πολιτισμού, απολαμβάνει την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας και έχει σταθερή την ευχή μας για διαρκή επιτυχία και προσφορά.

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 05/11/2016

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine