Συνταγματική αναθεώρηση, πανεπιστημιακό άσυλο & σταθερότητα κυριάρχησαν στην εκδήλωση του ΟΕΕ

oikonomiko epimelitirioΤην οικονομική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη χώρα και τις προοπτικές ανάκαμψής της, ανέλυσαν βάσει της πολιτικής και του προγράμματος των κομμάτων τους, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος και ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, στην εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, 10ο Περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος το απόγευμα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης.

Την εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ» χαιρέτισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος έθεσε μια σειρά ερωτημάτων για την μεταμνημονιακή εποχή, όπως τι τελικά ισχύει με την εποπτεία, αν το τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί την επόμενη ημέρα, αν με τις δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις μπορούν να υπάρξουν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος έθεσε δυο μείζονα ζητήματα, το πρώτο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τον κίνδυνο της κυβερνητικής αστάθειας και το δεύτερο το άρθρο 16 για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

 «Τι νόημα έχει να παρουσιάζει το κράτος πρωτογενή πλεονάσματα όταν στραγγαλίζει την ιδιωτική οικονομία και φτωχοποιεί την κοινωνία;», διερωτήθηκε.

Στη συνέχεια, οι τρεις βουλευτές κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που έθεσαν για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι διευθυντές σύνταξης των εφημερίδων «Πελοπόννησος» Κωνσταντίνος Μάγνης και «Γνώμης» Μαρίνος Γράψας.

Ειδικότερα, ο κ. Μπάρκας ερωτήθηκε για το πλήγμα που δέχτηκε στα χρόνια της κρίσης η μεσαία τάξη και υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «από τον Αύγουστο 2018 η χώρα δεν βρίσκεται πλέον δεσμευμένη σε κάποιο πρόγραμμα. Η κυβέρνηση με τις δυνατότητες και τα περιθώρια που είχε δημιούργησε ένα δίχτυ προστασίας για όλες τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Τώρα υπάρχει και η δυνατότητα και ο δημοσιονομικός χώρος για να σχεδιάσουμε πράγματα που θα απαλύνουν τη μεσαία τάξη, κάτι άλλωστε που ήδη κάνουμε, για παράδειγμα με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

Για τον προϋπολογισμό του 2019 ρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως «τι είδους προϋπολογισμό θέλουμε; Αν για παράδειγμα πιστεύουμε ότι η οικονομία πάει καλά και δεχτούμε την κυβερνητική αφήγηση τότε ο κ. Τσίπρας καλώς έφερε τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Όμως ζούμε και τον εξής παραλογισμό. Η κυβέρνηση το 2015 μας είπε ότι δέχτηκε εκβιασμό, ο οποίος όμως τώρα, βάσει των όσων υποστηρίζουν είχε θετικό αποτέλεσμα. Άρα το σημερινό αποτέλεσμα της οικονομίας δεν είναι προϊόν δικής τους βούλησης, αλλά εκβιασμού. Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα τα εξής για να αποφευχθεί ο κίνδυνος νέου μνημονίου: Να γίνει επιχειρηματική φιλική, να έχουμε μικρότερη φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές, και λιγότερη γραφειοκρατία ως αναγκαία συνθήκη για την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του ΑΕΠ, πολιτική που θα εφαρμόσει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».

Για την επόμενη ημέρα ρωτήθηκε και ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην κατανόηση των συνθηκών της επόμενης ημέρας. Όταν μιλάμε για προσλήψεις 10.000 υπαλλήλων φαίνεται πως δεν έχουμε συνεννοηθεί, δεν έχουμε κοινή συνείδηση για τη χώρα. Χρειάζονται κοινοί στόχοι και να περπατήσουμε σε κοινούς δρόμους, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι και οι Κύπριοι».

Ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε επίσης υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα. Επεσήμανε την αναγκαιότητα για την οριοθέτηση κοινών στόχων για το μέλλον και την ανάγκη συνεργασίας των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων για την έξοδο της οικονομίας από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Μάλιστα, σχολιάζοντας και την αναθεώρηση του Συντάγματος, τόνισε πως η εμπειρία του εκλογικού νόμου να αποτελέσει βάση και για άλλους.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος, Αλέξανδρος Κογκόλης, ενώ στο πάνελ είχε προσκληθεί αλλά δεν παρέστη και ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Στο τέλος της εκδήλωσης άτομα από το κοινό απηύθυναν τις δικές τους ερωτήσεις στους τρεις βουλευτές. Να σημειωθεί, πως τη συζήτηση με το κοινό μονοπώλησε η αναγκαιότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και των οικονομικών εξελίξεων μετά και την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σπαρτινός, της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης και Ιάσονας Φωτήλας, του ΚΙΝΑΛ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, οι δήμαρχοι Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου,  Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, οι πρώην βουλευτές  Θανάσης Νταβλούρος, Νίκος Τσούκαλης, ο πρώην βουλευτής και πρώην Νομάρχης Δημήτρης Κατσικόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας και οι πρώην πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Νίκος Πανδής, Βαγγέλης Καρκούλιας και Κώστας Πλατυκώστας.

Διαβάστηκε 119 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 07/12/2018

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine