Τα εκπαιδευτήρια Πάνου στο νέο περιβάλλον

ekpaideytiria panou forumΜε θέμα «Το Σχολείο ως μοχλός Ανάπτυξης & Αυτοπροσδιορισμού», τα εκπαιδευτήρια Πάνου συμμετείχαν στο 21ο Forum Ανάπτυξης. Στην εκδήλωση αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, η σύνδεση του σχολείου με την κοινωνία και οι σύγχρονες προκλήσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

“Το σχολείο καθίσταται μοχλός ανάπτυξης της κοινωνίας. Αλληλεπιδρώντας αρμονικά με τους εξωτερικούς παράγοντες (τοπική κοινωνία, ερευνητικά κέντρα, επιχειρήσεις) μετατρέπεται σε κόμβο δημιουργικότητας και καινοτομίας”   τόνισε στην ομιλία του ο Γεώργιος Κοτρώνης, Διευθύνων Σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Στη συνέχεια ο Σωτήρης Σωτηρόπουλος, IT Manager στα Εκπαιδευτήρια Πάνου μίλησε για το νέο τρόπο, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Αφορά τους κλάδους της τεχνολογίας, της ρομποτικής, της μηχανικής και των μαθηματικών μέσω μίας διεπιστημονικής εφαρμοσμένης προσέγγισης. Ο κ. Σωτηρόπουλος ανέλυσε τους άξονες εκπαίδευσης STEM με βάση το πρόγραμμα σπουδών των εκπαιδευτηρίων Πάνου.

Η Αλίκη Γιαννακοπούλου, Ερευνήτρια του Τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης Ελληνογερμανικής Αγωγής αναφέρθηκε στα σχολεία που μελετούν τους σεισμούς και λειτουργούν ως κόμβοι καινοτομίας και πληροφόρησης. Οπως είπε σήμερα το δίκτυο που έχει δημιουργηθεί, μετρά 20 ελληνικά σχολεία που έχουν εγκαταστήσει σεισμογράφους.  “Μέσα στο σχολείο υπάρχει σεισμογράφος που καταγράφει πραγματικά δεδομένα. Ευελπιστούμε στα επόμενα τρία χρόνια να ανοίξει αυτό το δίκτυο και να έχουμε ακόμη περισσότερα σχολεία που θα εγκαταστήσουν  σεισμογράφους”.

Η αρχαιολόγος Βίβιαν Στάικου παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ενώ μίλησε διεξοδικά για τον ρόλο της εκπαιδευτικής αρχαιολογίας. “Πολλά μουσεία επιλέγουν ένα διαδραστικό μοντέλο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παιδικού κοινού”, σημείωσε.

“Η ενστάλαξη περισσότερης επιχειρηματικότητας είναι το καλύτερο στοίχημα για την αύξηση της απασχολησιμότητας”, υπογράμμισε ο  Σύμβουλος Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού των Εκπαιδευτηρίων Πάνου, Δημήτριος Σιούτης. Πρόσθεσε πως ήδη στα εκπαιδευτήρια Πάνου οι σχετικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν επισκέψεις σε επιχειρήσεις και  διερευνητικές συνεντεύξεις με επαγγελματίες ώστε οι νέοι να αποκτήσουν προσωπική γνώμη για ποικίλα επιχειρηματικά περιβάλλοντα. “Στόχος μας είναι οι μαθητές να μπουν στην καρδιά της επιχείρησης”, τόνισε.

Ο Αλέξης Πάντζιαρος, General Manager Growth Mindset, μίλησε για τον επιχειρηματικό τρόπο σκέψης και την σημασία του στην εκπαίδευση. Οπως είπε: “O επιχειρηματικός τρόπος σκέψης είναι η ικανότητα να αναγνωρίζουμε ρεαλιστικά προβλήματα και να δίνουμε αποδοτικές λύσεις λαμβάνοντας υπόψη την ομαδικότητα και τις προτεραιότητες μας. Αν ο επιχειρηματικός τρόπος σκέψης χρησιμοποιηθεί ομαδικά σαν εργαλείο από την εκπαίδευση, τότε τα παιδιά μας θα ετοιμαστούν για τις αλλαγές που έρχονται μαζί με τις νέες τεχνολογίες ”.

Τέλος, οι φιλόλογοι (Υπεύθυνοι Ευρωπαϊκών & Διεθνών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εκπαιδευτηρίων Πάνου) Θεόδωρος Τομαράς και  Ευαγγελία Αλεξοπούλου, στις ομιλίες τους  ανέπτυξαν το θέμα “Αλληλεπίδραση Σχολείου & Κοινωνίας: Δημιουργώντας τους νέους πολίτες του κόσμου”.

Η κ. Αλεξοπούλου υπογράμμισε πως οι αλλαγές που συνοδεύουν την παγκοσμιοποίηση δημιουργούν μία σειρά προκλήσεων οι οποίες προτρέπουν το εκπαιδευτικό σύστημα να αντιδράσει σε αυτές. “Στόχος του σύγχρονου σχολείου θα πρέπει να είναι τα νέα άτομα να μάθουν να λειτουργούν και να σκέφτονται με ευέλικτο τρόπο που θα τους επιτρέψει να προσαρμόζονται σε μία σύνθετη και ρευστή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα και να συνδιαλέγονται με άλλα άτομα που συχνά θα έχουν διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Βασικό ζητούμενο, ο νέος να μάθει να σέβεται τη διαφορετικότητα αλλά παράλληλα να γνωρίζει καλύτερα και στοιχεία του δικού του πολιτισμού. Φυσικό επακόλουθο μιας τέτοιας διαδικασίας είναι η δημιουργία μίας νέας ταυτότητας στους νέους”, επισήμανε. Πρόσθεσε πως τα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα ανοίγουν δρόμους μιας άλλης μαθησιακής διαδικασίας και φέρνουν το σχολείο στο επίκεντρο του κοινωνικού ιστού.

Ο κ. Τομαράς μίλησε για τα υλοποιούμενα προγράμματα, ανάμεσα τους το

“Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ιδιαίτερα μαθητές δευτεροβάθμιας και τεχνικής εκπαίδευσης, να κατανοήσουν τα δικαιώματα τους ως ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση της του δημοσίου βίου και στην εμπέδωση της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τέλος της σχολικής χρονιάς και μετά από αξιολόγηση των δράσεων, ο τίτλος του «Σχολείου-Πρέσβη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αποδίδεται στα επιτυχόντα σχολεία. Τα εκπαιδευτήρια Πάνου φέρουν τον τίτλο του “ Σχολείου-Πρέσβη” για δεύτερη συνεχή χρονιά.

“Οι δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά το σχολικό έτος 2016-2017 έφεραν το σχολείο μας ανάμεσα στα πέντε καλύτερα. Το σχολικό έτος 2017-2018 οι δράσεις μας ανέβασαν το σχολείο μας στην κορυφή της κατάταξης ανάμεσα στα 50 λύκεια σε ολόκληρη την Ελλάδα”, όπως σημείωσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Λύκειο των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου», παρέδωσε στην κ. Βαρδινογιάννη το βραβείο «Μαλάλα» εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Συμβουλίου.

Το «Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο» είναι ένας νεοσύστατος θεσμός που αποτελείται από μαθητές Λυκείου χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο να ακουστούν οι φωνές της νέας γενιάς και συνεδριάζει στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο μία φορά τον χρόνο, πραγματοποιώντας μία σειρά από πρωτότυπες δράσεις.

Τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Μαθητικό Συμβούλιο για το 2018 εκπροσώπησαν μαθητές των «Εκπαιδευτηρίων Πάνου».

Διαβάστηκε 222 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Σάββατο, 08/12/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine