Συμπεράσματα από την "Ημερίδα Κεφαλονιάς" του Δικτύου Forum Ανάπτυξης 2018

panagiotis gialenios του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Μια ακόμη επιτυχημένη Ημερίδα  του Σ.Ε, στην Κεφαλονιά αυτή τη φορά το προηγούμενο Σάββατο στον φιλόξενο χώρο του εκεί Εμπορικού Επιμελητηρίου, αφορμή για περαιτέρω προβληματισμό. Πρόθεσή μας να κάνουμε πράξη αυτά που επαγγελλόμαστε στην δράση μας για το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της οποίας συνδιοργανώθηκε με σημαντικούς  θεσμικούς τοπικούς και περιφερειακούς φορείς η συγκεκριμένη Ημερίδα.

Μια χρήσιμη δράση

Όπως έχουμε τονίσει και άλλες φορές το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης έρχεται να υπηρετήσει ένα διαχρονικό στην προσπάθειά μας όραμα, που εμπεριέχεται στην φράση «Συνδέοντας τον Δυτικό Άξονα». Στοχεύει στην μεταφορά κεντρικών μηνυμάτων ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, μέσω του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου και της συλλογικής συμμετοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Είναι πολλά αυτά που ενώνουν τις τοπικές κοινωνίες στην διαδρομή του Δικτύου Forum Ανάπτυξης. Σε αυτά  εντάσσονται η συντονισμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, το περιβάλλον, η ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της με έμφαση στον πρωτογενή  τομέα αλλά και στην Ενέργεια και βεβαίως η αξιοποίηση του πλούσιου ερευνητικού τους  δυναμικού. Τελευταία  έχει προστεθεί και ένας ακόμη πυλώνας, αυτός των νέων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων, που  φέρνει πιο κοντά τις τοπικές κοινωνίες, κάτι που σαφώς αφορά και τα νησιά του Ιονίου μας. 

Ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες  επιβεβαιώθηκαν και στην Ημερίδα Κεφαλονιάς όπου δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση  σε  ζητήματα ενέργειας και έξυπνων εφαρμογών (που αφορούν και ευρύτερα) και τα συμπεράσματά της καταγράφουμε σήμερα.

Αυτό που επίσης έχουμε θέσει ως προτεραιότητα μας  σε όλες αυτές τις διαδρομές του Δικτύου είναι το μήνυμα ότι η ανάπτυξη οφειλει να έχει ως κέντρο της τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

Στην κατεύθυνση αυτή  εκτός από την ατζέντα αναπτυξιακού προσανατολισμού  της κάθε Ημερίδας συμπληρώνεται  και με θεματικές κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Έτσι το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης σε συνεργασία με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς  αναδεικνύει παντού όπου δραστηριοποιείται  το μήνυμα για μια άκαπνη κοινωνία. Σημαντική στήριξη στην πρωτοβουλία μας αυτή σε ‘ολόκληρο το Δίκτυο έχει  το Ινστιτούτο Καινοτομίας και Έρευνας NO SMOKE TEAM για μια άκαπνη κοινωνία , ένας φορέας κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που δραστηριοποιείται  για αυτό που λέει  το όνομά του,  δηλαδή ως Kέντρο Eρευνας, Kαινοτοµίας  και Δράσης με στόχο την πρόληψη και τη διακοπή του Καπνίσματος. 

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας

Ειδικότερα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ορισμένα γενικότερα συμπεράσματα, έτσι όπως  αυτά προκύπτουν μέσα  από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της Ημερίδας αλλά και στον απόηχο της επίσκεψης μας:

-Αρχικά ευρισκόμενοι εκεί προς  το τέλος του Σεπτεμβρίου, που τα προηγούμενα χρόνια είχε ουσιαστικά λήξει η τουριστική περίοδος, είδαμε φέτος γεμάτα ξενοδοχεία και μεγάλη κίνηση με ξένους κατά βαση τουρίστες (θα λέγαμε τρίτης κυρίως  ηλικίας και μεσαίων εισοδημάτων). Το φαινόμενο θα έχει όπως πληροφορηθήκαμε συνέχεια και τον Οκτώβριο. Το ίδιο συμβαίνει φέτος και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.Ζητούμενο: Να μην είναι συγκυριακό το φαινόμενο αυτό κατι που εξαρτάται κυρίως από εμας, όπως τονίστηκε και στην Ημερίδα.

- Τα ζητήματα της Ενέργειας, όπως φάνηκε από τις ουσιαστικές συζητήσεις που έγιναν απασχολούν έντονα την περιοχή. Υπάρχει διάθεση για συνεργασία  και φάνηκε στην πράξη με την αποδοχή της πρότασης  του Προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΕ Βασίλη Αϊβαλή για την δημιουργία παρατηρητηρίου ελεγχου της κατανάλωσης ενέργειας στα δημόσια κτίρια της Περιφέρειας Ιονίου, στη  βάση του μοντέλου που έχει δημιουργηθεί στην εδώ Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με ενεργο ρόλο του ΤΕΕ.

-Εξόχως διαφωτιστική ήταν η συζήτηση για τις «έξυπνες εφαρμογές στο νησί» που στοχεύει τοσο σε ζητήματα ενεργειακής εξοικονόμησης όσο και γενικότερα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η σχετική ενότητα δημιούργησε πλούσιο ενημερωτικό υλικό που θα είναι πολύ χρήσιμο τόσο για δράσεις στην Κεφαλονιά όσο και για άλλες περιοχές (νησιωτικές και μη). Στο πλαίσιο του Δικτύου Forum Ανάπτυξης από την πλευρά μας θα το  αξιοποίησουμε με πολλούς τρόπους.  

Τέλος σε  ότι αφορά την κοινωνική πλευρά της Ημερίδας και την πρωτοβουλία μας για μια άκαπνη κοινωνία. Φάνηκε και εκεί ότι υπάρχει μεγάλη  επιστημονική  σύγχυση για μια  τέτοια  μετάβαση που αφορά πρωτίστως την υγεία και βεβαίως την ανάπτυξη. Το μήνυμα που εισπράξαμε είναι: Συνεχίστε να μας ενημερώνεται με επιχειρήματα και κυρίως για τις πραγματικά εναλλακτικές λύσεις. Από την πλευρά μας θα το κάνουμε ακόμη ποιό έντονα στη συνέχεια.

*Ο κ. Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων

Τελευταία Ενημέρωση : Κυριακή, 30/09/2018

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine