Καινοτομία & ανάπτυξη από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

epistimoniko parko patronΟι δράσεις του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων βρέθηκαν στο επίκεντρο της  εκδήλωσής του, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος  του Επιστημονικού Πάρκου  Πατρών Βασίλης Αναστασόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος Proof of Concept,  στο πλαίσιο του οποίου υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση, 33 προτάσεις από όλη την Ελλάδα με τις 15 να προέρχονται από τη Δυτική Ελλάδα.

Για την αξιολόγησή τους συνέβαλαν 70 αξιολογητές από τα ερευνητικά ιδρύματα και τον παραγωγικό τομέα της χώρας και του εξωτερικού. Οι προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι τρεις.

Το πρόγραμμα «Proof of Concept» στοχεύει να δώσει την δυνατότητα στους ερευνητές να προωθήσουν τις ερευνητικές τους ιδέες και να τις μετατρέψουν σε προϊόντα. 

Η Ραχήλ Τσουτσάνη εκπρόσωπος του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη λειτουργίας του περιφερειακού γραφείου της Πάτρας μίλησε για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατοχύρωσης  διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και βιομηχανικών σχεδίων. Όπως είπε τα οφέλη για τις επιχειρήσεις είναι αρκετά. Η κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας, ανέφερε, ισχυροποιεί τη θέση των επιχειρήσεων στην αγορά , μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξασφάλιση για τη λήψη δανείου, ενδέχεται να ανοίξει νέες ευκαιρίες εξαγωγών και να διευκολύνει την  αναγνωρισιμότητα  των προϊόντων της επιχείρησης.

Επίσης παρουσιάστηκαν  οι ακόλουθοι κόμβοι καινοτομίας στο Επιστημονικού Πάρκου Πατρών.

Ο Μιχάλης Πρεβενιός, business developer  παρουσίασε το BlueInn Hub. Πρόκειται για έναν κόμβο καινοτομίας, ο οποίος αφορά τη «μπλε ανάπτυξη», ενώ ανέφερε ότι παράλληλα το Επιστημονικό Πάρκο συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Blue Boost, που έχει στόχο την ενίσχυση των καινοτομικών δυνατοτήτων στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου.

Ο Δημήτρης Τραχύλης business developer παρουσίασε τον κόμβο καινοτομίας Clean Tech Energy Hub. Εξήγησε ότι ιδρύθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών  με ερευνητική δραστηριότητα στον τομέα αυτό και από σημαντικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και των υλικών - που προωθεί την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Σκοπός του είναι να ενώσει τις προσπάθειες των μελών του σε μια κοινή, ισχυρή συνεργατική δομή - κόμβο - δημιουργώντας για τις νέες οδούς έρευνας, τεχνολογίας και επιχειρηματικών συνεργασιών .

Το  Smart City Hub παρουσιάστηκε από την Τάνια Πολίτη, business developer. Οι στόχοι του συνοψίζονται ως εξής:

Δημιουργία  ανοιχτών ψηφιακών υποδομών (φυσική υποδομή & πλατφόρμα) και υπηρεσιών για Έξυπνες Πόλεις/Περιφέρειες (Smart Cities/Regions) για την υποστήριξη της έρευνας-καινοτομίας-επιχειρηματικότητας μέσω της δυνατότητας ανάπτυξής  τους σε πραγματικές συνθήκες και προσφοράς τους στα πλαίσια της αλληλεπίδρασης με τον πολίτη και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ο ίδιος διαβιεί.

Μια ανοιχτή ψηφιακή υποδομή που θα διασυνδέει πολίτες, ερευνητές, επιχειρήσεις με δυνατότητα συνεχούς εξέλιξης, επέκτασης και βιώσιμης ανάπτυξή τους μέσα στο χρόνο.

Ο στόχος αυτός είναι μεταφρασμένος σε ακριβής και συντονισμένες τεχνολογικές δράσεις και βήματα για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα.

Τις δράσεις δικτύωσης του τεχνολογικού οικοσυστήματος στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών παρουσίασε η Μαρία Κωνσταντίνου, από το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνογνωσίας  του ΕΠΠ.

H κα. Κωνσταντίνου τόνισε πως το ΕΠΠ απασχολεί 25 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν υλοποιήσει περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες και περισσότερα από 40 προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης , ενώ παράλληλα το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών έχει υλοποιήσει περισσότερα από 29 ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης. Οι τομείς  δράσης του Πάρκου είναι μεταξύ άλλων οι: ICT,  αεροναυπηγική, ενέργεια, βιοτεχνολογία νανοτεχνολογία. «Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών είναι η δημιουργία ενός Γραφείου Μεταφοράς Τεχνογνωσίας. Μία από τις δράσεις που έχει αναπτύξει είναι η συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Οργανισμό του CERN».

Τέλος, ο καθηγητής Χημείας Ιωάννης Ματσούκας στο πλαίσιο της δικής του παρουσίασης ανέφερε ότι σύντομα, σε έναν , δύο μήνες ξεκινούν κλινικές δοκιμές , σε συνεργασία με τη γνωστή καθηγήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, σύνθεσης, με ιδιότητες εμβολίου για τη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, κάνοντας λόγο για μια στιγμή που περίμενε 25 χρόνια.

Διαβάστηκε 141 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 07/12/2018

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine