Ενθουσίασε το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό γεγονός 1o Forum Ενέργειας

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή κόσμου, ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου 2012, οι διήμερες συνεδριακές και εκθεσιακές εκδηλώσεις του 1ου Forum Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, από τον «Σ.Ε.» σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΕ / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας. Το πρόγραμμα των διήμερων εκδηλώσεων του 1ου Forum Ενέργειας: «Προσδοκίες για Βιώσιμη Ανάπτυξη» και η πλούσια θεματολογία που αναπτύχθηκε από αξιόλογους ομιλητές, προσέλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επαγγελματιών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, φοιτητών, μαθητών, κ.ά. οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν σφαιρικά και εξειδικευμένα για όλες τις εξελίξεις σε θέματα όπως μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι έρευνες υδρογοναθράκων στη Δυτική Ελλάδα, το ερευνητικό έργο στον τομέα της ενέργεις που γίνεται από τα Ακαδημαϊκά ιδρύματα της Πάτρας, οι δράσεις βιώσιμης ενεργειακής διαχείρισης της ΑΔΕΠ Α.Ε. στο Δήμο Πατρέων, το επενδυτικό περιβάλλον σε θέματα ενέργειας, κ.ά.

Την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Ν. Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ», ο Σύλλογος Βιοτεχνών Υδραυλικών Θερμικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Πάτρας και ο Σύλλογος Βιοτεχνών Μετάλλου Ν. Αχαΐας, τέθηκε η βάση ενός κοινού κώδικα επικοινωνίας μεταξύ όλων των ειδικοτήτων στον χώρο των κατασκευών. Παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την σπατάλη ενέργειας από το κτιριακό δυναμικό της χώρας καθώς και οι μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων που μπορούν να υπάρξουν μετά από κατάλληλες παρεμβάσεις στα κτίρια. Αναφορές έγιναν στο θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων και στις προβλέψεις του ΚΕΝΑΚ για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, αλλά και στις προοπτικές που ανοίγει το δυσβάστακτο κόστος της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε τομείς όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε κτίρια, οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης, τα γεωθερμικά συστήματα και η εξωτερική θερμομόνωση.

Σε μια άλλη εκδήλωση, εκπρόσωποι της εγχώριας βιομηχανίας διογκωμένης πολυστερίνης, παρουσίασαν το πλήθος εφαρμογών και δυνατοτήτων που προσφέρει αυτό το υλικό στις κατασκευές με στόχο την θερμομόνωση των κτιρίων.

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, η ΑΔΕΠ Α.Ε. παρουσίασε τις δράσεις που ετοιμάζει για το Δήμο Πατρέων, μέσω ενός σχεδίου διαχείρισης αειφόρου ενέργειας, που θα περιλαμβάνει την ενεργειακή απογραφή της Πάτρας και την ταυτοποίηση του ενεργειακού της αποτυπώματος, την δημιουργία ενός οδικού χάρτη προσαρμογής της Πάτρας στην κλιματική αλλαγή και την σύσταση Τοπικού Συμβουλίου Κλιματικής Αλλαγής.Επίσης παρουσιάστηκε το Τοπικό Ενεργειακό Γραφείο Πληροφόρησης και οι δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία της Αχαΐας από εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το απόγευμα, σε μια ακόμα εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, αξιόλογοι επιστήμονες, ειδικοί στην έρευνα υδρογονανθράκων και στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας, παρουσίασαν με ακρίβεια και χωρίς υπερεκτιμήσεις το τοπίο που διαμορφώνεται στην χώρα μας και στη Δυτική Ελλάδα, σε σχέση με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τις δυνατότητες εκμετάλλευσης με βάση το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Οι συνεδριακές εκδηλώσεις του 1ου Forum Ενέργειας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης με την παρουσίαση του ερευνητικού έργου και των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που σχεδιάζουν και υλοποιούν το Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Πατρών. Παρουσιάστηκαν τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων του Πανεπιστημίου Πατρών που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων μέχρι και 30% για θέρμανση και ψύξη, σχέδια για την υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου, καθώς και καινοτόμες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί από εργαστήρια στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ΤΕΙ Πατρών παρουσίασε από την πλευρά του την συμμετοχή του σε ανταγωνιστικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης, ερευνητικές εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας και εφαρμογές ΑΠΕ σε κτίρια, συνεργασίες με άλλα ιδρύματα και φορείς, σχέδια για την μετατροπή των κτιριακών συγκροτημάτων του ΤΕΙ Πάτρας σε Ενεργειακά κτίρια ή Κτίρια Μηδενικής Ενέργειας, καθώς και δύο σημαντικές προτάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων για συμπαραγωγή με ενέργειας με ηλιακά Συστήματα και την μετατροπή του πρώην εργοταξιακού χώρου της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, σε πρότυπο έργο φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεμογεννητριών και υβριδικών συστημάτων.

Διαβάστηκε 2497 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 10/02/2012

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine