Επανεκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

panipeirotikosTο Γεφύρι της Πλάκας και η σημασία της  προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναδείχτηκαν στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών και ο Σύνδεσμος Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή.

Με «φόντο» την πέτρα, υπογραμμίστηκε η σημασία των πολιτισμικών επιλογών για το δομημένο χώρο, η επανερμηνεία των παραδοσιακών αξιών και η επανεκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως στοιχείο επαναπροσδιορισμού και νέας ανάγνωσης των θεμάτων που άπτονται της μνήμης και της ιστορίας, ενώ δόθηκε έμφαση στα γεφύρια, «ως ξεχωριστό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ζωής των Ηπειρωτών», όπως είπε κατά τον χαιρετισμό του ο Αλέξανδρος Χάιδας, Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών. «Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρω πως δεν είναι λίγοι οι Ηπειρώτες που, αναζητώντας μια δεύτερη μόνιμη πατρίδα, μαζί με τα υπάρχοντά τους, εναπόθεσαν μέσα στη βαλίτσα του ταξιδευτή, το καλέμι, το βελόνι, τις σφήνες και τη βαριά τους».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Αναστάσιος Στασής, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αχαΐας-Κύπρου «Αχαιών Ακτή» ανέφερε πως η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι τμήμα της ιστορίας μας. «Η καταστροφή της επέρχεται είτε από ξένη εισβολή και κατοχή, είτε από εμάς του ίδιους, όπως το γεφύρι της Πλάκας, που κατέρρευσε μετά από φυσική καταστροφή, γιατί  δυστυχώς η Ελληνική γραφειοκρατία απέτρεπε διαχρονικά τη συντήρηση , την επισκευή και την προστασία του».

 Ο Γρηγόρης Κουτρόπουλος, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος της ομάδας «Μπουλούκι», παρουσίασε  «Το περιοδεύον εργαστήριο Μπουλούκι στην Πλάκα Τζουμέρκων»., το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο. Όπως εξήγησε, πρακτικός τους στόχος ήταν η επισκευή του μονοπατιού. Επισκευάστηκαν κατεστραμμένα τμήματα υφιστάμενων τοίχων, αποκαταστάθηκε μέρος του παραδοσιακού λιθόστρωτου, ενώ ένας νεότερος αγωγός άρδευσης  που περνούσε κάτω από το μονοπάτι αντικαταστάθηκε  με ένα μικρό τοξωτό γεφύρι.

«Το Μπουλούκι, φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ως μια διεπιστημονική συλλογικότητα που ασχολείται με τη μελέτη των παραδοσιακών τεχνικών δόμησης, τα ζητήματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, της ανανέωσης και ανάδειξης του λεγόμενου πολιτιστικού αποθέματος, καθώς και την κριτική διερεύνηση των στρατηγικών που εκδιπλώνονται στα εν λόγω πεδία» είπε.

 «Το μπουλούκι στο Γεφύρι, «ως αντικειμενικό του σκοπό είχε να φέρει σε επαφή νέους επαγγελματίες του δομημένου περιβάλλοντος (τεχνικούς, μηχανικούς, καλλιτέχνες) με μια συστηματική προσέγγιση της παραδοσιακής γνώσης της τέχνης της πέτρας».

Καταλήγοντας ανέφερε: «Σημείο εκκίνησης για την προσπάθεια αυτή υπήρξε η κοινή μας πεποίθηση πως οι παραδοσιακές τεχνικές έχουν έναν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην ερμηνεία και την αντιμετώπιση της πολύπλευρης κρίσης που χαρακτηρίζει το ελληνικό οικιστικό περιβάλλον, ήδη εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αν και είναι μάλλον περιττό, αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η έμφαση στις παραδοσιακές τεχνικές δεν σημαίνει την υιοθέτηση μιας εικονογραφικής προσέγγισης της παράδοσης, η οποία άλλωστε είναι η άλλη όψη της εγκατάλειψης των παραδοσιακών συνόλων.  Πολύ συνοπτικά θα λέγαμε πως η εστίαση στις τεχνικές, σημαίνει την αναζήτηση μιας εναλλακτικής θεώρησης, ενός αναπροσανατολισμού που είναι και ο τίτλος του φετινού φόρουμ ανάπτυξης, μιας άλλης στάσης συνολικά απέναντι στο ‘πως’ αλλά και το ‘γιατί’ της παραγωγής του χώρου. Με δυο λόγια, η επανεκτίμηση της γνώσης του τεχνίτη και η διερεύνηση της επικαιρότητας των χειρωνακτικών πρακτικών σημαίνει την αμφισβήτηση του τρέχοντος πλέγματος ιδεών και αξιών, μέσα από το οποίο κτίζονται οι πόλεις μας και την αναπαραγωγή του οποίου εξυπηρετούν».

Η αρχιτέκτων Π. Εντεταλμένη Λέκτορας Αρχιτεκτονικής Σχολης Πανεπιστημίου Πατρών Βασιλική Φαρμάκη μίλησε  με θέμα «Το πετρόκτιστο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας, ως ανάμνηση και υπόμνηση», υπογραμμίζοντας πως αποτέλεσε τολμηρό τεχνικό έργο της εποχής του. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επεσήμανε πως το γεφύρι έπεσε θύμα της εγκατάλειψης και αδιαφορίας με αποτέλεσμα να καταπέσει, τονίζοντας πως αξίζει να το ξαναφτιάξουμε.

Σε σύντομη παρέμβασή του, ο Βαγγέλης Πολίτης, Διευθυντής του γραφείου της πρώην Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στάθηκε στον χρόνο, στα προβλήματα στις αντιθέσεις και τις συνθέσεις που χρειάστηκε να γίνουν για να υλοποιηθεί  προγραμματική σύμβαση για την αναστήλωση του γεφυριού, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν προσπάθειες δύο ετών.

Την εκδήλωση συντόνισε ο  δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός Αλέξης Γκλαβάς, ενώ συμβολή στη διεξαγωγή της είχε μέσω της επιμέλειας ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Διαβάστηκε 177 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 10/12/2018

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine