Η Πάτρα μπορεί να γίνει έξυπνη πόλη

inbis esmartcityΟι “έξυπνες πόλεις”, φιλοξενήθηκαν στο 21ο Forum Ανάπτυξης την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, με την εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με  το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων (ΙΝ.ΒΙΣ).  Αναλύθηκαν στρατηγικές και πολιτικές προς την κατεύθυνση των έξυπνων πόλεων.

Στην ομιλία του ο Αθανάσιος Καλογεράς, Ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, τόνισε τη σημασία της έξυπνης πόλης λέγοντας πως ισοδυναμεί με επένδυση σε ανθρώπινο κεφάλαιο αξιοποιώντας τις υποδομές μιας πόλης με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο το πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι ότι παρά την τεχνολογική ωρίμανση δεν υπάρχει η αρμόζουσα ζήτηση. “Είναι αναγκαίο να εμπλέξουμε όλους τους φορείς διακυβέρνησης, λήψης αποφάσεων, έρευνας, επιχειρήσεων και την κοινωνία των πολιτών. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου δικτύου μπορεί να συντελέσει θετικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας της απαιτούμενης ζήτησης” παρατήρησε.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου ESMARTCITY  η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως ένας από τους εταίρους, υλοποιεί πιλοτική δράση στο κτιριακό τομέα. Η πιλοτική δράση αφορά την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε δημόσια κτίρια. Οπως είπε η Μαρία Μακρή Χημικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Εφαρμογών στη Διεύθυνση Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας  στην ΠΔΕ θα γίνει σε 11 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες της ΠΔΕ στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία και στα τρία Πειραματικά Σχολεία του Πανεπιστημίου Πατρών (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο).

Οι μετρήσεις που θα λαμβάνονται από τους όλους τους  μετρητές, μέσω server και κατάλληλου λογισμικού, θα είναι προσβάσιμες σε πραγματικό χρόνο σε έναν Η/Υ.

Η Πάτρα είναι μία από τις 15 πόλεις που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να αποκτήσει τεχνογνωσία και να γίνει «έξυπνη», όπως σημείωσε εκ μέρους του Δήμου ο Πέτρος Γανός, Προϊστάμενος του Τμήματος Μελετών και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων, στην Πάτρα σχεδιάζεται η τοποθέτηση έξυπνων πινακίδων που θα ενημερώνουν για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.

Όπως εξήγησε, ο όρος «έξυπνη πόλη»  (smart city) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία πόλη που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, αφ’ ενός να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, αφ’ ετέρου να ενισχύσει την συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο και την λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν. Στους στρατηγικούς στόχους περιλαμβάνονται η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου σε πολίτες και επιχειρήσεις, η υιοθέτηση ανοικτών δεδομένων και ανοικτών προτύπων, η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και υποδομών και η ανάδειξη της πόλης σε έξυπνο τουριστικό προορισμό.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον Χρήστο Αλεξάκο, από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων, ο οποίος τόνισε ότι  “πρέπει να υπάρχουν συστήματα τα οποία θα διαχειριστούν τον μεγάλο όγκο και θα συσχετίζουν μεταξύ τους την πληροφορία. Οι τεχνολογικές λύσεις στις έξυπνες πόλεις βασίζονται στην πληροφορία που έχουν. Όσο περισσότερη πληροφορία διαθέτουν τόσο έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Όλα αυτά δε νομίζω πως είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την Πάτρα. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν συστήματα που θα μπορούν να  εντοπίσουν προβλήματα ή να προβλέψουν καταστάσεις μέσα από πληθώρα δεδομένων”, ανέφερε.

“Μπορούμε. Δεν κοστίζει πολύ. Η Πάτρα μπορεί να γίνει έξυπνη πόλη”, είπε σε παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συμπλήρωσε πως υπάρχουν έξυπνα συστήματα με δυνατότητα ενσωμάτωσης στην κινητικότητα και στη μείωση του κόστους.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Παπασταματίου, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Βιομηχανίας - Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος . Την εκδήλωση συντόνισε ο Δημήτριος Σερπάνος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων.

Διαβάστηκε 147 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 07/12/2018

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine