H πρόληψη, το κόστος, η καινοτομία & το εθελοντικό «κίνημα»

7o forum ygeias prolipsiΜε εθελοντικές ομάδες, αλλά και επιστήμονες κύρους, που κατέθεσαν τις απόψεις τους για μια σειρά από επιστημονικά ζητήματα γέμισε το απόγευμα το αμφιθέατρο του Royal, κατά την δεύτερη ενότητα του 7ου Forum Υγείας, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Ο εκδότης  και υπεύθυνος  της διοργάνωσης Παναγιώτης Γιαλένιος, στον χαιρετισμό του, αφού αναφέρθηκε στις προηγηθείσες  συνεδρίες  και τα μηνύματά τους,επεσήμανε: «Με τρόπο κατανοητό κατατέθηκε  πόσο  επίκαιρο είναι το θέμα των εξελίξεων στην Υγεία, πόσο αφορά όλους μας και πόσο δεν είναι κάτι για το μακρινό μέλλον, αλλά για το άμεσο αύριο. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα  που αφορούν τις νέες τάσεις στην Υγεία είναι οι σχέσεις τους με τις εθελοντικές οργανώσεις Υγείας και τα χιλιάδες μέλη που έχουν ευαισθητοποιηθεί και «συλλογικοποιηθεί» από τις ασθένειες. Είναι ένα από τα δυναμικότερα τμήματα της κοινωνίας  μας που μπορούν να συνδυάσουν τις δράσεις τους με τις εξελίξεις στην Υγεία αλλα και τη γενικότερη ανάπτυξη».

Η Νατάσσα Ράγιου, δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Παραρτήματος Πατρών της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, με παρέμβασή της προς την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, ζήτησε να διερευνηθούν ενδεχόμενα περιστατικά κακής συμπεριφοράς γιατρών σε βάρος ασθενών.

aggelos tsigkrisΑ.Τσιγκρής: Yποχρέωση μια ανθρώπινη υγεία

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής είπε ότι « το πρόβλημα της υγείας είναι σοβαρότατο ζήτημα που πρέπει να παραμένει πρώτο και κύριο στην ατζέντα του ανθρωπισμού που θέλει να έχει ανθρώπινο πρόσωπο. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο, ευαισθησία και ανθρωπισμό, πρέπει να βλέπουμε τον αδύναμο συνάνθρωπό μας, αυτό που δεν έχει τα μέσα να διεκδικήσει κάτι καλύτερο. Πρέπει η υγεία να είναι ένα δημόσιο αγαθό για όλους, και εδώ πρέπει όλοι να είμαστε ανυποχώρητοι και να παλεύουμε απέναντι σε όλες τις δυσκολίες που μπορεί να περνάει ένα κράτος.  Πάντα πρέπει να λέμε ότι οι Έλληνες πρέπει να έχουν αξιοπρεπή υγειονομική περίθαλψη. Εμείς που είμαστε στην Αχαΐα πρέπει να παλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων μας, όπως για παράδειγμα΄ το Καραμανδάνειο, ως ένα πρότυπο παιδιατρικό νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας. Δεσμεύομται οτι θα το μεταφέρω στα κέντρα λήψης των αποφάσεων».

 iason fotilasΙ. Φωτήλας: «Τα 2/3 της δημόσιας δαπάνης στο τελικό στάδιο καρκίνου»

Ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐοας της ΝΔ, στο δικό του χαιρετισμό είπε: « είναι σημαντική και σπουδαία η πρόληψη. Όχι μόνο στο ανθρωποκεντρικό στοιχείο, που είναι και το σπουδαιότερο. Σήμερα έξι και παραπάνω είδη καρκίνου  κατά κανόνα θεραπεύονται σε πρώιμο στάδιο. Έχει όμως και μια τεράστια σημασία σε οικονομικό επίπεδο. Εάν προβούμε σε μια μελέτη κόστους θα δείτε ότι τα 2/3 της δημόσιας δαπάνης για τον καρκίνο πηγαίνουν στο τελικό στάδιο της ασθένειας, εκεί που το φάρμακο είναι πανάκριβο. Εάν καταφέρουμε έξι και επτά είδη καρκίνου να μη φθάσουν στο τελικό στάδιο, αντιλαμβάνεστε οτι μιλάμε για λεφτά που μπορούν να τα σπρώξουμε στη δημόσια υγεία όχι κάπου αλλού»

evaggelos filopoulosΕ.Φιλόπουλος «Ετησίως πεθαίνει μια χώρα όσο η  Ελλάδα από καρκίνο!»

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, μιλώντας για τον ρόλο του κράτους και της κοινωνίας των πολιτών στην πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας, ανέφερε ότι το 2018 παρουσιάστηκαν 18 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου παγκοσμίων, με πρώτους του πνεύμονα και του μαστού, ακολούθως του παχέος εντέρου, για να ακολουθήσουν του στομάχου, του εντέρου και του ήπατος. Σε σχέση με τους θανάτους από καρκίνο παγκοσμίως το 2018, που εκτιμώνται στα 9,5 εκατομμύρια,  τα πρωτεία έχει ο καρκίνος του πνεύμονα, ακολουθεί ο καρκίνος του παχέος εντέρου, για να ακολουθήσου του στομάχου και του ήπατος.

Έχει αλλάξει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής από το 2012 μέχρι και σήμερα, καθώς το 2012 ζούσαν  32.600.000 ασθενείς με καρκίνο διαγνωσμένο την τελευταία πενταετία.

Το 2018 ο αντίστοιχος αριθμός  όσων επιβίωσαν ήταν  43.842.000.

Το 2040 τα νέα περιστατικά θα είναι 29,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι 16.4 εκατομμύρια

*Στην Ελλάδα τα νέα κρούσματα καρκίνου για το  2018 έφθασαν τα 67.401, με τα πρωτεία να κατέχει ο καρκίνος του πνεύμονα, ακολούθησε του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

* Οι εκτιμώμενοι θάνατοι από καρκίνο το 2018 στην Ελλάδα έφθαναν τους 32.888 με πρώτη αιτία τους καρκίνους του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του μαστού αντίστοιχα.

Το κόστος της ασθένειας σε αριθμούς

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 ο καρκίνος κόστισε στην Ευρωπαική Ένωση  126 δις  ευρώ, με την υγειονομική περίθαλψη  να αντιπροσωπεύει τα   51 δις  ευρώ, δηλαδή το 40%. 

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση  οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης του καρκίνου αντιστοιχούσαν σε 102 ευρώ ανά πολίτη, αλλά διέφεραν σημαντικά ανά χώρα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βουλγαρία που το κόστος ήταν μόλις  16ευρώ ανά  άτομο έναντι  184 ανά άτομο στο Λουξεμβούργο. 

Οι απώλειες παραγωγικότητας λόγω του πρόωρου θανάτου κόστισαν  42,6 δις ευρώ και οι απώλειες σε εργάσιμες ημέρες 9,43 δις ευρώ . Η άτυπη φροντίδα κόστισε  επίσης 23,2 δις ευρώ.

Θλιβερή πρωτιά για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είχε το υψηλότερο οικονομικό κόστος  και φθάνει τα 18,8 δις ευρώ , αποτελώντας το 15% του συνολικού κόστους του καρκίνου), ακολουθούμενος από τον καρκίνο του μαστού με  15 δις και 12%, του παχέος εντέρου με  13,1 δις και ποσοστό 10%, και του καρκίνου του προστάτη με 8,43 δις ευρώ και ποσοστό  7%.

petros achilleopoulosΠ.Αχιλλεόπουλος: «Επιπλέον 20 ημέρες καύσωνα το χρόνο στην Πάτρα»

Ο Πέτρος Αχιλλεόπουλος, διδάκτωρ Φυσικής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην παρουσίασή του μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία.

 Τόνισε ότι σημαντικό ρόλο παίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επεσήμανε ότι τα αέρια του αποτελούνται από υδρατμούς,  διοξείδιο του άνθρακα , μεθάνιο, Υποξείδιο του αζώτου .

Μελέτη του ΟΗΕ δείχνει πως η Ελλάδα και η Μεσόγειος είναι ανάμεσα στα δεκαοκτώ «καυτά» σημεία του πλανήτη που θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας της εντεινόμενης αλλαγής του κλίματος.

Σύμφωνα με έρευνα της WWF Ελλάς και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την περίοδο 2020-2050:

  • Οι κάτοικοι πόλεων σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λαμία και Λάρισα θα υπόκεινται επιπλέον σε 20 ημέρες καύσωνα το χρόνο.
  • Επίσης σε Λαμία, Λάρισα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα μειωθεί η συνολική βροχόπτωση, αλλά θα αυξηθούν κατά 10-20% οι ακραίες βροχοπτώσεις.
  • Τέλος, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ερημοποίηση νέων εκτάσεων και μείωση στη διαθεσιμότητα νερού.

maria skokouΜ. Σκώκου: «Στίγμα και προκατάληψη στην ψυχική  ασθένεια»

Η Μαρία Σκώκου, ψυχίατρος, Επιμελητής Α του ΠΓΝΠ, τόνισε ότι η  προαγωγή της ψυχικής υγείας και η πρόληψη και η  θεραπεία των ψυχικών διαταραχών είναι θεμελιώδη για  την προστασία και προώθηση της ποιότητας ζωής, του ευ-ζειν και της παραγωγικότητας των ατόμων και της κοινότητας, και οδηγεί στην ενδυνάμωση και ανθεκτικότητα της κοινωνίας.

Η ίδια διαπιστώνει ένα χάσμα στη θεραπεία και για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται να εφαρμοσθούν οι γνώσεις πάνω στη θεραπεία και πρόληψη, καθώς οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν αντανακλούν πλήρως αυτό που έχει αποκτηθεί ως γνώση.

Σημείωσε ότι σε διάφορες περιοχές υπάρχουν ελλείψεις σε δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας καθώς και ελλείψεις σε ειδικούς ιατρούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Τέλος το στίγμα και η προκατάληψη είναι διάχυτα και επηρεάζουν καταστροφικά την αναζήτηση βοηθειας παροχή φροντίδας οδηγούν σε απόρριψη και αποκλεισμό από το κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης.

athina xristopoulouΑ.Χριστοπούλου: «Λιγότερες μέρες νοσηλείας, λιγότερες παρενέργειες»

Η Αθηνά Χριστοπούλου, Διευθύντρια Ογκολογικού Τμήματος του «Άγιος Ανδρέας», μίλησε για την πρόσβαση στην καινοτομία. «Σήμερα αριθμούμε πάνω από 25 εκατομμύρια που επιβιώνουν από καρκίνο. Οι προσδοκίες κάθε ογκολόγου ειναι να έχει στα χέρια του θεραπευτικές επεμβάσεις και καινοτομίες με την όσο δυνατόν λιγότερη τοξικότητα και μεγαλύτερο κλινικό όφελος. Θέλει να είναι  όσο το δυνατόν πιο εξειδικευμένες θεραπείες και θέλουμε να μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική και μάλιστα για ιατρική ακριβείας. Θέλουμε ασθενείς με γρήγορη και ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία. Όσο μπαίνουν δεδομένα προϋπολογισμών τόσο πιο δύσκολη η πρόσβαση στην καινοτομία, ειδικά σήμερα που ζούμε καιρούς οικονομικής κρίσης» επεσήμανε στην αρχή της παρουσίασής της. Και συνεχίζοντας είπε  «είμαστε αναγκασμένοι ως κλινικοί γιατροί να εξοικειωθούμε με όρους μακροοικονομίας, με λόγους κόστους -οφέλους κ.α.» και συνεχίζοντας ανέφερε ότι «με όρους οικονομικής αξιολόγησης, αυτό που πρέπει να δούμε είναι για μια θεραπευτική μέθοδο σε σχέση με μια παλαιότερη, εάν η διαφορά του κόστους μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση του οφέλους από μια νέα θεραπευτική παρέμβαση. Ζητούμενο είναι λιγότερες μέρες νοσηλείες και λιγότερες παρενέργειες». Μιλώντας για την καινοτομία στην ιατρική επεσήμανε ότι «είναι σίγουρο ότι η καινοτομία οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά αυξάνει το κόστος και υπάρχουν σαφέστατα κριτήρια. Εχει αποδειχτεί ότι η επιβίωση είναι καθαρά εξαρτώμενη από το κατά κεφαλήν εισόδημα που το κάθε κράτος έχει θεσπίσει. Σε ευρωπαϊκή μελέτη, το Eurocare 3, φάνηκε σε διάφορους καρκίνους ότι εκείνες οι χώρες που ξοδεύουν κάτω από 2000 δολάρια σε εκείνες τις χώρες το 60% των ασθενών θα πεθάνει από καρκίνο. Σε χώρες που ξοδεύουν 2500 και 3000 δολάρια ανά άτομο θα πεθάνει το 50%. Σε χώρες που ξοδεύουν πάνω από 4000 δολάρια θα πεθάνει  λιγότερο από 40%».

ioulia sirokostaΙ. Συροκώστα-Σταθοπούλου: «Το κόστος της αναπηρίας δεν έχει μετρηθεί ποτέ από καμιά κυβέρνηση»

Η Ιουλία Συροκώστα-Σταθοπούλου, επιμελήτρια Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝ Πατρών μίλησε για τις ιδιαιτερότητες στην ιατρική φαρμακευτική παρέμβαση των εμποδιζόμενων ατόμων.

Διέλυσε πολλούς μύθους σε σχέση με την αναπηρία καθώς:

 

 

  • Αναπηρία  δεν είναι οι σωματικοί, αισθητηριακοί, νοητικοί ή ψυχικοί περιορισμοί που δημιουργεί η πάθηση, η το ατύχημα ή άλλο γεγονός, αλλά ο συνδυασμός τους με τα εμπόδια του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και συμμετέχει το άτομο.
  • Τα ΑμεΑ (Άτομα  με Αναπηρίες) αποτελούν το 10%-15% του πληθυσμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 50% όταν με αυτά συνυπολογίζονται και τα εμποδιζόμενα άτομα.

Μιλώντας για τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας της χώρας μας τόνισε ότι «δεν υπάρχει εθνική βάση δεδομένων που να περιλαμβάνει ολοκληρωμένα και αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τα άτομα με αναπηρία. Το κόστος της αναπηρίας δεν έχει μετρηθεί ποτέ από καμιά κυβέρνηση Και ούτε έχει θεσμοθετηθεί η κάρτα αναπηρίας».

Μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης του "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

 

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 20/09/2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine