Τεχνητή νοημοσύνη και ιατρική εμπειρία σε κοινή συμπόρευση

7o forum ygeias efstathopoulosΟι ραγδαίες εξελίξεις σε μια σειρά από επιστημονικά πεδία προς όφελος του ασθενούς αποκαλύφθηκαν στην πρώτη συνεδρία του Forum Υγείας. Αντικείμενό της ήταν οι «Νέες Τάσεις στην Υγεία», συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάννη και εκεί ο Ευστάθιος Ευσταθόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Ακτινοφυσικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις εξελίξεις στη Νανοτεχνολογία και τη Μοριακή Απεικόνιση.

eystathios p. eystathopoulosΗ νανοκλίμακα και τα νανοσωματίδια

Όπως σημείωσε ο κ. Ευσταθόπουλος, με την έννοια της Νανοτεχνολογίας αναφερόμαστε στην  κατανόηση και τον  έλεγχο της συμπεριφοράς της ύλης σε διαστάσεις περίπου μεταξύ 1 και 100 νανόμετρων (nm). Η νανοκλίμακα αναφέρεται σε διαστάσεις 1–100 nm.  Σε αυτή τη κλίμακα οι φυσικές, χημικές και βιολογικές ιδιότητες της ύλης διαφέρουν σε σχέση με αυτές που εμφανίζει σε μεγαλύτερη κλίμακα.  Το ‘’νάνο’’ δεν σχετίζεται μόνο με τις μικρές διαστάσεις αλλά και με τις μοναδικές ιδιότητες που υπάρχουν στη νανοκλίμακα.Έτσι, τα νανοσωματίδια έφθασαν να αποτελούν  σκιαγραφικά μέσα αντίθεσης, καθώς οι επιστήμονες εκμεταλλεύτηκαν ορισμένες από τις ιδιότητές τους όπως είναι:  το μέγεθός τους: ~ 1-100 nm. Ο κ. Ευσταθόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι η  νανοκλίμακα σχετίζεται όχι μόνο με τις μικρές διαστάσεις αλλά και με τις ιδιότητες που παρουσιάζουν τα σωματίδια-υλικά σε αυτήν.

Ξεχωρίζουν για την  ποικιλία των σχημάτων τους, το μεγάλο φορτίο σκιαγραφικού μέσου, τη  δυνατότητα για εκλεκτική σύνδεση με πληθώρα βιολογικών μορίων-στόχων.

Μοριακή απεικόνιση και σκιαγραφικό

Εν συνεχεία, μιλώντας για τη μοριακή απεικόνιση, ανέφερε ότι η μοριακή απεικόνιση περιλαμβάνει συνήθως την απεικονιστική διάταξη και το σκιαγραφικό μέσο αντίθεσης.

Όταν το σκιαγραφικό εισαχθεί στο σώμα του ασθενούς προσλαμβάνεται από το όργανο-στόχο ή προσδένεται σε συγκεκριμένα κύτταρα. Επίσης η  απεικονιστική διάταξη ανιχνεύει δομές των οποίων η απεικόνιση ενισχύεται από την πρόσληψη του σκιαγραφικού.

Τέλος τα νανοσωματίδια ως σκιαγραφικά μέσα αντίθεσης έχουν πολύ καλές εφαρμογές στην Ογκολογία, καθώς βοηθούν στην απεικόνιση μεταστάσεων στο ήπαρ, απεικόνιση όγκων κεφαλής και τραχήλου και απεικόνιση μικροαγγείωσης του όγκου. Στην καρδιολογία βοηθάει στην απεικόνιση της αθηρωματικής πλάκας και του ανευρίσματος της κοιλιακής αορτής, καθώς και στην αξιολόγηση των φλεγμονών μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επίσης  στο κεντρικό νευρικό σύστημα βοηθάει στην ανάδειξη των απομυελινωτικών εστιών και στην απεικόνιση των αγγειοδυσπλασιών και της επιληψίας.

ernestos mperoukasΟ αλγόριθμος που σώζει ζωές

Ο Ερνέστος Μπερούκας, ακτινοθεραπευτής-ογκολόγος, μιλώντας για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ιατρική, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη για μείωση των ιατρικών λαθών, τα οποία σήμερα αποτελούν την τρίτη σε συχνότητα αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.

Η τεχνητή νοημοσύνη, κατά τον κ. Μπερούκα, έχει πολύ καλή εφαρμογή σε ειδικότηες που αναγνωρίζουν πρότυπα, όπως για παράδειγμα στην ακτινολογία, δερματολογία κ.α. Στην ακτινολογία για παράδειγμα μέσω αλγόριθμου κατέστη δυνατός ο εντοπισμός συντριπτικών καταγμάτων ανάμεσα σε ακτινογραφίες ασθενών. Πρόκεται για αλγόριθμο που ήδη έχει εφαρμοστεί σε 50 νοσοκομεία στις ΗΠΑ και κοστίζει μόλις ένα ευρώ ανά εξέταση. Επίσης ο συγκεκριμένος αλγόριθμος χρησιμοποιείται στις εξετάσεις για τον εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα και έχει 50% παραπάνω επιτυχία στον εντοπισμό του, αφού όχι μόνο αναγνωρίζει όζους, αλλά μπορεί να προβλέψει και την εξέλιξή τους σε κακοήθεια ή όχι. Στον καρκίνο του μαστού ο συγκεκριμένος αλγόριθμος είχε 99% ακρίβεια στον εντοπισμό του καρκίνου.

Άμεσος εντοπισμός των καρκινικών όγκων

Έφερε ως παράδειγμα τα Radiomics (Ραδιομυΐκα), που βασίζονται στα ποσοτικά δεδομένα από τις εικόνες, η επεξεργασία των οποίων μπορεί να αποκαλύψει χαρακτηριστικά της νόσου που περνάνε απαρατήρητα με γυμνό μάτι. Με αυτό τον τρόπο προσφέρεται στους επιστήμονες   και τους κλινικούς ιατρούς ένας νέος τρόπος ανάλυσης των επιμέρους όγκων για τη βιολογία τους, την καθοδήγηση της αντιμετώπισης του καρκίνου και την πρόβλεψη της αντίδρασης στη θεραπεία. Στην παθολογοανατομία, η  γονιδιακή ταξινόμηση όγκων με χρήση αλγόριθμων, είχε ποσοστό ευαισθησίας στον εντοπισμό του όγκου σε ποσοστό 93%, έναντι 70% των γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας.

konstantinos poulasΗ ηλεκτρική διέγερση των κυττάρων και οι τελευταίες εξελίξεις

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, μίλησε για τις καινοτόμες μη φαρμακολογικές θεραπείες στην υπηρεσία του ασθενούς και στην εισαγωγή του ανέφερε ποιες οι ιδιότητες του ρεύματος και των πεδίων. Και τα δύο επηρεάζουν τις κυτταρικές λειτουργίες, τη δομή και τη λειτουργία των μακρομορίων, τη μεταγωγή του σήματος και της πληροφορίας. Ακολούθως μίλησε για τις συνάψεις και περιέγραψε με ποιο τρόπο τα νευρικά κύτταρα ενώνονται μεταξύ τους  με ειδικά ηλεκτρικά κυκλώματα.

Τα κυκλώματα αυτά, γνωστά ως συνάψεις, μεταφέρουν μηνύματα στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό και στα νεύρα.

Παρουσίασε ακολούθως την ασύρματη μικροηλεκτροδιέγερση και τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία, δύο μεθόδους με εξαιρετική επιτυχία στην Ιατρική.

Το στρώμα που θεραπεύει

Σε αυτές τις μεθόδους συμπεριέλαβε και μια συσκευή παραγωγής παλμικών μαγνητικών πεδίων, που ουσιαστικά είναι ένα ειδικού τύπου στρώματος, όπου ο ασθενής θα θεραπεύεται μέσω μαγνητικών πεδίων. Η συσκευή αποτελείται από:

α) την ηλεκτρονική μονάδα, η οποία παράγει με την συνεργασία των πηνίων του στρώματος, σύνθετες κυματομορφές για την δημιουργία ανάλογων μαγνητικών πεδίων, τα οποία τροποποιούνται συναρτήσει της χρονικής ζώνης του 24ωρου (πρωί, μεσημέρι, απόγευμα, νύκτα). Η διάρκεια και η ένταση των πεδίων είναι προγραμματιζόμενες.

β) το στρώμα, στο οποίο είναι ενσωματωμένα τρία ζεύγη επίπεδων πηνίων, για το σχηματισμό του μαγνητικού πεδίου, του οποίου η ένταση αυξάνεται κατά το μήκος του στρώματος, από το κεφάλι προς τα πόδια.

Η συσκευή χρησιμοποιείται για πειραματικούς σκοπούς και σύντομα θα βιομηχανοποιηθεί.

konstantinos katsanosΕναλλακτικές παρεμβάσεις που σώζουν από τον καρκίνο

O Kωσταντίνος Κατσάνος, επίκουρος καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μιλώντας για την απεικονιστικά κατευθυνόμενες επεμβάσεις στον καρκίνο, σημείωσε στην αρχή της παρουσίασής τους ότι τα βήματα που ακολουθούνται είναι αρχικά η σωστή διάγνωση της νόσου, η καθοδήγηση θεραπείας, η παρακολούθηση του αποτελέσματος και ο  επανέλεγχος του ασθενούς 

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον καρκίνο του ήπατος

85% των όγκων του ήπατος αφορούν ηπατοκυτταρικούς καρκίνους

* Είναι ο πέμπτος  σε συχνότητα καρκίνος παγκοσμίως

*Αποτελεί την τρίτη  σειρά αιτία θανάτου από καρκίνο

*Και δυστυχώς το 80% των περιστατικών είναι μη  εγχειρήσιμα κατά τη διάγνωση

Παρόλα αυτά η επεμβατική ογκολογία έχει αναπτύξει μεθόδους που μπορούν να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Τέτοιες μέθοδοι είναι:

 • Ο Καυτηριασμός (Microwave ablation)
 • Ο Χημειοεμβολισμός (Chemo-embolization)
 • Ο Ραδιοεμβολισμός (Radioembolization)
 • Η Κρυοθεραπεία (Percutaneous cryoablation)

Tα πλεονεκτήματά τους είναι σημαντικά, διότι καταφέρνουν να επιφέρουν αποτελέσματα καλύτερα και από την χειρουργική επέμβαση, λόγω της φύσεως των ασθενειών αλλά και της θέσεων των όγκων.

eleftherios mpournousouzisΣπάζοντας τους ανθρώπινους περιορισμούς

Ο Ελευθέριος Μπουρνουζούσης, φυσιοθεραπευτής, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων ΠΣΦ και πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής, μίλησε της την τεχνητή νοημοσύνη και την τηλεφυσιοθεραπεία.

Οπως ανέφερε ο κ. Μπουρνουζούσης η τεχνητή νοημοσύνη προωθεί μια νέα εποχή ταχείας αυτοματοποίησης, ευρείας πρόσβασης και υψηλότερης ποιότητας περίθαλψης για τους ασθενείς. Οι επαγγελματίες Υγείας αποκομίζουν οφέλη, καθώς οι συσκευές τεχνητής νοημοσύνης αφαιρούν τους φυσικούς και ανθρώπινους περιορισμούς που περιορίζουν την ταχύτητα, την πολυπλοκότητα και την ακρίβεια στην παροχή φροντίδας. 

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα διαχείρισης μεγάλου όγκου βάσεων δεδομένων στον τομέα της υγείας. 

Επίσης επιτυγχάνεται η  αναγνώριση και ερμηνεία απλών εικόνων όπως π.χ.  ακτινογραφίες ή πιο περίπλοκες όπως αγγειογραφίες και  αξονικές τομογραφίες.

Οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης εντοπίζονται στις εξής κατηγορίες:

 • Ρομποτική χειρουργική
 • Τρισδιάστατες εκτυπώσεις
 • Τηλεϊατρική
 • Ρομποτική Νοσηλευτική
 • Ρομποτική  Φυσικοθεραπεία
 • Εκπαίδευση φοιτητών και εργαζομένων υγείας
 • Τήλε-φυσικοθεραπεία παρακολούθηση ασθενών.
 • Εφαρμογές φορητών συσκευών για την υγεία.

Για τις φορητές συσκευές  (wearable devices)ο κ. Μπουρνουζούσης σημείωσε ότι  διαθέτουν ενσωματωμένους αισθητήρες με δυνατότητες συνεχούς παρακολούθησης για όλες τις κλίμακες μετρήσεων.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι παράλληλα  εγείρονται νομικά ζητήματα,  όταν μια συσκευή καταναλωτή γίνεται μια διαγνωστική συσκευή και η διασφάλιση της ποιότητας, της συναίνεσης, της ασφαλούς φύλαξης των δεδομένων και η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών γίνονται αυστηρότερες .

Η εξέταση των πολλαπλών πληροφοριών             

Αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν και τα Big Data, τα οποία έχουν  πολλά πιθανά οφέλη για την μεταγραφική έρευνα στην υγεία, με την έννοια της σύγκρισης αποτελεσμάτων μιας θεραπείας στον πληθυσμό.  Μπορούν να ανιχνεύσουν για παράδειγμα τις αρνητικές συνέπειες φαρμάκων σε μια ασθένεια ή την  εμφάνιση της συννοσηρότητας.

Στη συνέχει αναφέρθηκε στο πρόγραμμα European Open Science Cloud, ΕΕ program, που θα προσφέρει σε 1,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους ερευνητές και σε 70 εκατομμύρια επαγγελματίες επιστήμών Υγείας και Τεχνολογίας , ένα εικονικό περιβάλλον για την αποθήκευση, την κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων τους σε κλάδους σε διασυνοριακό επίπεδο.

Ως προς την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη φυσιοθεραπεία, ο κ. Μπουρνουζούσης είπε ότι αυτή θα έχει χρήση σε νοσοκομειακά λογαριθμικά συστήματα που δίνουν  συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών (υποστήριξη κλινικών αποφάσεων, ταξινόμηση ασθενών και θεραπευτικά πρωτόκολλα).

Λήψη και καταγραφή ιστορικών ασθενών (επεξεργασία γλώσσας – φωνητική πληκτρολόγηση).

Κινητοποίηση ασθενών και εφαρμογή τεχνικών χειρωνακτικής θεραπείας (ρομποτική).

 Διάγνωση της παθολογίας (αναγνώριση εικόνας και ανάλυση βίντεο).

Το ρομπότ που βοηθάει στη φυσιοθεραπεία

Ήδη η τεχνητή νοημοσύνη έχει οδηγηθεί στην δημιουργία ενός ρομπότ, που βαφτίστηκε «Εμμα» και το οποίο  χρησιμοποιεί προηγμένους αισθητήρες για τη μέτρηση της σκληρότητας του τένοντα και των μυών, μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη για τον υπολογισμό της βέλτιστης πίεσης, σε ασθενείς που χρειάζονται φυσιοθεραπεία.

Η "Εμμα" άρχισε να δουλεύει με τους πρώτους ασθενείς της στην κλινική NovaHealth Traditional Chinese Medicine (TCM), συνεργαζόμενη παράλληλα με ανθρώπους.

Απαριθμίζοντας στη συνέχεια τα οφέλη από την τηλεφυσιοθεραπεία, ο κ. Μπουρνουζούσης επεσήμανε οτι ουσιαστικά αποτελεί μια  ευκαιρία για συνέχιση της αποκατάστασης με υψηλή συμμόρφωση του ασθενούς, του δίνει την αίσθηση της  προσωπικής αυτονομίας  και αυτοδιαχείρισης της θεραπείας, υπάρχει επίσης η δυνατότητα πρόσβασης στην  περίθαλψη  ατόμων σε απομακρυσμένες περιοχές (ή κοινωνικά αποκλεισμένους).

Επιπρόσθετα υπάρχει οικονομική κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης για άτομα με μακροχρόνιες καταστάσεις (πχ νευρολογικά), ενώ αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο παροχής υπηρεσιών μετά την ολοκλήρωση του βασικού κύκλου θεραπειών.

Μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης του "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

 

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 20/09/2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine