Οι  υδρογονάνθρακες μπορούν να  φέρουν ανάπτυξη

alekos chrisanthakopoulos forumΤη συμβολή της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην ανάπτυξη της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής ανέδειξε ο Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η  Δημοτική Κίνηση «Το όραμά μας για την Πάτρα»,  την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, στο 21ο Forum Ανάπτυξης. 

 

Την εκδήλωση «άνοιξε» ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλέκος Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι  «περιμένουμε γεωτρήσεις στον κάμπο της Αχαΐας, στο τρίγωνο του Αράξου».

Ο κ.  Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων και πρόκλησης σεισμών από τις γεωτρήσεις κι εξήγησε ότι  «καταγεγραμμένους σεισμούς που συνδέονται με τους υδρογονάνθρακες, έχουμε στους μη συμβατικούς υδρογονάνθρακες, όπου πολλές φορές χρησιμοποιούνται μικρο-εκρήξεις για την αποβολή των υδρογονανθράκων από παχιές κλαστικές αργιλικές ακολουθίες ιζημάτων.  Τα δικά μας κοιτάσματα είναι συμβατικά και η εκμετάλλευση του θα γίνει με φυσική ροή» τόνισε.

Μάλιστα αναφερόμενος στο αν θα διαταραχθεί το θαλάσσιο οικοσύστημα από τις γεωτρήσεις ανέφερε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όσο δεν αξιοποιούνται τα κοιτάσματα. «Σε πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας η θάλασσα βγάζει μεθάνιο. Το Κατάκολο είναι πάνω σε πηγές  μεθανίου και όπως μου έλεγε ο συνάδελφος κ. Παπαθεοδώρου, μετά τον σεισμό της Ζακύνθου, η παραγωγή μεθανίου στο Κατάκολο αυξήθηκε 100% και πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η απορρόφηση αυτών των διαρροών τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Εδώ και 20 χρόνια λέω ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση των θερμοκηπίων».

Συμπερασματικά ανέφερε πως  «δεν υπάρχει ρίσκο για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες για την εκτέλεση γεωτρήσεων και την άντληση των υδρογονανθράκων». Ως προς το μπλοκ του Πατραϊκού ανέφερε ότι «βγήκε» για 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, στον πρώτο διαγωνισμό το 1999. «Η δικιά μου εκτίμηση σήμερα είναι πως θα βρεθεί τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα» εκτίμησε. Για το μπλοκ του Κατακόλου ανέφερε ότι «είναι μικρό και το πετρέλαιο που θα βρεθεί δεν θα ξεπερνά τα 20-30 εκ. βαρέλια αλλά ίσως βρεθούν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου» . Το τρίτο μπλοκ,  είναι αυτό του Κυπαρισσιακού κόλπου. «Εδώ θα έχουμε ίσως και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, εξ’ αιτίας του μεγέθους του. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα είναι τα κυρίαρχα, ενώ πολύ σημαντικά θα είναι και τα κοιτάσματα πετρελαίου» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας εεπσήμανε τα οφέλη της ευρύτερης περιοχής, από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων θα δώσει τόσες θέσεις εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία στην περιοχή τουλάχιστον στο μισό» είπε και συμπλήρωσε: «Ο περιφερειακός φόρος που θα είναι εργαλείο ανάπτυξης των περιφερειών, ο φόρος των εταιρειών που θα είναι ανάσα ανάπτυξης του κράτους και η μείωση του ενεργειακού κόστους θα προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία για την σταδιακή μείωση του χρέους και την αύξηση των μισθών».

Διαβάστηκε 285 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 07/12/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine