Ο Αναστάσιος Πετρόπουλος  για τις συντάξεις : Καμία νέα μείωση, αλλά αυξήσεις...

nomarxiaki epitropi syrizaΚαμία περικοπή στις συντάξεις, τμηματική αποκατάστασή τους μέσα στα επόμενα χρόνια και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιφέρει σημαντική ελάφρυνση στους ελεύθερους επαγγελματίες κι όχι μόνο, εξήγγειλε από την Πάτρα ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο οποίος διευκρίνισε πως η επιστροφή στους συνταξιούχους γίνεται για την ενίσχυση των κατώτατων στρωμάτων και δεν αφορά όλους.

Ο κ. Πετρόπουλος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Νοεμβρίου 2018.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις και προοπτικές στο ασφαλιστικό σύστημα στη νέα μεταμνημονιακή εποχή και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν τμήμα της οικονομίας, όχι μόνο γιατί επιδρούν στην ίδια την επιχειρηματικότητα από την άποψη του κόστους, αλλά επειδή κοντά στα 27 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του ΑΕΠ διαμορφώνεται από τις συντάξεις που χορηγούνται στον ελληνικό λαό. Ένα καλό νέο όχι μόνο για τους ίδιους τους συνταξιούχους, αλλά και για την οικονομία είναι πως αποφασίστηκε να μην γίνει νέα περικοπή των συντάξεων. Ο ίδιος είχα κάνει αυτή την πρόβλεψη κατά την ομιλία μου για τον προϋπολογισμό του 2018. Αποδεικνύεται λοιπόν, πως η πολιτική μας είναι σχεδιασμένη και έχει αποτελεσματική προοπτική».

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Ακόμη, ο κ. Πετρόπουλος αναφέρθηκε στη μείωση των εισφορών, επισημαίνοντας πως είχε προαναγγελθεί και πλέον γίνεται πράξη, καθώς το επέτρεψε η καλή πορεία των οικονομικών. Ειδικά για τους αγρότες τόνισε πως η ασφαλιστική εισφορά θα είναι μικρότερη απ’ αυτές του παρελθόντος καθώς θα είναι μόλις στα 74 ευρώ.

«Από κάθε άποψη η πολιτική μας είναι στοχευμένη και βλέπει όλους τους παράγοντες της οικονομίας και η εξέλιξη θα είναι ακόμη πιο θετική αφού το σύστημα είναι πλέον βιώσιμο και προβλέπεται να παράγει επιπλέον πλεονάσματα για το 2019» είπε.

Αυξήθηκε η εισπραξιμότητα

Ο υφυπουργός Εργασίας σχολίασε και την κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης, αναφορικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες. «Πως γίνεται να έχουμε σφαγιάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες και να έχουμε εισπράξει 1,7 δισ. λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά του νόμου Κατρούγκαλου; Δεν στέκει», είπε ο κ. Πετρόπουλος σημειώνοντας ότι παρόλα αυτά σημειώθηκε αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές διότι αυξήθηκε η εισπραξιμότητα. Ανέφερε ακόμη ότι η σημερινή κυβέρνηση έδωσε διέξοδο σε χιλιάδες ανθρώπους που δεν είχαν υγεία και δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα φάρμακά τους επειδή είχαν οφειλές.

«Λέτε ότι διορθώνουμε τον νόμο Κατρούγκαλου. Εκείνο που κάνουμε είναι ότι ξηλώνουμε το παλιό σύστημα. Οι αλλαγές που κάνουμε αφορούν παλιές καταστάσεις», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και ανέφερε ενδεικτικά:

-επιστροφή εισφορών που κακώς είχαν παρακρατηθεί

-ασφαλιστική ικανότητα σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πάρουν φάρμακα και δεν είχαν υγεία

-αναδρομική ασφάλιση στους σχολικούς φύλακες που είχαν απολυθεί, προσλήφθηκαν και καλύφθηκαν πλήρως

-μείωση της εισφοράς όσων έχουν 40 χρόνια ασφάλισης

-δυνατότητα με μια απλή δήλωση να γίνεται κάποιος ασφαλισμένος αγρότης, ενώ παλαιότερα έπρεπε να περιμένει 2 και 3 χρόνια

-δόθηκε εξωϊδρυματικό επίδομα στους πάσχοντες

-δόθηκε στους αγρότες δυνατότητα μειωμένης εξαγοράς

-δόθηκε δυνατότητα όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 4.923 ευρώ να μπορούν να καλλιεργούν χωρίς καταβολή εισφορών και χωρίς περικοπή σύνταξης.

Η κυβέρνηση θέλει λίγο ακόμα χρόνο

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να μην κάνει πίσω και να δώσει τη δυνατότητα στο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να συνεχίσει το πρόγραμμά του για να μπορέσει να αλλάξει όσα κατέρρευσαν τα προηγούμενα χρόνια. «Θέλουμε λίγο χρόνο ακόμη, γιατί δεν αλλάζει τόσο γρήγορα αυτό που κατέρρευσε. Η Ελλάδα του σήμερα μετράει τις δυνατότητες της, τις αυξάνει και τις αξιοποιεί», κατέληξε.

Ακολούθησαν ερωτήσεις εκπροσώπων σωματείων, αλλά και ιδιωτών για συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Βίκυ Δρακούλη.

Διαβάστηκε 116 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 07/12/2018

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine