Αναζητήσεις στο πολιτιστικό περιβάλλον

polyfonikiΓια τον «αναπροσανατολισμό στον πολιτισμό»  μίλησαν άνθρωποι που στο παρελθόν  είχαν αναλάβει τις τύχες του πολιτισμού  στην Πάτρα, στη διάρκεια της εκδήλωσης της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης.

Ομιλητές ήταν  ο Δημήτρης Πεφάνης πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. ΔΕΠΑΠ, η Βικτωρία Αγγελοπούλου, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΠ, ο Αλέξης Σκαρμέας, πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και ο Αντώνης Σκιαθάς, πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν για το παρόν και το μέλλον του πολιτισμού καταθέτοντας τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

«Ο πολιτισμός στενά συνυφασμένος με την ευρύτερη έννοια της παιδείας δεν αναλύεται σε πέντε γραμμές, είναι όμως εποικοδομητική πράξη  και ανάπτυξη της υποκειμενικής κριτικής η παρουσίαση  σκέψεων, απόψεων και προβληματισμών και προτάσεων από κοινωνικά μέλη που για εκείνα ο πολιτισμός αποτελεί και τρόπο ζωής  αλλά και στόχο προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες και όχι μόνο», επεσήμανε στην αρχή της εκδήλωσης ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πολυφωνικής, Μαέστρος Σταύρος Σολωμός, ο οποίος είχε συντονιστικό ρόλο.

Ο Δημήτρης Πεφάνης επεσήμανε ότι ο πολιτισμός είναι τα πάντα και πως αποτελεί ταυτόχρονα σημαντικό κεφάλαιο και στο οικονομικό κομμάτι. Ο τέταρτος παγκόσμιος τζίρος όπως είπε, αφορά τον πολιτισμό. «Ζούμε στην εποχή της ασάφειας. Για ποιον αναπροσανατολισμό μιλάμε όταν δεν είναι αποσαφηνισμένη η πορεία και ο αναπροσανατολισμός του τώρα». Και πρόσθεσε σε άλλο σημείο: «Χρειάζεται αναπροσανατολισμός σε αυτά που γίνονται στην πόλη. Στον πολιτισμό απαγορεύεται η ματαιοδοξία».

Από την πλευρά της η Βικτωρία Αγγελοπούλου μεταξύ άλλων επεσήμανε τη δυνατότητα αξιοποίησης των πολιτιστικών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «αλλά και τα διεθνή γεγονότα που θα λάβουν χώρα στην πόλη μας στο άμεσο μέλλον. Το καλοκαίρι του 2019 θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας οι Μεσογειακοί αγώνες. Γιατί να μην προωθήσουμε και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αναδείξουν τους υπάρχοντες θεσμούς;  Στο πλαίσιο αυτό μπορούμε για παράδειγμα να διοργανώσουμε μεσογειακή συνάντηση νέων καλλιτεχνών με θέματα εικαστικά, τη σύγχρονη μουσική, το θέατρο, το χορό ή τη λογοτεχνία» πρότεινε.

Ο Αλέξης Σκαρμέας υπογράμμισε πως «με ενδιαφέρει το παρακάτω του πολιτισμού, γιατί ο πολιτισμός είναι κάτι που εξελίσσεται. Αυτό το παρακάτω, αυτή τη διέξοδο στους νέους δημιουργούς, που έχουν να πουν το διαφορετικό, την άλλη πρόταση, οφείλουν να την εξασφαλίσουν και η πολιτεία και ο Δήμος. Διαφορετικά θα είμαστε μονίμως σε μια επανάληψη».

Ο Αντώνης Σκιαθάς επεσήμανε  το θέμα της παραχώρησης χώρων από το Δήμο, σε άλλους φορείς και διοργανωτές για τη φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων και πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής από πρόσωπα, όχι πολιτικά, αλλά με εγνωσμένη αξία στον πολιτισμό , για το ζήτημα της παραχώρησης σε πολίτες κλπ ανάλογα με το έργο , με το βιογραφικό και τη δυναμική τους. Πρόσθεσε επίσης ότι η Πάτρα έχει σημαντικούς δημιουργούς που έχουν σημείο αναφοράς και σε πανελλήνιο επίπεδο και δεν τους γνωρίζει δυστυχώς η πόλη. Πρότεινε σε αυτό το πλαίσιο να δημιουργηθεί ένα σχετικό site, στο οποίο θα καταγραφούν οι άνθρωποι , οι θεσμοί και οι φορείς που παράγουν και δημιουργούν πολιτισμό στην πόλη. Διαπίστωσε δε ότι «η πόλη αντιπαλεύει την πόλη».

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Τάκης Πετρόπουλος, ο οποίος προσκλήθηκε, ανέβηκε στο βήμα και ανέφερε ότι «υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλιώς θα είμαστε όλοι μια παράταξη.  Η δική μας προτεραιότητα και στον πολιτισμό είναι να ανακουφίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα χειμαζόμενα λαϊκά στρώματα. Να δώσουμε λίγη χαρά στον άνεργο και στον φτωχό. Όμως το Φεστιβάλ Jazz δεν πήγε πίσω, συνεχίστηκε και έγινε προσπάθεια να υπάρξει μια ισορροπία. Θα συμφωνήσω μ΄αυτό που ειπώθηκε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ μετά την περίοδο του Θάνου Μικρούτσικου έχασε την ταυτότητά του. Να είστε βέβαιοι ότι εμείς την αναζητάμε».

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού της Πολυφωνικής Γιάννης Κόττορος υπογράμμισε ότι αισθάνεται υπερήφανος που είναι συνεργάτης μεταξύ  700 μελών της Πολυφωνικής της Πάτρας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με μικρή συναυλία του ορχηστρικού σχήματoς Vibrato της Πολυφωνικής, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αθανασακόπουλου.

Διαβάστηκε 304 Φορές

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine