Καινοτόμα σχέδια για εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας από το Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Πατρών

Οι συνεδριακές εκδηλώσεις του 1ου Forum Ενέργειας ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης με την παρουσίαση του ερευνητικού έργου και των δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας που σχεδιάζουν και υλοποιούν το Πανεπιστήμιο και το ΑΤΕΙ Πατρών. Ο Πρύτανης κ. Γιώργος Παναγιωτάκης, στον σύντομο χαιρετισμό του στην έναρξη της εκδήλωσης, χαιρέτησε και αυτή την πρωτοβουλία του «Σ.Ε.» λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο θα στηρίζει πάντα τέτοιες αναπτυξιακές προσπάθειες. Σημείωσε ακόμα ότι το Πανεπιστήμιο από παραδοσιακός χώρος εκπαίδευσης και έρευνας, καλείται πλέον να υπηρετήσει και την ανάπτυξη της χώρας.

Δεν είναι κάτι εύκολο γιατί το τελευταίο διάστημα υποβαθμίζεται συστηματικά ο ρόλος του από κύκλους και γι΄ αυτή την εξέλιξη φέρουν ευθύνη διαχρονικά και η πανεπιστημιακή κοινότητα, και πρώτα απ΄ όλους οι πρυτανικές αρχές. Ανέφερε για παράδειγμα το νέο νόμο για τα ΑΕΙ και για την έρευνα, όπου επιχειρείται η πλήρης αποσύνδεσή τους. «Αλίμονο εάν αποσυνδέουμε αυτά τα δύο πράγματα, γιατί έτσι απογυμνώνουμε την ελπίδα της χώρας για ανάπτυξης» είπε ο κ. Παναγιωτάκης. Παράλληλα σημείωσε την σημασία της αειφορίας στην ανάπτυξη της χώρας και αυτό όπως είπε, επιτυγχάνεται μέσα από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εξοικονόμηση, πεδία στα οποία το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει κάνει σημαντικά βήματα όπως με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, την δρομολόγηση των διαδικασιών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού.

Πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Ιωάννης Τρυπαναγνωστόπουλος Αν. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, ο οποίος παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας οι οποίες φτάνουν τις 300 δισ. κιλοβατώρες ανά έτος, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ στην Ελλάδα είναι σήμερα 3.0 GW (ή 3.000 MW) με στόχο το 2020 να φτάσουν τα 12.000 ΜW. Σύμφωνα με τον κ. Τρυπαναγνωστόπουλο, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι ΑΠΕ πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας, καθώς εάν επιτευχθούν οι στόχοι για ποσοστό συμμετοχής 20%, τότε θα εξοικονομούνται ετησίως 800 εκ. βαρέλια πετρέλαιο, όσα δηλαδή σκοπεύει να παράγει ετησίως η Ελλάδα από τις έρευνες πετρελαίου. Επίσης έδωσε έμφαση στα ηλιακά θερμικά συστήματα όπου η Ελλάδα έχει από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα έχουν εγκατασταθεί περί τα 4 εκατ. μ2 θερμικών ηλιακών συλλεκτών, που καλύπτουν το 1/3 των κατοικιών και εξοικονομούν περί το 4 % του ηλεκτρισμού ετησίως. Αν γίνει εγκατάσταση άλλων 4 εκατ. μ2 (στο άλλο 1/3 των κατοικιών) θα προκύψει συνολική εξοικονόμηση περί το 8 % του ηλεκτρισμού ετησίως. Ο κ. Τρυπαναγνωστόπουλος αναφέρθηκε και στην δραστηριότητα του Πανεπιστημίου γύρω από τις ΑΠΕ η οποία ξεκίνησε το 1975 στο Εργαστήριο Β’ Φυσικής της Φυσικομαθηματικής Σχολής (Καθηγητής Ρήγας Ρηγόπουλος) παρουσίασε και μερικές προτάσεις του Εργαστηρίου Ηλιακής Ενέργειας για ενσωμάτωση ΑΠΕ στα κτήρια.

Ο κ. Ιωάννης Καούρης, Επίκ. Καθηγητής Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Παν/μίου Πατρών παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο Πανεπιστήμιο Πατρών η ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι τεράστια και φτάνει τις 5,97 γιγαβατώρες, που αντιστοιχούν σε μια μικρή πόλη. Για τον λόγο αυτό οι στόχοι που έχουν τεθεί επικεντρώνονται στην κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας, συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας και υποκατάσταση των συμβατικών πηγών ενέργειας με ΑΠΕ. Ο κ. Καούρης παρουσίασε το επικείμενο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου Βαρέων Εργαστηρίων του Τμ. Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών, τον σχεδιασμό εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας του Πανεπιστημίου που περιλαμβάνει ένα σχέδιο για προθήκες πράσινων δομάτων σε οροφές κτιρίων, καθώς και δημιουργία σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας ισχύος μεταξύ 3 και 10 MWe (ηλεκτρικά) και δικτύου διανομής υπέρθερμου νερού με εναλλακτικά και ανανεώσιμα καύσιμα. Επίσης, προβλέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε επιφάνειες των κτιρίων, σε στέγαστρα χώρων στάθμευσης, ακόμα και σε στύλους φωτισμού, τα οποία μπορούν να δώσουν ισχύ περί τα 4 MW και η οποία θα παρέχει στο Παν/μιο ηλεκτρική ενέργεια που αντιστοιχεί στο 32% των ετήσιων αναγκών του. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την οικονομία ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να γίνει με την μείωση της σπατάλης ηλεκτρισμού στα υπάρχοντα κτίρια με την εφαρμογή διαφόρων μεθόδων, η κάλυψη από τα ΦΒ μπορεί να ξεπεράσει το 40% της ετήσιας ζήτησης.

Στη συνέχεια, η κα Κατερίνα Λιάπη, Ph.D. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μίλησε για τον βιοκλιματικό – ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων ο οποίος όπως τόνισε βασίζεται στις παλιές πρακτικές κατασκευής των κτιρίων που αξιοποιούσαν κάθε κλιματολογική κατάσταση. Η κα Λιάπη παρουσίασε διάφορες προτάσεις από εργασίες φοιτητών όπως την εγκατάσταση βιοκλιματιστικών συστημάτων στον Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων του ΚΤΕΛ Αχαΐας. Οι επεμβάσεις περιλαμβάνουν παθητικά ηλιακά συστήματα, με δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης, φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλη την στέγη, προθήκη φύτευσης στους προβόλους, ανασχεδιασμό των παραθύρων, ανεμιστήρες στις οροφές και μόνωση στους τοίχους. Επίσης, η κα Λιάπη παρουσίασε και ένα σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και μια εργασία που συνδυάζει την ψηφιακή τεχνολογία για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό ενός νέου κτιρίου (Φοιτητικές Εστίες) με βάση τα τοπικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό στη Γενεύη, μεταξύ 400 παρουσιάσεων και προκάλεσε το ενδιαφέρον ενός μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου της Ευρώπης. Μια ακόμα ιδέα αφορά στην κατασκευή ενός αφαλατωτή νερού στην Πάτρα στις εκβολές του Γλαύκου, που αξιοποιεί ενέργεια παραγόμενη από αέρα, ήλιο και νερό.

Ο κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών Παν/μίου Πατρών και Συντονιστής της Επιτροπής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πατρών παρουσίασε το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης του ιδρύματος το οποίο περιλαμβάνει ως κεντρικούς άξονες την εφαρμογή μεθόδων μείωσης της σπατάλης ενεργειακών πόρων και υλικών, εφαρμογή μεθόδων ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης υλικών, διαχωρισμό αποβλήτων και ανακύκλωσή τους και μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού (μέσα από καταγραφή των καταναλώσεων και προσδιορισμό των ευκαιριών εξοικονόμησης). Ο κ. Αγγελόπουλος παρουσίασε μια πρόταση για την παραγωγή τσιμέντου από την αξιοποίηση της ερυθράς ιλύος από το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος, η οποία μέχρι πρόσφατα απορριπτόταν στον Κορινθιακό κόλπο. Η πρόταση επεκτείνεται και στην αξιοποίηση 3.500.000 τόνων αστικών απορριμμάτων και 350.000 τόνων βιομηχανικών παραπροϊόντων, για την παραγωγή τσιμέντου η οποία θα επιφέρει εξοικονόμηση 650.000 τόνων άνθρακα το χρόνο. Επίσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών γίνεται έρευνα και για την παραγωγή «πράσινου» τσιμέντου που απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια και εκπομπές άνθρακα στην ατμόσφαιρα για να δημιουργηθεί.

Πρακτική εφαρμογή των ΑΠΕ

Παρουσιάζοντας τις βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα στην ενεργειακή της πολιτική ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πατρών κ. Σωκράτης Καπλάνης, τόνισε ότι η χώρα πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται νοικοκύρεμα της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 20% και νέες τεχνολογίες, ορθολογική διαχείριση όλων των ενεργειακών πόρων, αντικατάσταση συμβατικών καυσίμων από τεχνολογίες Α.Π.Ε. και κυρίως εισαγωγή των τεχνολογιών Α.Π.Ε. σε κάθε ενεργειακή δραστηριότητα. Αναφερόμενος στις ερευνητικές και άλλες δραστηριότητες του ΤΕΙ Πατρών γύρω από τις ΑΠΕ και την ενέργεια, ο κ. Καπλάνης παρουσίασε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται με την Ισπανία για νανοεπιφάνειες για ανακλαστικότητα στο υπέρυθρο φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.

Για τις Φοιτητικές Εστίες του ΤΕΙ προκηρύσσεται αυτό το μήνα η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών για κάλυψη των φορτίων θέρμανσης σε ποσοστό πάνω από 60%. Ένα άλλο πρόγραμμα προβλέπει την μετατροπή των κτιριακών συγκροτημάτων του ΤΕΙ Πάτρας σε Ενεργειακά κτίρια ή Κτίρια Μηδενικής Ενέργειας. Το έργο έχει προκηρυχθεί ήδη 3 φορές με διεθνή διαγωνισμό, αλλά χωρίς αποτελέσματα και εντός του Φεβρουαρίου θα προκηρυχθεί εκ νέου.

Επίσης ο κ. Καπλάνης μίλησε για ένα σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων για συμπαραγωγή ενέργειας με συνδυασμό συστημάτων Βιομάζας και Συγκεντρωτικά Ηλιακά Συστήματα. Η πρόταση του ΤΕΙ Πατρών και του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Aachen έχει υποβληθεί και στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Τα σχέδια του ΤΕΙ Πατρών προβλέπουν την δημιουργία ενός Εργαστηρίου Α.Π.Ε. με κατασκευή πρότυπων Οικίσκων Δοκιμών για Έξυπνα Ενεργειακά Κτίρια με ενσωμάτωση τεχνολογιών Α.Π.Ε. Επίσης στο Υπουργείο Παιδείας υποβλήθηκε πρόταση και έχει γίνει κατ’ αρχήν συζήτηση με το ΕΑΠ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για το «Πράσινο Σχολείο» δηλ. για μικρής εμβέλειας επεμβάσεις στα σχολικά κτίρια με ενσωμάτωση τεχνολογιών Α.Π.Ε. για εξοικονόμηση ενέργειας και ανάπτυξη ανάλογης συμπεριφοράς προς τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον με τη συμμετοχή φοιτητών αλλά και μαθητών.

Το ΤΕΙ Πατρών υλοποιεί και το σχέδιο «Πράσινη Πόλη» όπου υπεγράφη σύμβαση με το Δήμο Αμαλιάδας για επεμβάσεις που αφορούν στην ένταξη Καινοτόμων Σχεδίων Τεχνολογιών Α.Π.Ε. σε κτίρια του Δήμου Αμαλιάδας, καθώς και σε χώρους κυριότητάς του. Ο κ. Καπλάνης μίλησε ακόμα για την μελέτη του ΤΕΙ Πατρών για μετατροπή του πρώην εργοταξιακού χώρου της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, σε πρότυπο έργο φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεμογεννητριών και Υβριδίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει πλήθος και ανέγερση ενεργειακού κτιρίου συνεδριακού τύπου και εκθέσεων κατά το γερμανικό πρότυπο (Rotonda).

Διαβάστηκε 2427 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 10/02/2012

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine