Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τις αθόρυβες μορφές βίας στην εκδήλωση της Περιφέρειας

perifereia teiΤο 43% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί τουλάχιστον μια φορά κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης μετά την ηλικία των 15 ετών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 62 εκατ. γυναίκες – μία στις τρεις (!) - έχει βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία. Την ίδια ώρα, πενήντα γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα λόγω της ενδοοικογενειακής βίας. Το 75% των γυναικών έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στον επαγγελματικό τους βίο, ενώ το ετήσιο κόστος από την έμφυλη βία έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνάει το αστρονομικό ποσό των 225 εκατ. ευρώ!

Τα παραπάνω αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση για τις «Αθόρυβες μορφές βίας στη γυναικεία καθημερινότητα», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων, το πρωί της Κυριακής Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 21ου Forum Aνάπτυξης, στο «Αστήρ».

Ο βοηθός Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος, ο οποίος έκανε και το συντονισμό τόνισε πως βασική στόχευση είναι η ενημέρωση και η διάχυση της πληροφόρησης για τις μορφές βίας και τους τρόπους αντιμετώπισης ειδικά στους χώρους εργασίας για τον απεγκλωβισμό των γυναικών από την άγνοια και τον φόβο.

«Σιωπηλή πληγή» χαρακτήρισε τη βία σε βάρος των γυναικών ο δρ. Κωνσταντίνος Κουτσογιάννης, αντιπρύτανης Οικονομικών, Διοικητικών & Υποδομών, Αν. Καθ. Ιατρικής Φυσικής και Δ/ντής του Εργαστηρίου Υγειοφυσικής γνωστοποιώντας ότι ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Πάτρα μια διαδικτυακή έρευνα καταγραφής της συντροφικής βίας. Τα αποτελέσματα παρουσίασε η κοινωνική λειτουργός και ακαδημαϊκή Υπότροφος Λαμπρινή Παππά, τονίζοντας πως τα ευρήματα (σε δείγμα 342 γυναικών) δείχνουν πως μια στις 10 γυναίκες, ηλικίας από 18-29 ετών, απόφοιτη Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει υποστεί λεκτική ή σωματική βία. Το 56% αυτών είναι εργαζόμενες, μετρούν λίγα χρόνια σχέσης και δεν έχουν παιδιά. Μια στις 4 γυναίκες έχει υποστεί βία και στο παρελθόν. Επίσης, το 23,9% που υφίσταται συντροφική βία, έχει κακοποιηθεί και στο παρελθόν.

Η Ευαγγελία Γιαννοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας και της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Φύλων Δυτ.Ελλάδας εστίασε στο φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ένα πρόβλημα, που -όπως είπε- συνεχίζει να είναι μία υπαρκτή αλλά αθέατη κατάσταση, καθώς αντιμετωπίζεται ως «ταμπού». Από την άλλη, η δημοσιοποίηση έχει συνέπειες, εφόσον έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν πως το 70 - 86% των γυναικών που παρενοχλoύνται στον ιδιωτικό τομέα είτε παραιτούνται είτε απολύονται, όταν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 30%. Και κατέληξε: «Πρέπει να γίνει ορατό το φαινόμενο, να πάψουμε να το ανεχόμαστε, να το καταγγέλλουμε και να συνεργαστούμε για να εξαλειφθεί…».

«Η λεκτική και η ψυχολογική βία κυριαρχεί στους χώρους εργασίας» υπογράμμισε και η πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Πάτρας Σταυρούλα Νικολάου, τονίζοντας πως τα θύματα βίας είναι απροστάτευτα, εξαιτίας του ελλείμματος της επαρκούς επαγρύπνησης της πολιτείας, κάτι που μαρτυρά η αύξηση των περιστατικών βίας και κακοποίησης γυναικών. Αναγνώρισε, ωστόσο, το βήμα που έγινε με την ενσωμάτωση στο εθνικό πλαίσιο της Σύμβασης της Κων/πολης και κάλεσε τις εργαζόμενες να «σπάσουν τη σιωπή» τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, παράρτημα Αχαΐας Κωνσταντίνα Πεταλά, η οποία αν και ανέφερε πως ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, οι γυναίκες έχουν αποκτήσει «συμμάχους» για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, όπως την κύρωση της σύμβασης της Κων/πολης από την Ελληνική Βουλή αλλά και την συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου τονίζοντας πως «η βία πρέπει να είναι ορατή για να αντιμετωπιστεί». Ανάμεσα στο ακροατήριο ήταν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, εκπρόσωποι αρχών και φορέων και αρκετές γυναίκες.

Διαβάστηκε 293 Φορές

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine