Τα επιτεύγματα "τρέχουν" με ιλιγγιώδη ταχύτητα

7o forum ygeias bonanosΠεδίο ζωηρού διαλόγου και παρουσίασης νέων καινοτόμων εξελίξεων στην Υγεία αποτέλεσε το 7ο Forum Υγείας, που  διοργάνωσε το Σάββατο  14 Σεπτεμβρίου 2019 o «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» στον πολυχώρο Royal στην Πάτρα σε συνδιοργάνωση με τον Ιατρικό Συλλόγο Πατρών και τον Πανελλήνιο Συλλόγο Φυσικοθεραπευτών/Περιφερειακό τμ. Αχαΐας και Ηλείας.

panagiotis gialeniosΠ. Γιαλένιος: «Το μέλλον έφθασε»

Στην έναρξη της εκδήλωσης  ο εκδότης του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» Παναγιώτης Γιαλένιος, ανέφερε :

«Τα θέματα του Forum Υγείας  δεν αφορούν ένα μακρινό μέλλον και δεν είναι για   λίγες «ελίτ». Αφορούν το σήμερα και το  κοντινό αύριο, αφορούν την υγεία όλων μας, την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου. Οι συμμετέχοντες  μιλούν με τη γλώσσα του κύρους τους για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον της υγείας. Οι νέες τάσεις τρέχουν  με τέτοια ταχύτητα και εισχωρούν ραγδαία στην καθημερινότητά μας και ελπίζουμε αυτό να αποτελέσει  υψηλή προτεραιότητα στον τομέα της Υγείας».

 anna mastorakouΑ. Μαστοράκου: «Ο γιατρός θα εξετάζει  σε απόσταση χιλιομέτρων»

Η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αχαΐας και συνδιοργανωτής του Forum Υγείας, σημείωσε ότι:

«Το 1997 υπήρξε ένα σημαδιακό γεγονός στην Ιστορία. Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο Deep Blue, κέρδισε τον Γκάρι Κασπάροβ σε ένα αγώνα σκάκι. Ηταν μια ιστορική ημέρα για την ανθρωπότητα, γιατί εκεί αναμετρήθηκε ο άνθρωπος με τη μηχανή. Κέρδισε η μηχανή. Πολλά χρόνια πίσω, το 1950, ο Άλλαν Τούρινγκ,  έκανε μια δοκιμασία βάζοντας έναν εξεταστή να εξετάσει έναν άνθρωπο και μια μηχανή. Όταν ο εξεταστής έφθανε στο σημείο να μην ξεχωρίσει τον άνθρωπό από τη μηχανή, η μηχανή αυτή θα λεγόταν ευφυής και θα είχαμε την εισαγωγή μας στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό λοιπόν είναι το μέλλον, που πλέον δεν είναι μέλλον, αλλά υπάρχει εδώ κοντά μας. Η εξατομικευμένη ιατρική έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η νανοιτραική συρρικνώνει το γιατρό σε υποκυτάρριο επίπεδο και φέρνει πολύ καινοτόμες θεραπείες. Στο μέλλον θα έχουμε την εικόνα «άβαταρ», δηλαδή  του ολογράμματος ενός γιατρού, σε μια ακριτική περιοχή ή ένα νησί, που θα συνομιλεί απομακρυσμένα με τον ασθενή, θα τον ακούει και θα του μιλάει. Άλλωστε η χώρα μας προσφέρεται για τηλεϊατρική. Πέρα όμως από την τεχνολογία υπάρχει κάτι που δεν αντικαθίσταται από τη μηχανή. Είναι η πρόληψη».

amalia papadopoulouΑ. Παπαδοπούλου: «Να σιγουρευτούμε ότι συνεχίζει την θεραπεία του ο ασθενής»

Η Αμαλία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας, Ηλείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών, συνδιοργανωτή του Forum Υγείας στον χαιρετισμό της ανέφερε :«Τίθεται το θέμα της εξ αποστάσεως θεραπείας του ασθενούς με το φυσιοθεραπευτή. Είναι μια κατάσταση που στο εξωτερικό έχει ήδη βρει έδαφος. Μιλάμε για την επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέσω διαδραστικών ηλεκτρονικών διεργασιών, για την προσήλωση του ασθενούς, του ανθρώπου που χρειάζεται υπηρεσίες φυσιοθεραπείας, στην θεραπεία του. Μέσα από αυτή την διαδικασία δεν θέλουμε να  απομακρύνουμε τον άνθρωπο από τις υπηρεσίες τις ιατρικές, αλλά θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι συνεχίζει την θεραπεία του μετά την πρώτη προσέγγιση».

Χαιρετισμό απηύθυναν οι : 

xristina alexopoulouΧ. Αλεξοπούλου : « Το φιλότιμο μερικών γιατρών δεν αρκεί»

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου, βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, μίλησε για την προσωπική περιπέτεια που η ίδια βίωσε προ εβδομάδων, όταν συγγενικό της πρόσωπο χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε ίδρυμα της περιοχής μας.

«Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση της Υγείας στη χώρα μας παραμένει, ως επί το πλείστον, ίδια και απαράλλακτη, όπως είχα την «ατυχία» να διαπιστώσω πολύ πρόσφατα. Δημόσια νοσοκομεία που στερούνται στοιχειωδών κανόνων συμπεριφοράς και αξιοπρέπειας έναντι των ασθενών. Είναι αλήθεια βέβαια, ότι το φιλότιμο και ο επαγγελματισμός κάποιων εργαζομένων κρατούν όρθιο ακόμα το σύστημα. Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, δομές που υπολειτουργούν, φέρνουν τα νοσοκομεία στα όρια του λειτουργικού "μπλάκ άουτ". Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, εξουθενωμένο, κάνοντας επίπονες και αγωνιώδεις προσπάθειες να παρέχει φροντίδα στον ασθενή και να κρατήσει όρθια τη λειτουργία των νοσοκομείων. Ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, υλικών και εξοπλισμού, είναι συνθήκες που δεν συμβαδίζουν με ένα σύγχρονο νοσοκομείο ευρωπαϊκής χώρας. Χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται μια πολιτική με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτό το μήνυμα. Μακριά από ανέφικτες υποσχέσεις, με συστηματική εργασία, γυρίζουμε σελίδα στο χώρο της Υγείας».

kostas markouΚ. Μάρκου: «Τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας στα καλύτερα του κόσμου»

Τη σκυτάλη έλαβε ο Κωνσταντίνος Μάρκου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ και γιατρός, ο οποίος ανταπάντησε τις αιτιάσεις για την κατάσταση στην Υγεία στην περιοχή μας. «Είναι δεδομένο ότι ανά πέντε χρόνια αλλάζει η βασική γνώση στην Ιατρική πάνω από το 50% και  το μεγάλο πρόβλημα που έχουν οι θεράποντες της Υγείας είναι να έχουν επικαιροποιημένη αυτή τη γνώση. Υπάρχει ένας κατακλυσμός από δραστηριότητες που παρέχει την πληροφορία και αυτό είναι και η εκδήλωση του 7ου Φόρουμ που  δίνει τη δυνατότητα στην ενημέρωση». Και συνεχίζοντας είπε ότι « στην Αχαΐα έχουμε ένα ιατρικό σέρβις που οφείλει να μας κάνει υπερήφανους. Μια τριτοβάθμια περίθαλψη  που καλύπτεται από τα δύο νοσοκομεία, τον Άγιο Ανδρέα και το ΠΓΝΠ. Δευτεροβάθμια περίθαλψη που καλύπτεται από τα υπόλοιπα και ένα πρωτοβάθμιο δίκτυο περίθαλψης που έχει αναπτυχθεί και οφείλει να αναπτυχθεί.  Συμφωνούμε για τα προβλήματα, τις ελλείψεις και την υποστελέχωση. Θα καλέσω την τωρινή κυβέρνηση να προχωρήσει στις 940 προλήψεις γιατρών που είχαν εξαγγελθεί την προηγούμενη άνοιξη και εμείς θα το χειροκροτήσουμε. Ήμουν μάχιμος γιατρός πριν ένα μήνα, θα καλέσω τον καθένα να κάνει ένα τεστ, στο Ρίο και τον Αγ. Ανδρέα. Να πάρει ένα εξιτήριο ενός οποιουδήποτε ασθενούς και από οποιαδήποτε κλινική αυτών των νοσοκομείων. Θα παρατηρήσει ότι ο έλεγχος, η θεραπεία που έγινε και οι οδηγίες που έλαβε ο ασθενής φεύγοντας, είναι στο επίπεδο των καλύτερων νοσοκομείων του κόσμου».

giorgos giannopoulosΓ. Γιαννόπουλος: « Στόχος η ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας»

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι « από τον ΟΗΕ, η άρση των ανισοτήτων στην πρόσβαση στην Υγεία, θεωρείται ότι είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Εκτός από το στόχο τις ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, βασικές παράμετροι είναι η αναβάθμιση της διοίκησης του συστήματος και η οικονομική του βιωσιμότητα. Ο στόχος αυτός έχει να κάνει με τη χρήση δεικτών που αφορούν τη λειτουργικότητα του συστήματος και την αξιολόγηση της τεχνολογίας, όπως ο δείκτης κόστους αποτελεσματικότητας με τα ποιοτικά έτη ζωής κ.α. Κάθε σχεδιασμός σήμερα για την αναβάθμιση του συστήματος Υγείας δεν μπορεί να μη σχετίζεται με αυτό που αναφέρουμε σήμερα ως στρατηγική πληροφορία. Αυτό μας μεταφέρει στον κόσμο των μαζικών δεδομένων και τη χρήση τους στο πεδίο της Υγείας».

christos daoulasΧ. Δαούλας: «Να μην βουλώσουμε τις τρύπες του συστήματος με τους εθελοντές»

Ο Χρήστος Δαούλας, ιατρός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «το κύριο ζήτημα για εμάς σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες είναι κατά πόσο αποτελούν όπλο στην φαρέτρα που θα φθάσουν σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.  Σε ότι έχει να κάνει με τον εθελοντισμό και την πρόληψη πρέπει να πούμε ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μια εθελούσια ατομική συμβολή , όμως ζητούμενο είναι πως αξιοποιείται από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις, όχι μόνο του ελληνικού κράτους αλλά και των υπόλοιπων αστικών χωρών. Δηλαδή εάν χρησιμοποιείται για την άνοδο της παραγωγικότητας και όχι ως απλήρωτη εργασία εκεί που το κράτος δεν κατάφερε να καλύψει τα κενά».

 

xaris bonanosΧ. Μπονάνος: «Κάποιοι περιμένουν στο διάδρομο το γιατρό για  πεντέμισι ώρες »

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε  Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι « εμείς σε αυτό εδώ το βήμα μπορεί να συζητάμε επί ώρες, όμως κάποιοι ασθενείς θα περιμένουν στα  εξωτερικά ιατρεία του εφημερεύοντος νοσοκομείου πάνω από πεντέμιση ώρες και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς θα ζητάνε πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κάτι που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Γιατί εάν ανατρέξουμε στο πρώτο Φόρουμ Υγείας το 2013, θα διαπιστώσετε ότι τα προβλήματα έχουν μια περίεργη ιδιότητα:  να παραμένουν σταθερά,  επίμονα και δυστυχώς στην πλειονότητά τους  τα ίδια. Θα θίξω το ζήτημα των συμπεριφορών, καθώς πρόσφατα είχαμε ένα ζήτημα κακής συμπεριφοράς γιατρού σε βάρος συγγενικού προσώπου της βουλευτού της ΝΔ κ. Αλεξοπούλου, που αμαυρώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι δυνατόν μια μικρή μειοψηφία να ταλαιπωρεί κόσμο και ασθενείς και να έχει μια συμπεριφορά που δεν προσομοιάζει με τον λειτουργό της Υγείας. Και με τον τρόπο αυτό να διώχνονται επιστήμονες από την χώρα μας».

theodoros toulgaridisΘ. Τουλγαρίδης: «Οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους 5,5 δις εξαιτίας κρατικής υποχρηματοδότησης»

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Τομέα του  Δήμου Πατρέων Θεόδωρος Τουλγαρίδης, εκ μέρους του Δήμου Πατρέων,  ανέφερε ότι « μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη, ότι η επιστήμη προχωράει, όμως είναι αγαθά που ο κόσμος δεν μπορεί να τα απολαύσει. Γι αυτό έχουμε και άσχημα στοιχεία όπως ότι ένας στους δύο πολίτες στη χώρα μας δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες στον τομέα της Υγείας. Επίσης τέσσερις στους δέκα συμπολίτες δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος αγοράς των φαρμάκων τους. Τα τελευταία δέκα χρόνια, τα πιο δύσκολα της χώρας μας, οι ιδιωτικές δαπάνες ολοένα και αυξάνονται. Κάποτε το κράτος έδινε 11,5 δις δημόσιες κρατικές δαπάνες, τώρα έπεσε στα 8 και αυτό το έλλειμα έρχεται να το καλύψουν οι πολίτες πληρώνοντας από την τσέπη τους 5,5 δις». 

Μπορείτε να δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης του "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

 

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 20/09/2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine