Η εισήγηση του Αντώνη Σαλευρή-Συμβούλου και Μηχανικού Λειτουργίας και Ανάπτυξης του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος»

antonis saleyrisO Αντώνης Σαλευρής, Τεχνικός Σύμβουλος και Μηχανικός Λειτουργίας και Ανάπτυξης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», αναφέρθηκε στο κατά πόσο έχει εκσυγχρονιστεί ο τομέας των εγκαταστάσεων με τα σύγχρονα πρότυπα, καθώς και τι απομένει ακόμη να γίνει, ώστε να ξεκαθαριστεί το ασαφές τοπίο της ασφάλειας. 

O κ. Σαλευρής μίλησε για τα πρότυπα ασφαλείας των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων  της χώρας μας. Xρονιά ορόσημο ήταν το 2004 που ορίστηκε το ΕΛΟΤ ΗD 384 πρότυπο ασφαλείας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρότυπο που πριν 15 χρόνια ενσωματώθηκε στην ελληνική πραγματικότητα.

Κατά τον κ. Σαλευρή, σήμερα επικρατεί μεγάλη ασάφεια ως τα όσα προβλέπει το σχετικό ΦΕΚ μιας και για όλες τις εσωτερικές  εγκαταστάσεις αναφέρει επί λέξη ότι  «θα πρέπει να επιλέγονται και να εγκαθίστανται διατάξεις διαφορικού ρεύματος με ονομαστικό διαφορικό ρέυμα  λειτουργίας μικρότερο ή ίσο με 30 mA». Σε επόμενη παράγραφο αναφέρεται μάλιστα ότι για τις νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις «θα πρέπει να εγκαθίσταται τουλάχιστον μια διάταξη διαφορικού ρεύματος », χωρίς να δίνονται άλλες διευκρινίσεις.

Ο κ. Σαλευρής τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ασάφεια ως προς το είδος των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων που θα πρέπει να τοποθετηθεί ένας τέτοιος διακόπτης και σημείωσε ότι ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόζεται ένα νέο πρότυπο ασφαλείας, το  ΕΛΟΤ ΗD 60364 που ανοίγει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και ξεκαθαρίζει το τοπίο σε σχέση με την ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

«Αν με ρωτήσετε πότε έπρεπε να είχε εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πρότυπο στην χώρα μας, θα σας απαντούσα προχθές, ούτε καν χθες» ανέφερε με έμφαση ο κ. Σαλευρής.

Ολόκληρη την παρουσίαση μπορείτε να την δείτε εδώ 

Τελευταία Ενημέρωση : Τρίτη, 02/04/2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine