Ο ρόλος του Δήμου για την προοπτική του τόπου σύμφωνα με τον Κώστα Χριστόπουλο

kostas xristopoulosΒασικό μοχλό για την ανάπτυξη μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την διαμόρφωση μιας άλλης προοπτικής για τον τόπο χαρακτήρισε τον Δήμο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Πόλη» Κώστας Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος ανέπτυξε τη φιλοσοφία του την αναπτυξιακή διάσταση που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε, το απόγευμα της Κυριακής 25 Νοεμβρίου με θέμα: «Το μέλλον είναι εργασία», στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος του 21ου ForumΑνάπτυξης, που φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην σωστή αξιοποίηση των φυσικών και των ανθρωπίνων πόρων, στην ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών και στις τεράστιες δυνατότητες που προκύπτουν μέσα από τη δημιουργία κατάλληλου ρυθμιστικού και πολεοδομικού σχεδίου προκειμένου να υπάρχουν οφέλη για την πόλη και τους κατοίκους της, στη συνεργασία Δήμου με τα επιστημονικά ιδρύματα για προσέλκυση καινοτόμων επιχειρήσεων.

Επίσης, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο ενός Δήμου ως προς τις διεκδικήσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και ευημερία στους δημότες, φέρνοντας ως παράδειγμα την έλευση του φυσικού αερίου, την εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων προς όφελος της κοινωνίας, της προσέλκυσης καινοτόμων επενδύσεων, αλλά και της ανάδειξης του τουρισμού συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας, και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Απόψεις που ταυτίζονται με τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, όπως τις ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποί τους Γιώργος Ρόδης και Γιώργος Ευθυμιόπουλος, αντίστοιχα.

Πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ Γιώργος Ρόδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Χωρίς έργα υποδομής δεν υπάρχει ανάπτυξη στην περιοχή μας. Πρώτα απ’ όλα τα ίδια και μόνον δημιουργούν μόχλευση ανάπτυξης από την κίνηση όλων των συναφών επαγγελμάτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας γύρω από όλα αυτά. Το σημαντικότερο είναι ότι υπό συνθήκες, τα έργα υποδομής που καλούνται τα επόμενα χρόνια να κατασκευαστούν στην πόλη μας μπορούν να αλλάξουν πλήρως την αίσθηση που έχει ο κάθε ένας σ’ αυτήν τη χώρα και όχι μόνον στην Πάτρα».

Έργα που το ΤΕΕ/ΤΔΕ θεωρεί πλοηγό των εξελίξεων και που μπορούν να αλλάξουν το τοπίο είναι: 1) η έλευση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής στην Πάτρα, 2) η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στις εγκαταστάσεις της πρώην Πειραϊκής Πατραϊκής, 3) Η δημιουργία Δημοσίου Φορέα Διαχείρισης για το νερό, 4)Η κατασκευή του Δικτύου Φυσικού Αερίου στην πόλη και στην ΒΙΠΕ, κ.ά.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην βαρύτητα που θα πρέπει να δοθεί στην τουριστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, μέσω της υλοποίησης μιας σειράς έργων, μέσα από παρεμβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο, στον αστικό ιστό της πόλης, στο νέο επιχειρησιακό κέντρο.

Καταλήγοντας, τόνισε πως για να γίνουν όλα αυτά ο εκάστοτε Δήμαρχος θα πρέπει να διακατέχεται από διαύγεια πνεύματος, ανοικτό μυαλό και πολλή δουλειά, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον μηχανικό και πρώην πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΕ Κώστα Χριστόπουλο.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Ευθυμιόπουλος, εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος στην Δ.Ε. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «η λύση για το πρόβλημα της ανεργίας είναι η ανάπτυξη».

Υπογράμμισε πως θα «πρέπει να υλοποιηθούν τα μεγάλα έργα υποδομής για να υπάρχει προσέλκυση νέων επενδύσεων στη χώρα μας», παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες τεχνοκρατικές απόψεις με έμφαση στην αναγκαιότητα να δοθεί προτεραιότητα στις προσλήψεις και όχι στην επιβολή φόρων.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Χριστόπουλος εξήγησε πως τα θέματα της ανάπτυξης την τελευταία τετραετία δεν απασχολούν τον Δήμο αν και όπως είπε, θα έπρεπε καθώς «η ανάπτυξη καταπολεμά την ανεργία, βοηθά αυτούς πολλούς και συμβάλλει στην πρόοδο της περιοχής».

Αναφέρθηκε στα αναπτυξιακά έργα που έχουν τελματώσει στην Πάτρα και την ευρύτερη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία όπως είπε κατέχει την τρίτη από το τέλος θέση σε όλη τη χώρα σε αξιοποίηση υποδομών για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και κατέθεσε προτάσεις για το πώς ο Δήμος θα μπορέσει να πρωτοστατήσει για να ανοιχτούν αναπτυξιακές προοπτικές στον τόπο μας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο βουλευτής της ΝΔ Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη και φίλοι της παράταξης.

Διαβάστηκε 279 Φορές

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine