«Βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής του»

ygeia kefaloniaΤην εκδήλωση με θέμα : «Βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία και αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής του» η οποία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς άνοιξε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλονιάς – Ιθάκης Σοφία Ζαφειράτου η οποία συντόνισε και τη συζήτηση που ακολούθησε. Αναφέρθηκε στη συνδιοργάνωσή της με το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας/Ν.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης καθώς και στο κοινωνικό ζήτημα των βλαβερών συνεπειών του  καπνίσματος το οποίο άπτεται της υγείας των πολιτών και απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας τόσο καπνιστών όσο και μη.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι :

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου Βουλευτής Ιονίων Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν είναι και η πλέον κατάλληλη να μιλήσει για αυτό το θέμα, μιας και η ίδια είναι καπνίστρια, είμαστε όλοι εξαρτημένοι τόνισε, γνωρίζω τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και φυσικά είναι άκρως απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για ένα θέμα το οποίο δυστυχώς η χώρα μας έχει τα πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευάγγελος Κεκάτος Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πρόνοιας, Κοινωνικής Προστασίας,  Δημόσιας Υγείας & Ισότητας των φύλων Δήμου Κεφαλονιάς είπε ότι το κάπνισμα δεν κάνει καλό, φυσικά αυτό το γνωρίζουν όλοι τόσο οι καπνιστές όσο και οι παθητικοί. Στους τελευταίους έκανε ιδιαίτερη αναφορά μιας και δυστυχώς παρ’ όλες τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η χώρα μας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, αντιμετωπίζονται από τους καπνιστές χωρίς τον δέοντα σεβασμό μιας και πολλές φορές είναι αναγκασμένοι να εισπνέουν τον καπνό.    

Αλέξανδρος Παντελειός Πρόεδρος Ν.Ε. Κεφαλονιάς ΤΕΕ/ΤΔΕ, επισήμανε τον κοινωνικό ρόλο του Επιμελητηρίου και σε αυτό στοχεύει η συγκεκριμένη ημερίδα, μιας και τίθεται στο τραπέζι ένα θέμα το οποίο αποτελεί το σύνολο της κοινωνίας. 

Ο «Καρκίνος του Πνεύμονα και διακοπή καπνίσματος», ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Ηλίας Φραγκισκάτος Πνευμονολόγος – Διευθυντής ΠΕΔΥ Κεφαλονιάς. Παρουσίασε τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος καθώς και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος και το πόσο σωτηρία μπορεί να υπάρξουν για την αποφυγή του Καρκίνου του Πνεύμονα, μιας και ο βασικός λόγος του συγκεκριμένου καρκίνου οφείλεται στο κάπνισμα.

Ανέφερε τις αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα – με τη βασική να είναι το κάπνισμα – τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ευεργετικά για την πορεία υγείας των ασθενών, επίσης κατέγραψε την κλινική εικόνα του καρκίνου του πνεύμονα, πως γίνεται η διάγνωση του ΚτΠ και τι είναι η πρόληψη. Πληροφόρησε το κοινό για τις ουσίες που περιέχει ο καπνός, τη μακροπρόθεσμη αντίδραση του οργανισμού στη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και το ρόλο των δημοσίων ιατρείων στη διακοπή του καπνίσματος, χωρίς να ξεχάσει να αναφέρει και τις εναλλακτικές μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, για τις οποίες δεν υπάρχουν συγκρίσιμες μελέτες σε σχέση με τις κλασικές μεθόδους που προσφέρονται.   

«Καρκίνος Λάρυγγα και κάπνισμα» ήταν το θέμα της ομιλίας του Παναγιώτη Γκούμα, Καθηγητή ΩΡΛ Πανεπιστημίου Πατρών. Ξεκίνησε την ομιλία του αφού ανέφερε το άγχος του γιατρού, του επιστήμονα, του ανθρώπου που πάνω απ’ όλα ύστερα από τόσα χρόνια επαφής με τον καρκίνο του πνεύμονα, αγωνία ακόμα για την πορεία των ασθενών που αντιμετωπίζουν αυτό το είδος καρκίνου. Μίλησε για το λάρυγγα και τις λειτουργίες του,  τον καρκίνο που εμφανίζεται, τους προδιαθεσικούς παράγοντες, τη συμπτωματολογία, τη διάγνωση και τον παρακλινικό έλεγχο, τα στάδια, τη χειρουργική θεραπεία, την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία, την πρόγνωση και τη φωνητική αποκατάσταση. Από τις βασικότερες επισημάνσεις του ομιλητή που καλο είναι να γνωρίζουν καπνίζοντες και μη (ως παθητικοί καπνιστές) :

Ο καρκίνος του λάρυγγα

 • Αποτελεί το 3,5% των νεοδιαγιγνωσκομένων κακοήθων νεοπλασμάτων ετησίως σε όλο τον κόσμο.
 • Ευθύνεται για το 1% των θανάτων από καρκίνο, δηλαδή 200.000 θάνατοι σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
 • Μέγιστη επίπτωση νόσου μεταξύ ηλικίας 60-65.
 • Προσβάλλει συχνότερα άνδρες. 32:1 άνδρες/γυναίκες.
 • Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα αντιπροσωπεύει το 94% των κακοήθων νεοπλασμάτων του λάρυγγα.
 • Αποτελεί το 27% του συνόλου καρκίνου κεφαλής και τραχήλου.

Οι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι :

 • Το 95% των ασθενών είναι καπνιστές.
 • Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει κατά 2,5 φορές τον κίνδυνο ανάπτυξης.
 • Συστηματική έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως αμίαντος, νικέλιο, θειϊκό οξύ, σκόνη ξύλου, προϊόντα διϋλιστηρίου και αστική ρύπανση ενοχοποιούνται.
 • Ο ιός του απλού έρπητα HSV και ο ιός HPV συσχετίζονται με το λαρυγγικό καρκίνο.
 • Πιθανολογείται έντονα η ογκογόνος δράση του ογκογονιδίου Ρ53 στους καπνιστές.

Τα ευρήματα αυτά μεμονωμένα ή σε συνδυασμό συνηγορούν για επικουρική θεραπεία

Η πρόγνωση που αφορά τον καρκίνο του λάρυγγα Πρόγνωση

 • Είναι καλύτερη από τους άλλους καρκίνους κεφαλής και τραχήλου.
 • Η πενταετής επιβίωση δεν έχει βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία 30 χρόνια
 • Οι ασθενείς με καρκίνο κεφαλής τραχήλου στη διάρκεια των χρόνων θα αναπτύξουν έναν άλλο καρκίνο σε ποσοστό 30%
 • Πενταετής επιβίωση

Στάδιο  I

>95%

Στάδιο  II

85-90%

Στάδιο  III

70-80%

Στάδιο  IV

50-60%

 

Η φωνητική αποκατάσταση προβλέπεται με τις παρακάτω μεθόδους :

 • Οισοφάγειος ομιλία: Παγίδευση αέρα στον οισοφάγο μετά από κατάποση και στη συνέχεια απελευθέρωσή του και παραγωγή ήχου με τη βοήθεια δόνησης του βλεννογόνου του ανώτερου οισοφάγου και φάρυγγα.
 • Λαρυγγόφωνο: Συσκευή με μπαταρία που παράγει δονήσεις.
 • Φωνητική πρόθεση: Μικρή πλαστική βαλβίδα που τοποθετείται στον αυλό τραχειοοισοφαγικού συριγγίου κατά την διάρκεια της λαρυγγεκτομής ή σε δεύτερο χρόνο. Επιτρέπει την ροή αέρα από την τραχεία προς οισοφάγο, όχι όμως διέλευση τροφών από οισοφάγο προς τραχεία.

Κλείνοντας την ομιλία του είπε ότι η βασική σκέψη του θεράποντα γιατρού σε ασθενείς με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου θα πρέπει να κατευθύνεται στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

«Γιατί είναι τόσο ένοχο το κάπνισμα για την υγεία μας» ήταν το θέμα που ανέλυσε ο Κωνσταντίνος Μεσιακάρης, Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακός φοιτητής  του Τμήματος Φαρμακευτικής Παν. Πατρών. Εστίασε στο κάπνισμα και τις επιπτώσεις του, τι περιέχει ένα τσιγάρο, τις κύριες τοξικές ουσίες του καπνού, γιατί καπνίζουμε, τις βλάβες που προκαλούνται στον ανθρώπινο οργανισμό, τη θνησιμότητα στην Ελλάδα η οποία δυστυχώς είναι πολύ μεγάλη όπως επισήμανε καθώς και το πώς επηρεάζεται ο δείκτης ανθρώπινης ανάπτυξης από το τσιγάρο. Τέλος ανέφερε τις ευεργετικές συνέπειες που επέρχονται στον οργανισμό από τη διακοπή του καπνίσματος, τη θεραπευτική αγωγή που μπορεί να ακολουθήσει ο καπνιστής, καθώς και τις μεθόδους διακοπής του καπνίσματος.    

Ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αν. Καθηγητής Βιοχημείας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Παν. Πατρών παρουσίασε το θέμα «Κάπνισμα και εναλλακτικά προϊόντα για την πρόσληψη της νικοτίνης: Μύθοι και αλήθειες».  

Αναρωτήθηκε εισαγωγικά γιατί επιθυμούμε σφοδρά να κάνουμε κακό στον εαυτό μας καπνίζοντας, γιατί άραγε; Γιατί οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να κόψουν το κάπνισμα; H  απάντηση κρύβεται στην επιθυμία, αφού στο μεσοδιάστημα μεταξύ του επόμενου τσιγάρου υπάρχει  η απουσία από τη μια και από την άλλη η ανάγκη και γι’ άλλη νικοτίνη.

Και ο κ Πουλάς δίνονατς μια άλλη διάσταση στη συζήτηση ανέφερε ότι πλοεν και οι  εταιρείες καπνού έχουν αντιληφθεί ότι τα κέρδη για αυτές βρίσκονται σε ένα καινούριο προϊόν που λέγεται ηλεκτρονικό τσιγάρο και ήδη εδώ και αρκετό καιρό έχει κάνει την εμφάνισή του και στην ελληνική αγορά. Φυσικά μαζί με την έλευσή του ήρθε και το αντίστοιχο μάρκετινγκ αφού διάσημοι ηθοποιοί του Χόλυγουντ,  αλλά και από την ελληνική πολιτική σκηνή κάνουν χρήση αυτού του καινούργιου προϊόντος. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από μια μπαταρία και από τον ατμοποιητή ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μετατροπή του υγρού αναπλήρωσης σε ατμό. Φυσικά δίνουν την δυνατότητα στα υγρά αναπλήρωσης να υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία για να μπορούν να ικανοποιούνται όλα οι πιθανές ανάγκες των καταναλωτών, ακόμα δε και σε χρώματα για να μπορούν να ταιριάζουν με τη βραδινή εμφάνιση των γυναικών. Η τεχνολογία προχωρά σχετικά με τον τύπο και την μορφή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, σχήμα, μέγεθος, χρώμα. Επεσήμανε ότι υπάρχει επιστημονική διαμάχη γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά η επιστήμη έτσι προχωρά με σκοπό τη βελτίωση της ζωής και της υγεία των πολιτών.  Κλείνοντας την ομιλία του παρουσίασε το Ινστιτούτο για τη Διακοπή Καπνίσματος NoSmoke Team, το οποίο ιδρύθηκε µε στόχο να προάγει την εξάλειψη του καπνίσματος. Δραστηριοποιείται ως κέντρο έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο των προϊόντων τροποποιηµένου κινδύνου και εδράζεται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών. Το Ινστιτούτο δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ανατολικής Μεσογείου. «Έχουμε ως στόχο να συνδέεται µε όλα τα σχετικά κέντρα αναπτύσσοντας σχέσεις συνεργασίας και αλληλεπίδρασης και θα έχουν ως κοινό τους στόχο την εξάλειψη του καπνίσματος» κατέληξε  ο κ. Πουλάς

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 28/09/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine