Λείπει από την Πάτρα ένα Μουσείο Πόλης

mouseio polisΗ  απόκτηση Μουσείου πόλης για την Πάτρα αποτελεί αναγκαιότητα, δεδομένης της πλούσιας ιστορίας της  πόλης, κάτι που αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών, στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης.

«Η τοπική κοινωνία οφείλει να βρει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που τη διαμόρφωσαν ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει ένα μουσειακό ίδρυμα, στο οποίο εκτός από θεματοφύλακας της ιστορίας και της συλλογικής μνήμης, να γίνει  και ένα εργαλείο προβολής της και διασύνδεσής της με τον έξω κόσμο και το αύριο» επεσήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Συντηρητής Έργων Τέχνης – Μουσειολόγος και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών Ξενοφών Παπαευθυμίου, κατά την τοποθέτησή του πάνω στο βασικό  θέμα της εκδήλωσης που  ήταν το «Γενικότερο ιστορικό πλαίσιο και η αναγκαιότητα δημιουργίας  Μουσείου Πόλης Πατρών».

 Ο κ. Παπαευθυμίου επεσήμανε ότι «το Μουσείο οφείλει να είναι το πεδίο για τη γνωριμία με την πόλη και η Πάτρα έχει την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα, ο οποίος θα συνεισφέρει στην κατανόηση της κοινωνικής και αστικής της εξέλιξης, ένας χώρος ανοικτός στο κοινό, όπου θα γίνεται η συλλογή και συντήρηση, η έκθεση και η επικοινωνία των υλικών και άυλων κατάλοιπων και μαρτυριών των νεότερων χρόνων κατά τους οποίους  εξελίχθηκε και διαμορφώθηκε, μέσα από διαδικασίες μελέτης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας».

Ο Ιωάννης Μόσχος, Αρχαιολόγος, Επιμελητής Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, μέλος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών, αναπτύσσοντας το θέμα της «Συγκρότησης και λειτουργίας Μουσείου πόλης» , ανέφερε ότι η νεοσύστατη  Εταιρεία, άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση της κοινής γνώμης για την ίδρυση του μουσείου. Πρόσθεσε πως ανάμεσα στις προτάσεις που έχει καταθέσει είναι «και η συνένωση σε ένα ευέλικτο κα ενιαίο οργανικό σύνολο, όλων εκείνων που εμπλέκονται με τη νεώτερη ιστορία της πόλης, με όρους συνεργασίας, συμμετοχής και ενεργής αντιπροσώπευσης και υπό τη σκέπη ενός δημόσιου φορέα, που θα έχει πιστέψει και θα μπορέσει να αναλάβει τη συγκρότηση και τη λειτουργία του μουσείου.

Ανέφερε επίσης ότι η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών προσπαθεί το αμέσως επόμενο διάστημα να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές σε έναν ήδη εξασφαλισμένο και αξιόπιστο χώρο (πρόκειται για τη βίλα Φέγγου), για την υποδοχή αρχείων και τεκμηρίων, με απώτερο σκοπό, εκτός από τη διαφύλαξη κα διάσωσή τους, την επεξεργασία και την επιλογή τους για τη μόνιμη έκθεσή τους  στο Μουσείο Πόλης.

Ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης από την πλευρά του στάθηκε στη «διάσωση της σύγχρονης ιστορικής μνήμης και την αξία των αρχειακών κειμένων και πηγών».

«Όπως ξέρουμε όλοι, τελικό σκοπό των ιστορικών αναφορών, δεν αποτελεί η παρουσίαση ορισμένων ανθρώπινων ομάδων σε ορισμένες  περιόδους, αλλά η ανθρωπότητα στην ολότητα της αντιπροσώπευσής της. Για να πραγματοποιηθεί ωστόσο αυτός ο έσχατος σκοπός, χρειάζεται απαραίτητα η γνωριμία μας με μερικότερες καταστάσεις, που αποτελούν ειδικές εκφράσεις της γενικής ιστορικής αλήθειας μέσα σε ιδιαίτερους χώρους.  Και αυτόν τον σκοπό εκπληρώνει με τα μόνιμα εκθέματά του το μουσείο μιας πόλης, όπως της Πάτρας, με την πλούσια και πολύ μακρινή ιστορία της, που χάνεται μέσα στον χρόνο και σμίγει τελικά με τη γοητεία των πανάρχαιων μύθων. Ανάμεσα στα εκθέματα των Μουσείων και του Μουσείου της πόλης μας φυσικά, μπορούν κατά διαστήματα να εκτεθούν πέρα από τα αντικείμενα εκείνα που αποτελούν τα ίδια ιστορικές πραγματικότητες του παρελθόντος, και άλλα στοιχεία, όπως τα έγγραφα που επιβεβαιώνουν διάφορες κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις, πολλές μάλιστα από τις οποίες είναι εντελώς άγνωστες στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών», τόνισε.

Από την πλευρά του ο  Γεώργιος Σπηλιωτόπουλος, Πρόεδρος Εφετών επί Τιμή και μέλος της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών ανέδειξε τη σημασία  της απόκτησης του μουσείου για τη διατήρηση της τοπικής μνήμης, καθώς αποτελεί μέρος της εθνικής.

Πρότεινε δε, το παράδειγμα του Δικαστικού Μεγάρου Πατρών στο οποίο φιλοξενείται μόνιμη έκθεση αρχαιοτήτων, να επεκταθεί και σε άλλα δημόσια κτίρια της πόλης, «όχι απαραίτητα με έκθεση αρχαίων αντικειμένων. Αυτό δεν θα αντιστρατεύεται ένα μουσείο πόλης». Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα πρότεινε παρόμοιες μικρές εκθέσεις, όπως αυτή του Δικαστικού Μεγάρου, να τοποθετηθούν στο λιμάνι της Πάτρας, στο αεροδρόμιο, στους σταθμούς επιβατών,  «που με καλαίσθητες ενημερωτικές πινακίδες, που θα παραπέμπουν στα μουσεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας».

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αχαΐκών Σπουδών Νίκος Σαραφόπουλος, παρουσίασε τους στόχους της. «Βασικό στρατηγικό στόχο αποτελεί η λειτουργία «Μουσείου της πόλης», που αποτελεί μία πρόκληση. Βέβαια, προϋποτίθενται υποδομές και εμπειρίες από λοιπές δραστηριότητες της πόλης και των δυνάμεών της:

Πυρήνας του προγραμματισμού και των συνεργασιών των επόμενων χρόνων είναι: α) η αξιοποίηση του υλικού που έχει συγκεντρωθεί για την προβολή της φυσιογνωμίας της πόλης και της περιοχής, β) η περαιτέρω ανάπτυξη των εργαλείων έρευνας και πρόσβασης στις συλλογές (ψηφιοποίηση μέρους του υλικού και σύνδεσή του με βάσεις δεδομένων, δημιουργία κοινών θεματικών ευρετηρίων, διασύνδεση των βάσεων δεδομένων),

γ) η ενθάρρυνση και υποστήριξη μεταπτυχιακού επιπέδου ερευνητικών προγραμμάτων, δ) η συγκρότηση αρχείου δημιουργών που έχουν σχέση με την περιοχή και η προβολή του έργου τους, δ) η δρομολόγηση πρωτοβουλιών για τη δικτύωση των Μουσείων και των ιστορικών μνημείων της πόλης».

Πρωτοβουλίες για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Την εκδήλωση χαιρέτισαν  «Οι φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και των Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων  της Αχαΐας» το περιοδικό των οποίων επανακυκλοφόρησε μετά από χρόνια, με την επιμέλεια της «Σύμβουλος ΕΕ» και είναι αφιερωμένο στην ίδρυση της «Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών».

Ο Σοφοκλής Κολαΐτης αναφέρθηκε στα 28 χρόνια του Σωματείου «Οι φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και των Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων  της Αχαΐας» και στην επίτευξη του στόχου για την ανέγερση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, για τον οποίο και ιδρύθηκε. Επεσήμανε πως «Οι φίλοι» θα συνεχίσουν να προσφέρουν με πάθος και μεράκι για τη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Πρόσθεσε πως « Οι φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάτρας και των Αρχαιολογικών χώρων και Μνημείων  της Αχαΐας» θα σταθούν συμπαραστάτες στην προσπάθεια της Εταιρείας Αχαϊκών Σπουδών και στη δύσκολη αυτή προσπάθεια «που τόσο αναγκαία είναι για την πόλη και την περιοχή μας».

Ο εκδότης  - διευθυντής του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων»  στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως «σε μια τέτοια συζήτηση για τον δικό μας αναπροσανατολισμό, δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε σε πολύ ξεχωριστή θέση το θέμα του πολιτισμού». Αναφερόμενος  στην Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών και στον σκοπό της για τη δημιουργία του Μουσείου πόλης, υπογράμμισε ότι «ο ρόλος μιας τέτοιας δραστηριότητας έχει να προσφέρει πολλά πράγματα στον πολιτισμό αλλά και στην ανάπτυξη του τόπου μας».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το κοινό και γόνιμος διάλογος καθώς και ανταλλαγή προτάσεων, στην κατεύθυνση του συντονισμού για την απόκτηση του Μουσείου πόλης των Πατρών. Τη διάθεσή της να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή κατέθεσε  η βουλευτής Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία παρακολούθησε την εκδήλωση.

Μιλώντας και ως ιστορικός η κ. Αναγνωστοπούλου επεσήμανε ότι ένα μουσείο, πάνω απ΄όλα είναι πώς αναστοχάζεται μια πόλη τον εαυτό της στο παρελθόν και πώς θέλει να τη δει στο μέλλον. «Θα σας πω ένα μικρό προσωπικό παράδειγμα. Ασχολήθηκα όλη μου τη ζωή με τη Μικρά Ασία και έχω μιλήσει γι΄αυτή σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Πάτρα. Γιατί η Πάτρα ποτέ δεν αναστοχάστηκε τον εαυτό της ούτε σε σχέση με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, ούτε σε σχέση με τους Καθολικούς, ούτε σε σχέση με τους Προτεστάντες, ούτε σε σχέση με την αστική Πάτρα, τους σταφιδέμπορους. Δεν αναστοχάστηκε αυτή την πολυπλοκότητα , ούτε σε σχέση με την Οθωμανική εποχή. Αυτό το διάβημα θέλει πολλή προσπάθεια και την κινητοποίηση και των πολιτών» σχολίασε.

Επίσης ο Αθανάσιος Κούστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στην πλούσια ιστορία της Πάτρας από τη Μυκηναϊκή εποχή, η οποία κορυφώνεται τη ρωμαϊκή περίοδο και εκτείνεται και  πέρα αυτής. Εξήγησε δε, ότι μπορεί να δημιουργηθεί το Μουσείο χωρίς  να δοθεί κρατική χρηματοδότηση, δεδομένου ότι  υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που συνδέουν τον τουρισμό με την επιχειρηματικότητα» και τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι πρόθυμο να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης.

Διαβάστηκε 345 Φορές

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine