Τα ρεκόρ του τουρισμού στη Δυτική Ελλάδα

tourismos perifereiaΟ δυναμικός κλάδος του τουρισμού και η συμβολή του στην περιφερειακή ανάπτυξη, βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο του 21ου Forum Ανάπτυξης. Κεντρικό θέμα της συνεδριακής εκδήλωσης ήταν «o αναπροσανατολισμός της κουλτούρας φιλοξενίας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας αναφέρθηκε στις θετικές τουριστικές επιδόσεις της περιοχής, το τελευταίο διάστημα και στα ρεκόρ που σημείωσε. «Δεν είναι τυχαίο που τα ξενοδοχεία της Πάτρας έχουν πάνω από 90% πληρότητα ετησίως και αυτή είναι μια πραγματικότητα που κατακτήσαμε. Έχουμε κατακτήσει και κάτι άλλο, ότι σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα έχουμε 266 υποβολές για νέα τουριστικά καταλύματα και αυτό είναι ρεκόρ για τη Δυτική Ελλάδα. Εκτός από τα άλλα ρεκόρ που κρατάμε στις ταξιδιωτικές εισπράξεις» είπε και παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πρώτο εξάμηνο του 2018 σημειώθηκε 73% αύξηση.  «Έπεσαν δηλαδή στη Δυτική Ελλάδα  38 εκ ευρώ περισσότερα σε σχέση με πέρυσι» τόνισε και συνέχισε: «Επίσης είχαμε 462.000 περισσότερες διανυκτερεύσεις.  Η Δυτική Ελλάδα έφτασε  1.379.000 διανυκτερεύσεις».

Αναφέρθηκε στο σχεδιασμό για τη νέα τουριστική προβολή, για την οποία ο κ. Καρπέτας, ανακοίνωσε: «Έχουμε δεσμεύσει πιστώσεις από το ΕΣΠΑ για πρώτη φορά 1 εκ. ευρώ, για μια τριετία, προκειμένου  να τρέξει τουριστική προβολή για το 2019, για το 2020 και το 2021. Είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τον διαγωνισμό».

Πρόσθεσε ότι η  σημαντική πρόοδος έχει γίνει σε δύο σκέλη: Στην αύξηση της ροής επισκεπτών που δεν περιορίζεται σε μία μόνο εποχή, στη δυναμική είσοδο της Δυτικής Ελλάδας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, τον οποίο προτείνουν τουριστικοί οργανισμοί της Ευρώπης. «Πήρε για πρώτη φορά το βραβείο του Ευρωπαϊκού προορισμού αριστείας. Δεν είμαστε στον χάρτη άλλη φορά» και πρόσθεσε πως «η Πάτρα και η Δυτική Ελλάδα βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου έχει 5,5 εκ επισκέψεις ετησίως».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε στον σύντομο χαιρετισμό: «Καταφέραμε και δεν ήταν εύκολο, με σχέδιο, να σηκώσουμε τον πυλώνα του τουρισμού ψηλά. Έχει γίνει πολύ μεθοδική δουλειά και στοχευόμενη. Ήταν οραματική και το πιστέψαμε. Είναι μια συλλογική δουλειά».

Ο Καθηγητής στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Αλκιβιάδης Παναγόπουλος διατύπωσε την πρόταση δημιουργίας κόμβου καινοτομίας έξυπνου τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Εξήγησε πως «αποστολή του είναι η οργάνωση και διασύνδεση των επιχειρήσεων των φορέων και των ακαδημαϊκών δομών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, για την ανάπτυξη και εφαρμογή ευφυών τουριστικών μοντέλων, με σκοπό την εξέλιξη των υφιστάμενων τουριστικών προορισμών, σε ευφυείς τουριστικούς προορισμούς με αφετηρία τις χωρικές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος του Ξενοδοχειακού Ομίλου Aldemar  Resorts ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας στον τουρισμό και τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή καθώς και την ανάγκη ο καθένας, μέσα στο «οικοσύστημα του τουρισμού» να βρει τη δική του θέση. Επεσήμανε δε. ότι φέτος η Πελοπόννησος πήγε πολύ καλά τουριστικά.

Η Μαρία Ζαφειροπούλου, Phd Γεροντολόγος, Νομικός και Αν. Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, στάθηκε στον τουρισμό της τρίτης ηλικίας και πως αυτός μπορεί να συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη. Επεσήμανε ότι η περιοχή διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού. Απαραίτητες ενέργειες σε αυτή την κατεύθυνση είναι, όπως ανέφερε, οι νέες συνέργειες, το εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό, οι ενημερωτικές καμπάνιες και η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων με γνώμονα την υγεία.

Ο Λύσανδρος Τσιλίδης Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων τόνισε πως είναι απαραίτητη η μεγαλύτερη συνεργασία των φορέων με τα Τουριστικά και Ταξιδιωτικά  Γραφεία για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα και την περιοχή.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Λαυρέντιος Βασιλειάδης, Προϊστάμενος στο Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Διδάκτωρ Περιφερειακού Προγραμματισμού στο Londοn School of Εconimics and Political science.

Διαβάστηκε 203 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Τρίτη, 04/12/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine