Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και Τεχνικές Εξοικονόμησης στα Κτίρια

Σημαντικές ανακοινώσεις για το νομοθετικό πλαίσιο και τους κανονισμούς σχεδιασμού βιοκλιματικών κτιρίων στην Ελλάδα, έγιναν το βράδυ της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, στο 1ο Forum Ενέργειας που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Αστήρ» της Πάτρας, από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» και με τη συνδιοργάνωση του ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Ελλάδος. Οι εργασίες του 1ου Forum Ενέργειας άρχισαν στις 6.00 το απόγευμα της Δευτέρας με την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Ν. Αχαΐας «Ο ΒΑΤΤ», ο Σύλλογος Βιοτεχνών Υδραυλικών Θερμικών & Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Πάτρας και ο Σύλλογος Βιοτεχνών Μετάλλου Ν. Αχαΐας με θέμα: «Βιοκλιματικός Σχεδιασμός Κτιρίων Θεσμικό Πλαίσιο και Εφαρμογές».

Πρώτος ομιλητής ήταν ο κ. Γρηγόρης Οικονομίδης, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός, Επιθεωρητής Ενέργειας, ΕΥΕΠΕΝ ΥΠΕΚΑ, με θέμα «Βιοκλιματικός Σχεδιασμός και Τεχνικές Εξοικονόμησης στα Κτίρια». Τα στοιχεία που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ για την σπατάλη ενέργειας από το κτιριακό δυναμικό της χώρας ήταν αποκαλυπτικά, καθώς στην Ελλάδα δαπανώνται για θέρμανση περισσότερα χρήματα ακόμα και από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Ο λόγος είναι ότι το 70% των κτιρίων έχει κατασκευαστεί σε περιόδους πριν την υιοθέτηση κανονισμού θερμομόνωσης και ο ρυθμός ανανέωσης του κτιριακού δυναμικού είναι πολύ αργός, μόλις 0,5 έως 2% το χρόνο με στοιχεία πριν την οικονομική κρίση.

Όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, σε περιοχές όπως η Δυτική Ελλάδα οι κατοικίες ξοδεύουν 115 κιλοβατώρες ανά τ.μ. ετησίως για την θέρμανσή τους και 42 κιλοβατώρες ανά τ.μ. το χρόνο περίπου για ηλεκτρική ενέργεια. Παρ΄ όλα αυτά συμπλήρωσε ότι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορεί να γίνει μέχρι και 30% εξοικονόμηση ενέργειας, χρημάτων με θετικές συνέπειες και στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα, οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι κυρίως η θερμομόνωση εξωτερικών τοίχων με μεγάλη αποτελεσματικότητα, η αεροστεγανότητα των ανοιγμάτων, τα διπλά τζάμια, η συντήρηση κεντρικών θερμάνσεων, οι ηλιακοί συλλέκτες για την παραγωγή θερμού νερού, η θερμομόνωση οροφής, κ.ά.

Ο κ. Οικονομίδης έκανε αναφορά στο πλαίσιο μέτρων ενεργειακής αναβάθμισης που εφαρμόζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στις προβλέψεις του ΚΕΝΑΚ για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ενώ προσπαθεί να εντάξει το θεσμικό πλαίσιο που αποφασίστηκε το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά ήδη στην εφαρμογή νέων κανονισμών για κτίρια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Σημείωσε ότι με τον ΚΕΝΑΚ οι αλλαγές που έρχονται στη δόμηση είναι σημαντικές, καθώς οι απαιτήσεις σχεδιασμού και συνεργασίας μεταξύ των μηχανικών αυξάνονται, τα υλικά πρέπει να είναι πιστοποιημένα και ο μηχανικός μαζί με τον ιδιοκτήτη δεσμεύονται για την εφαρμογή της μελέτης, διαφορετικά η κατοικία κρίνεται ως αυθαίρετη.

Με αυτές τις ρυθμίσεις εκτιμάται ότι όλα τα νέα κτίρια στην Ελλάδα θα μπαίνουν τουλάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής κατανάλωσης Β. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο στόχος χρειάζεται σωστός σχεδιασμός, θερμομονωτική επάρκεια, ενεργειακά αποδοτικά συστήματα και έλεγχος ενεργειακής απόδοσης. Όσον αφορά τον κανονισμό των ενεργειακών πιστοποιητικών ο κ. Οικονομίδης ανέφερε ότι στον έναν χρόνο εφαρμογής του, εκδόθηκαν 34.000 πιστοποιητικά εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε πωλήσεις ακινήτων, 15.500 για το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ΄ οίκον και μερικά ακόμα για άλλες περιπτώσεις. Στην Αχαΐα, έχουν εκδοθεί 1542 πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης κτιρίων κυρίως για πολυκατοικίες και μονοκατοικίας τα οποία έχουν εκδοθεί από 158 πιστοποιημένους επιθεωρητές στην περιοχή.Από τις επιθεωρήσεις που έγιναν για την έκδοση αυτών των πιστοποιητικών, διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κτιρίων στην Ελλάδα είναι ενεργειακής κλάσης Η, δηλαδή πολύ ενεργοβόρα και μόνο 447 έφτασαν στην ενεργειακή κλάση Β+.

Στη συνέχεια ο κ. Στάθης Τσελέπης, Δρ. Φυσικός, Προϊστάμενος Τμήματος Φ/Β Συστημάτων και Διεσπαρμένης Παραγωγής, ΚΑΠΕ, μίλησε με θέμα «Φωτοβολταϊκές Εγκαταστάσεις σε Κτίρια». Αναφέρθηκε σε σημαντικές πτυχές του προγράμματος, όπως στις τιμές πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, οι οποίες άρχισαν το 2009 από τα 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα εγκατεστημένης ισχύος και που πλέον από τις 1/2/2012 μειώθηκαν κατά 5% και που θα μειώνονται στο ίδιο ποσοστό ανά έξι μήνες μέχρι το 2019 που θα διαρκεί το πρόγραμμα.

Παράλληλα, ο κ. Τσελέπης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τεχνικούς ότι στην ιστοσελίδα του ΚΑΠΕ υπάρχει πλήρης τεχνικός οδηγός και κατάλογος πιστοποιημένων εγκαταστατών Φ/Β σε κτίρια, στον οποίο μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 1367 επαγγελματίες. Το στέλεχος του ΚΑΠΕ ανέλυσε και άλλα τεχνικά θέματα, όπως τους όρους και τις προδιαγραφές των φωτοβολταϊκών στοιχείων και πάνελ καθώς και θέματα κόστους εγκατάστασης και διασύνδεσης στο δίκτυο. Επίσης, έδωσε χρήσιμες συμβουλές εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε οικίες και επιχειρήσεις προκειμένου τα συστήματα να είναι πιο αποδοτικά και να μην έχουν απώλειες αλλά και πρόωρες φθορές.

Κλείνοντας, ο κ. Τσελέπης, ανέφερε ότι για ένα μέσο νοικοκυριό που χρειάζεται 5000 – 7000 κιλοβατώρες ετησίως για κατανάλωση ενέργειας, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα των 5 Kw με κόστος 12.000 – 15.000 ευρώ μπορεί να έχει απόδοση έως 3.500 ευρώ τον χρόνο.

Στη συνέχεια η κα Γεωργία Κωνσταντινοπούλου, Χημικός Μηχανικός, Στέλεχος ΕΥΣΕΔ ΕΝ/ΚΑ- ΥΠΕΚΑ έδωσε πλήρη στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον». Παρουσίασε τα άμεσα οφέλη για τους πολίτες μέσω του προγράμματος που χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση παλιών κτιρίων και το οποίο βρίσκεται ακόμα σε ισχύ. Έως τα τέλη Ιανουαρίου, είχαν κατατεθεί 46.000 αιτήσεις, από τις οποίες οι μισές είχαν πάρει προέγκριση δανείου από τις τράπεζες. Από αυτές όμως μόνο 6500 δάνεια είχαν εκταμιευθεί και 3836 έργα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Η κα Κωνσταντινοπούλου τόνισε ότι το ενδιαφέρον των πολιτών ήταν σημαντικό για το πρόγραμμα, όμως παραδέχθηκε και προβλήματα στην υλοποίησή του, επικαλούμενη την αρνητική στροφή της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Συμπλήρωσε όμως ότι ο αριθμός των δανείων που εγκρίνονται θεωρείται ως επιτυχία από το ΥΠΕΚΑ, δεδομένης οικονομικής κατάστασης.

Πάντως μετά και από παρατηρήσεις επαγγελματιών από τον κλάδο των αλουμινοκατασκευών, η κα Κωνσταντινοπούλου, αποκάλυψε ότι το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να εισάγει βελτιωτικές ρυθμίσεις στο πρόγραμμα, τόσο ως προς τους όρους και τα κριτήρια υπαγωγής, όσο και ως προς την ταχύτερη αποπληρωμή των εγκαταστατών από τις τράπεζες με στόχο τον ένα μήνα από την ολοκλήρωση των εργασιών. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κα Κωνσταντινοπούλου, την μερίδα του λέοντος στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον» έχει πανελλαδικά η αντικατάσταση κουφωμάτων αλουμινίου με ποσοστό 57%, ενώ ακολουθούν οι εργασίες θερμομόνωσης με 23% και η αναβάθμισή θερμικών συστημάτων με 20%. Η συμμετοχή της Δυτικής Ελλάδας στο πρόγραμμα καταλαμβάνει ποσοστό 6,9%.

Ο κ. Γιώργος Φραγκογιάννης, Δρ. Γεωθερμίας ΕΜΠ, Μεταλλειολόγος Μηχανικός, μίλησε με θέμα «Γεωθερμικά Συστήματα Αντλιών Θερμότητας- Αρχές Λειτουργίας και Πρακτικές εφαρμογές». Τα γεωθερμικά συστήματα αντλιών θερμότητας, βρίσκονται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο εφαρμογής στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, ωστόσο προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη μιας κατοικίας. Μάλιστα, ο κ. Φραγκογιάννης, επικαλέστηκε το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας που χρειάζεται ένα σπίτι, ειδικά από την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης το οποίο πλέον γίνεται δυσβάστακτο για πάρα πολλές οικογένειες. Αυτή η εξέλιξη, όπως είπε δημιουργεί μια νέα συνθήκη, καθώς η θέρμανση είναι το πλέον βασικό έξοδο ενός νοικοκυριού και αυτό είναι ένα «καμπανάκι» και για τους μηχανικούς για τα σπίτια που θα σχεδιάζουν στο εξής και κυρίως για τους υποψήφιους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Φραγκογιάννης παρουσίασε τις αρχές λειτουργίας, τις κατηγορίες και τα πλεονεκτήματα των γεωθερμικών συστημάτων αντλιών θερμότητας, τα οποία εκμεταλλεύονται την σταθερή θερμοκρασία του εδάφους για να θερμάνουν ένα σπίτι το χειμώνα και να το δροσίσουν το καλοκαίρι. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι για να έχει υψηλή απόδοση ένα τέτοιο σύστημα πρέπει να τηρηθούν αυστηρές προϋποθέσεις και να προηγηθούν μελέτες από την κατασκευή του κτιρίου. Ο κ. Φραγκογιάννης, είπε ότι τα γεωθερμικά συστήματα αντλιών θερμότητας, μπορεί να είναι τα πιο ακριβά σε κόστος εγκατάστασης, όμως καλύπτουν τις ανάγκες ενεργειακής αυτονομίας με θέρμανση και ψύξη, έχουν πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής και καταλαμβάνουν πολύ μικρό χώρο σε ένα σπίτι.

Στο προεδρείο του πάνελ ήταν ο κ. Αθανάσιος Γιανναδάκης, Δρ. Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός, Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΕ, ο κ. Ευάγγελος Τσιμπλοστεφανάκης, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Επιμελητής της Μ.Ε του ΤΕΕ/ΤΔΕ «Ενέργειας & Βιομηχανίας» και ο κ. Βασίλειος Αϊβαλής, Μηχανολόγος και Αεροναυπηγός Μηχανικός, Αναπληρωτής Επιμελητής της Μ.Ε του ΤΕΕ/ΤΔΕ «Ενέργειας».

Διαβάστηκε 2210 Φορές

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine