"Έφυγε"  ο Ιστορικός της Πάτρας Βασίλης Λάζαρης

v.lazaris etaireia achaikon spoudonΤο Σάββατο 11 Μαΐου 2019 έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Λάζαρης, φιλόλογος ιστορικός, εξέχουσα μορφή των γραμμάτων, αλλά και δάσκαλος πολλών Πατρινών. Ο Βασίλης Λάζαρης κατέγραψε την ιστορία της πόλης μέσα από τα βιβλία του, εκδίδοντας το 1986 τον πρώτο τόμο της Πολιτικής Ιστορίας της Πάτρας από τις Αχαϊκές Εκδόσεις. 

Η κηδεία του έγινε τη Δευτέρα 13 Μαΐου από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων στο Α΄ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να αποχαιρετήσει το δάσκαλο, φίλο, ιστορικό και συγγραφέα. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, υποψήφιοι Δήμαρχοι, άνθρωποι του πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων.

Για την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος μίλησαν και ανέδειξαν στον επικήδειο λόγο τους οι: Κώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρέων, η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πάτρας, ο Ανδρέας Αντωνόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ Αχαΐας και η κόρη του Αγγελική.

Μια από τις τελευταίες του δημόσιες ομιλίες ήταν στο 21ο Forum Ανάπτυξης το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24-25 Νοεμβρίου 2018, ως καλεσμένος ομιλητής στην εκδήλωση της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν η απόκτηση Μουσείου πόλης για την Πάτρα. Ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης από την πλευρά του στάθηκε στη «διάσωση της σύγχρονης ιστορικής μνήμης και την αξία των αρχειακών κειμένων και πηγών» και τόνισε τα εξής :

«Όπως ξέρουμε όλοι, τελικό σκοπό των ιστορικών αναφορών, δεν αποτελεί η παρουσίαση ορισμένων ανθρώπινων ομάδων σε ορισμένες  περιόδους, αλλά η ανθρωπότητα στην ολότητα της αντιπροσώπευσής της. Για να πραγματοποιηθεί ωστόσο αυτός ο έσχατος σκοπός, χρειάζεται απαραίτητα η γνωριμία μας με μερικότερες καταστάσεις, που αποτελούν ειδικές εκφράσεις της γενικής ιστορικής αλήθειας μέσα σε ιδιαίτερους χώρους.  Και αυτόν τον σκοπό εκπληρώνει με τα μόνιμα εκθέματά του το μουσείο μιας πόλης, όπως της Πάτρας, με την πλούσια και πολύ μακρινή ιστορία της, που χάνεται μέσα στον χρόνο και σμίγει τελικά με τη γοητεία των πανάρχαιων μύθων. Ανάμεσα στα εκθέματα των Μουσείων και του Μουσείου της πόλης μας φυσικά, μπορούν κατά διαστήματα να εκτεθούν πέρα από τα αντικείμενα εκείνα που αποτελούν τα ίδια ιστορικές πραγματικότητες του παρελθόντος, και άλλα στοιχεία, όπως τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν διάφορες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις, πολλές μάλιστα από τις οποίες είναι εντελώς άγνωστες στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».

Η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών στην πρώτη της Γενική Συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2019 τον είχε ανακήρυξει ομόφωνα ως Επίτιμο Μέλος της, τιμώντας τον για το πλούσιο έργο του. Επίσης είχε αποφασίσει την πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης (τέλος της άνοιξης) προς τιμήν του Ιστορικού και Δασκάλου, που τώρα πια μετά το θάνατό του αποκτάει άλλη σημασία. 

Φιλολογικό Μνημόσυνο

Την Δευτέρα  20 Μαΐου 2019 και ώρα 7.00 στην αίθουσα  του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί Φιλολογικό Μνημόσυνο του επίλεκτου τακτικού μέλους της Εταιρείας Λογοτεχνών Καθηγητή-Ιστορικού Βασίλη Λάζαρη που πέρασε στην αιωνιότητα την περασμένη εβδομάδα. Για τη ζωή και το έργο του αείμνηστου Ιστορικού  συγγραφέα  θα μιλήσουν: Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης, ο Δικηγόρος-συγγραφέας Χρήστος Μούλιας και ο Φιλόλογος – Λογοτέχνης  Φώτης Δημητρόπουλος. Την όλη εκδήλωση  θα παρουσιάσει και θα συντονίσει  ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Καρνάρος. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ποιος ήταν  Βασίλης Λάζαρης

Ο Βασίλης Κ. Λάζαρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια για τριάντα χρόνια, χρημάτισε δε και νομάρχης. Η χούντα τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση ολόκληρη την επταετία. Είναι τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα.

Το 1983 εκδόθηκε το μελέτημά του "Τέχνης Σημεία", από το 1986 μέχρι το 1990 το τετράτομο έργο του "Πολιτική Ιστορία της Πάτρας", το 1996 η πραγματεία του "Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος" και το 2000 η μονογραφία του "Παναγιώτης Συνοδινός".

Έχουν κυκλοφορήσει, εξάλλου, με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις: το 1998 και το 1999 σε τέταρτη έκδοση και σε δυο τόμους η "Ιστορία της πόλεως των Πατρών", του Στέφανου Θωμόπουλου, και το 2001 το "Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκείας", του Ευγένιου Βούλγαρη.

Η εργασία του "Καποδιστριακή Πάτρα" έχει ως θέμα της τη θαυμαστή αναγέννηση της αχαϊκής πρωτεύουσας αμέσως μετά το τέλος της Επανάστασης του Εικοσιένα. Πρόκειται για ιστορική μελέτη στηριγμένη κατά κύριο λόγο σε ένα πλήθος εγγραφών εκείνης της εποχής, από τα οποία τα περισσότερα είναι αδημοσίευτα.

Το 2003 δημοσιεύθηκε το έργο του: Η ιστορική πορεία του εμπορικού συλλόγου Πατρών«Ερμής».

Τελευταία Ενημέρωση : Τρίτη, 11/06/2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine