Η Ελλάδα που συνεργάζεται...

elladika masΗ Ελλάδα που παράγει, που καινοτομεί και συνεργάζεται με εξωστρεφή διάθεση  βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης  που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο Αχαΐας και η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του 21ου  Forum Ανάπτυξης. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Είμαστε η Ελλάδα που παράγει και συνεργάζεται».

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και μέλος του Δ.Σ.  της ΕΛΛΑ–ΔΙΚΑ ΜΑΣ  Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ανέπτυξε το όραμα  και τις αξίες της πρωτοβουλίας. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, τα ΕΛΛΑ–ΔΙΚΑ ΜΑΣ είναι «μία κοινότητα εξωστρεφών παραγωγικών – μεταποιητικών επιχειρήσεων ελληνικής ιδιοκτησίας , που αποσκοπεί στην ανάδειξη και την προώθηση του σύγχρονου, επιχειρηματικού και παραγωγικού πολιτισμού της χώρας. Τα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διαφοροποίησης που δημιουργούνται, παράγονται και ανήκουν στις ελληνικές επιχειρήσεις, είναι εθνικός πλούτος από τον οποίο εξαρτώνται άμεσα: - το βιοτικό μας επίπεδο, - το εθνικό μας εισόδημα, - η εργασία, - η αξιοποίηση του ταλέντου μας και συνολικά η ευημερία της χώρας μας» τόνισε και πρόσθεσε:  «Οι εταιρείες της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ βλέπουν την Ελλάδα ως βάση  των εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων τους και όχι απλά ως μια αγορά.  Άρα   επιστρέφουν, μέσω της επιμονής τους να «μένουν Ελλάδα», το maximum της προστιθέμενης αξίας που παράγουν στην Ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα ελληνικά προϊόντα λέγοντας πως «αποτελούν ένα  σύγχρονο πολιτιστικό και κοινωνικό  κεφάλαιο  και συνιστούν κρίσιμο  ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα για τη μεγαλύτερη διείσδυσή μας στις αγορές, την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας και φήμης της Ελλάδας, προβάλλουν τη χώρα μας ως «τόπο-προέλευσης» πρωτότυπων, ποιοτικών και ασφαλών παραγωγικών δραστηριοτήτων». Επίσης παρουσίασε τους στόχους της πρωτοβουλίας που είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων των Ελληνικών εταιρειών, η αύξηση της  ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων, Ελληνικής ιδιοκτησίας, η δημιουργία υψηλού αισθήματος ασφάλειας και αξιοπιστίας στα Ελληνικά προϊόντα, διασφάλιση κοινωνικού αποτυπώματος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ανάπτυξη συνεργασιών και κοινών προωθητικών ενεργειών. Επιπρόσθετα, βασικός στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η συνολική αναγέννηση της χώρας, η εισροή επενδυτικών πρωτοβουλιών , η ανεπτυγμένη παρουσία στο διεθνές εμπόριο  και η  απορρόφηση ανθρώπινου δυναμικού με δεξιότητες. Τα μέλη συναντώνται και συζητούν όλα μαζί και ανταλλάσουν απόψεις, δυο φορές τον χρόνο, τόνισε ο κ. Μαρλαφέκας.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ Μιχάλης Τσαούτος, μίλησε για τα μέλη και τις συνέργιες της πρωτοβουλίας « Εμείς η Λουξ και η ΕΨΑ είμαστε στις πρώτες έξι εταιρείες που δημιούργησαν τον πυρήνα,  που δημιούργησε τα ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Ποτέ δεν νιώσαμε ότι πάει να φάει ο ένας από τον άλλο. Γι αυτό λέμε ότι είμαστε συνάδελφοι και συναγωνιστές. Έχουμε μία αγορά η οποία είναι τεράστια, οπότε έχουμε μπροστά μας πεδίον δόξης λαμπρό για να μεγαλώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.  Όπως ανέφερε, παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη της πρωτοβουλίας, για το 2018,  τα μέλη της ΕΛΛΑ–ΔΙΚΑ μας είναι 49 εταιρίες  και αριθμεί  περίπου 60 εργοστάσια που λειτουργούν σε όλη τη χώρα. Συνολικά  απασχολούν σχεδόν 5.000 εργαζομένους.  Ο τζίρος ανέρχεται σε περίπου 1,2 δις ευρώ  και υπάρχουν στην αγορά περίπου 2 δισ τεμάχια – προϊόντα, που φέρουν το σήμα του ΕΛΛΑ–ΔΙΚΑ ΜΑΣ. «Μέχρι το τέλος του χρόνου ευελπιστούμε ότι θα έχουμε 60 εταιρείες που θα έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία πιστοποίησης και στόχος μας είναι όλες οι ελληνικές εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια να έρθουν κοντά μας». Στην αναρώτηση κ, γιατί να υπάρχουν τα ΕΛΛΑ  - ΔΙΚΑ μας, όταν υπάρχουν κλαδικοί σύνδεσμοι που μπορούν να εκπροσωπήσουν τις επιχειρήσεις, ο κ.  Τσαούτος είπε ότι δεν υπάρχουν κοινά συμφέροντα πολλές φορές μεταξύ ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών. Για τις συνέργειες ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η ενοποιημένη αγορά ρεύματος, «όπου 37 εταιρείες έχουμε αγοράσει ρεύμα απαραίτητο για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις μας σε μια τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή που είχαμε και δείχνει τη δύναμη που έχουμε ως πρωτοβουλία. Είναι η πρώτη ενέργεια και θα ακολουθήσουν κι άλλες».

Ο Ομότιμος Καθηγητής  του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βασίλειος Μακιός μίλησε για την «Corallia, Μοχλός Ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών Υψηλής Τεχνολογίας». «Η χώρα μας βρίσκεται σε μια τραγική κατάσταση και χρειάζεται πλούτο. Το παράδειγμα το δικό σας φέρνει πλούτο. Είναι απαραίτητο  να φέρουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και αυτά έρχονται μόνο από τομείς υψηλής τεχνολογίας. Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση στηρίζεται στη γνώση, στο καλό πανεπιστήμιο, στην αριστεία και στη συνεργασία, η οποία είναι απαραίτητη, καθώς το προϊόν είναι πολύπλοκο. Επομένως η συμπληρωματικότητα είναι ο κύριος παράγων της συνεργασίας» είπε, διαπιστώνοντας  το έλλειμμα της  χώρας  μας στο συνεργατικό επίπεδο.

«Όταν αρχίσαμε το Corallia τo 2004 , σκεφθήκαμε ότι θα διαλέξουμε έναν τομέα υψηλής τεχνολογίας που είναι η μικροηλεκτρονική, για να δημιουργήσουμε ένα cluster. Επομένως το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσεις να δώσεις στον πιτσιρικά να μάθει να σκέφτεται επιχειρησιακά και έχοντας ως όραμα την αρχαία ελληνική εποχή, όπου το cluster  λεγόταν αγορά. Η δημιουργία είναι ο σκοπός του Corallia». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του διευκρίνισε ότι για να δημιουργήσεις ένα cluster πρέπει να επιλέξεις μια περιοχή στενή, στην οποία θα γίνεις συνανταγωνιστικά ο καλύτερος στον κόσμο. «Το Corallia το ξέρουνε σε όλη την υφήλιο εκτός από την Ελλάδα». Το Corallia δημιουργεί clusters. «Έχει δημιουργήσει τρία clusters στη μικροηλεκτρονική, στο διάστημα και στο gaming, με 157 εταιρείες και τζίρους του 1 δις. Βγαίνουμε σε νέες περιοχές όπως είναι η αγροτική ανάπτυξη κ.α. Εκπαιδεύουμε τον νέο για να μπορέσει να γίνει επιχειρηματίας».

Η διαδικασία και τα κριτήρια πιστοποίησης στα ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ μας

Η Άθη Χαλκιοπούλου, Διευθύντρια Πιστοποίησης της EUROCERT  ενημέρωσε για τη διαδικασία πιστοποίησης και ένταξης μιας εταιρίας στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ- ΔΙΚΑ ΜΑΣ.

Τα κριτήρια απονομής του σήματος στην επιχείρηση έχουν να κάνουν με την ελληνική ιδιοκτησία της επιχείρησης (51% μετοχών να είναι ελληνικής ιδιοκτησίας), με το γεγονός ότι η έδρα της πρέπει να βρίσκεται στην Ελλάδα, με την παραγωγή ελληνικών προϊόντων, τη φορολογική και ασφαλιστική της κατάσταση, τη νομιμότητα και τα οικονομικά μεγέθη. Το 51%  του τζίρου των προϊόντων που πωλείται στην Ελλάδα, χρειάζεται να παράγεται σε εργοστάσια στην Ελλάδα. «Αν ένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν ικανοποιείται τότε δεν είναι δυνατή η απονομή του σήματος».

Τα κριτήρια για την απονομή του σήματος στο προϊόν είναι αφενός τα κριτήρια για την απονομή του σήματος στην επιχείρηση συν το ότι η βασική ‘Α ύλη που χαρακτηρίζει το προϊόν και ταυτίζεται με τη μορφή του, πρέπει να παράγεται και να κατάγεται από την Ελλάδα.

«Στα κριτήρια συμπεριλαμβάνονται και τα ποιοτικά στα οποία η επιχείρηση πρέπει να έχει βαθμολογία >80%. Σκοπός είναι η εταιρεία κάθε χρόνο να βελτιώνεται και να εμπλουτίζεται ως προς αυτά και τα οποία είναι:

  • Κοινωνικές δράσεις
  • Περιβαλλοντικές δράσεις
  • Δράσεις υγείας και ασφάλειας εργαζομένων
  • Ασφάλεια παραγόμενων προϊόντων και προστασίας των καταναλωτών».

Το θέμα των «Στρατηγικών ανταγωνιστικότητας και τον κρίσιμο ρόλο των Συνεργειών» ανέπτυξε ο Καθηγητής Δημήτριος Μπουραντάς.  «Είναι μια πρωτοβουλία που πρέπει να στηριχτεί και να πολλαπλασιαστεί» είπε για τα ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ μας. «Εμείς πρέπει και ως χώρα να ανταγωνιστούμε με βάση τη διαφοροποίηση. Οπουδήποτε. Είτε στην καινοτομία, είτε στα brand είτε στα δίκτυα διανομής, είτε στον μύθο της Ελλάδας». Και πρόσθεσε ότι πρέπει να πάμε σε ευρύτερες αγορές , υπογραμμίζοντας τη σημασία των συνεργειών. «Η συνέργεια είναι αυτό που έλεγε ο Αριστοτέλης, η ολότητα είναι  μεγαλύτερη από το άθροισμα των μερών της. Κι αυτό απαιτεί συνεργασία. Και όπου οι Έλληνες ήταν μια γροθιά, είτε ήταν ποδόσφαιρο, είτε μπάσκετ, ή πόλεμοι, είχαμε παγκόσμιες επιδόσεις. Τα κακά νέα είναι ότι από την έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, όπου από την Ελλάδα συμμετείχα εγώ, σε 61 χώρες η χώρα μας στο ΕΜΕΙΣ είχε την 61η..Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και τα ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ μας έρχονται στην καρδιά αυτού του ζητήματος».

chion vraveusiΣτο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε γόνιμος διάλογος, ενώ παραδόθηκε πιστοποιητικό ένταξης στα «ΕΛΛΑ – ΔΙΚΑ ΜΑΣ» στην Πατρινή επιχείρηση, αλάτι ΧΙΩΝ, το οποίο παρέλαβε ο Σπύρος Κανελλόπουλος από τον πρόεδρο της Eurocept Γιώργο Μπρισκόλα. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βασιλάκης.

Διαβάστηκε 166 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 07/12/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine