«Έξυπνες εφαρμογές» στο Νησί της Κεφαλονιάς : Για πιο φτηνή και καθαρή ενέργεια

exipno nisi kefaloniaTo Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας/Ν.Ε Κεφαλληνίας –Ιθάκης  διοργανωσε  την εκδήλωση με θέμα «Έξυπνες εφαρμογές για το Νησί μας» το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου  στον συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς.

«Ο δρόμος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών-Πρωτοβουλίες και αναγκαία βήματα» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Δημήτρης Τσέκερης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός,  Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλ. Ενέργειας. Από τις βασικές επισημάνσεις του ομιλητή:

-Είναι αναγκαίο περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δημιουργήσουμε εκείνο τον δρόμο που θα φέρει στα νησιά μας καθαρή και «φτηνή» ενέργεια, περιορίζοντας πρώτα απ’ όλα το κόστος αλλά και βελτιώνοντας  την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους, μέσω της υλοποίησης έξυπνων και ολοκληρωμένων λύσεων στη διαχείριση των υποδομών και των φυσικών τους πόρων.

-Έχουμε τη δυνατότητα τώρα πια να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες, και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας την απανθρακοποίηση παραγωγής ενέργειας, τον Εξηλεκτρισμό μεταφορών με στόχο τη  μείωση CO2, την Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας – Έξυπνους Μετρητές και τέλος τις Διασυνδέσεις.

-Η πρώτη φάση ξεκίνησε στην Ικαρία, η οποία βραβεύτηκε πρόσφατα ως έξυπνο νησί και στον Αι Στράτη που εμφανίζει πολύ υψηλή διείσδυση ΑΠΕ, η δεύτερη φάση αφορά τη Σύμη, την Αστυπάλαια και τη Μεγίστη / Καστελόριζο.

Ο κ. Τσέκερης αναφέρθηκε και στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης:

 • Υπάρχουν περισσότερα από 2200 κατοικημένα νησιά στην ΕΕ. Παρά το πλούσιο δυναμικό τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, πολλά από αυτά εξαρτώνται από τις ακριβές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό.
 • Βάσει των προαναφερθέντων, μια πρωτοβουλία που παρέχει ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο για να βοηθήσει τα νησιά να δημιουργήσουν τη δική τους βιώσιμη, χαμηλού κόστους ενέργεια, θα έχει ως αποτέλεσμα:
 • Μειωμένο κόστος ενέργειας και αυξημένη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας
 • Κατασκευή εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας και συστήματα απόκρισης της ζήτησης, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες τεχνολογίες
 • Υψηλότερη ενεργειακή ασφάλεια για τα νησιά, καθιστώντας τα λιγότερο εξαρτημένα από τις εισαγωγές
 • Βελτίωση της ποιότητας του αέρα, μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και μικρότερη επίδραση στα φυσικά περιβάλλοντα των νησιών
 • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και επιχειρηματικών ευκαιριών, ενίσχυση της οικονομικής αυτάρκειας των νησιών.

Η Δήμητρα Μπαρκούτα, Συνεργάτης ΚΑΠΕ στη Δ/νση Αναπτυξιακών Έργων παρουσίασε το θέμα «Καθαρή ενέργεια για τα νησιά: υποστηρίζοντας την ενεργειακή τους μετάβαση».

Βασικά σημεία της εισήγησής της ήταν:

 -Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το ΚΑΠΕ είναι η μετάβαση των νησιών της χώρας μας στην καθαρή ενέργεια. Δυστυχώς το ενεργειακό ζήτημα των νησιών μας παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα αφού τόσο το υψηλό κόστος παραγωγής ενέργειας από τη μια όσο και οι ρυπογόνες πηγές ενέργειας, οδηγούν σε υπερδιαστασιολογημένα έργα προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης κυρίως κατά την τουριστική περίοδο.

-Υπάρχουν όμως και ευχάριστα νέα αφού στον Αη Στράτη είναι σε εφαρμογή ένα πιλοτικό έργο με τον τίτλο «Πράσινο Νησί». Αφορά  την εφαρμογή ώριμων τεχνολογιών ΑΠΕ και ΕΞΕ. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών του νησιού και συγκεκριμένα α. την ηλεκτρική ενέργεια β. την θέρμανση γ. τις μεταφορές και τέλος δ. την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα. Το έργο είναι πιλοτικό και ερευνητικό λόγω του ολοκληρωμένου χαρακτήρα και του υψηλού στόχου διείσδυσης των ΑΠΕ.

Η καινοτομία και ο ερευνητικός χαρακτήρας του έργου δεν αφορά τις τεχνολογίες αυτές καθαυτές, αλλά την ενσωμάτωσή τους στο υφιστάμενο ενεργειακό σύστημα του Αγίου Ευστρατίου, την μεταξύ τους συνεργασία, την ευελιξία στη φάση λειτουργίας, την επεκτασιμότητα στη βάση μελλοντικών αναγκών, με απώτερο στόχο την μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ένα τέτοιο έργο παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο σε τεχνολογικό αλλά και σε θεσμικό, πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Τα οφέλη που προβλέπονται από την παραπάνω εφαρμογή τόσο σε διεθνές, εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο είναι πολλά.

Σε διεθνές επίπεδο/επιστημονικά

 • Πιλοτικό έργο παγκόσμιας πρωτοτυπίας (τηλεθέρμανση με ΑΠΕ σε αυτόνομο σύστημα με πολύ υψηλή διείσδυση >85%)
 • Πολύτιμα συμπεράσματα με την αξιολόγηση των διαφόρων τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας
 • Περιβαλλοντικά οφέλη μέσω μείωσης των εκπομπών αερίων

Σε εθνικό επίπεδο

 • Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη μέσω μείωσης εισαγόμενου καυσίμου
 • Αξιολόγηση ενός ευέλικτου καθεστώτος διαχείρισης σε μικρά ΜΔΝ
 • Τεχνογνωσία των εμπλεκομένων φορέων της πολιτείας (ΚΑΠΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΡΑΕ)
 • Καινοτόμα επιχειρηματικά σχήματα με τη συμμετοχή και της τοπικής κοινωνίας
 • Δημιουργία υποδομών για περαιτέρω επιστημονικά έργα/Εργαστήριο σε πραγματικές συνθήκες

Σε τοπικό επίπεδο/κοινωνικό

 • Παγκόσμια προβολή του νησιού και ανάπτυξη του επιστημονικού τουρισμού
 • Τόνωση της τοπικής οικονομίας
 • Μείωση των δαπανών θέρμανσης για τους καταναλωτές (άμεσο όφελος)

Κλείνοντας αναφέρθηκε στο έργο PRISMI: Promoting RES Integration for Smart Mediterranean Island το οποίο είναι Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (INTERREG MED) με στόχο την προώθηση στρατηγικών για  μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και αύξησης της ενεργειακής απόδοσης σε συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου: πόλεις, νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

«Έξυπνες εφαρμογές σε πόλεις» ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο Πέτρος Γανός, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Επιμελητής Μόνιμης Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδιασμού ΤΕΕ/ΤΔΕ

Εισαγωγικά  αναφέρθηκε στον όρο έξυπνη πόλη και στη σημασία του.  

Ο όρος «έξυπνη πόλη»  (ΕΛΛΑΚ, smart city) χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία πόλη που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο, αφ’ ενός να βελτιώσει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών της, αφ’ ετέρου να ενισχύσει την συμμετοχή τους στον δημόσιο διάλογο και την λήψη αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν.

Η έξυπνη πόλη χρησιμοποιεί την καινοτομία από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για την μείωση του κόστους και την σωστή χρήση των πόρων.

Σε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών μπορούμε να βρούμε απαντήσεις σχετικά με το τι σημαίνει η εφαρμογή των συγχρόνων τεχνολογιών στην υπηρεσία του πολίτη, π.χ. Πού βρίσκεται ανά πάσα στιγμή  και ποια είναι η εκτιμώμενη ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου στην στάση. Επίσης για  την πραγματική θέση των κάδων απορριμμάτων και το πόσο γεμάτος είναι ο καθένας.

Ο κ. Γανός αναφέρθηκε  σε μερικούς  από τους στρατηγικούς στόχους έξυπνων εφαρμογών σε πόλεις, που είναι:

Παροχή ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου σε πολίτες και επιχειρήσεις, αδιάλειπτη προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις και άρση κοινωνικών αποκλεισμών μέσω αξιοποίησης των ΤΠΕ,  ανάπτυξη Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και άλλοι φυσικά.         

Επεσήμανε ότι  αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι από πλευράς Δήμων να αρθούν οι αγκυλώσεις προηγούμενων χρόνων λόγω  του φόβου προ της τεχνολογίας. «Να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος της κοινωνίας, κάνοντας καλύτερη την ποιότητα ζωής & προσφέροντας με αυτό τον τρόπο περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους πολίτες τους» κατέληξε στην πολύ ενδιαφέρουσα εισήγησή του ο κ. Γανός 

Ο Κώστας Κομνηνός, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Υπεύθυνος Τμήματος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής – Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου & Γενικός Διευθυντής – Δίκτυο Αειφόρων Νήσων παρουσίασε το θέμα: «Έξυπνες εφαρμογές στον τομέα διαχείρισης υποδομών»

Τα «Έξυπνα Νησιά», είναι μια πρωτοβουλία του Δικτύου Δάφνη (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων) και έχει να κάνει  με την Προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, μέσω ολοκληρωμένων δράσεων στους τομείς:

 • παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας
 • διαχείρισης υδάτινων πόρων
 • διαχείρισης απορριμμάτων
 • μεταφορών και βιώσιμης κινητικότητας
 • βιώσιμο τουρισμό
 • τοπικής ανάπτυξης

Τα οφέλη της συμμετοχής στο Δίκτυο Δάφνη είναι πολλά και έχουν να κάνουν με την  Νησιωτική πολιτική – Δικτύωση, με την Τεχνική και Επιστημονική υποστήριξη – Κατάρτιση καθώς και τις  Συμβουλευτικές υπηρεσίες – Δημοσιότητα που προσφέρονται στα νησιά που συμμετέχουν.

Παράδειγμα εφαρμογής έξυπνου νησιού είναι η Κύθνος, με την υλοποίηση ενός προγράμματος το Νοέμβριο του 2018 - χρηματοδοτούμενο από ιδιωτική χορηγία - με την επίδειξη έξυπνων τεχνολογιών για τη διαχείριση των υποδομών στην Κύθνο από το δίκτυο ΔΑΦΝΗ.

Η Κύθνος που ανήκει στην περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, συνδέεται με το Λαύριο απέχοντας μόλις 1,5 ώρα, είναι γνωστή για τις παραλίες της, τα χωριά, τη μουσική και τους χορούς, τη γαστρονομία και την αρχαιολογία αλλά φυσικά μπορεί να είναι πολλά περισσότερα. Με την εφαρμογή του προγράμματος είναι σίγουρο ότι οι κάτοικοι θα επωφεληθούν σε μια σειρά από καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στοχεύοντας στο να καταστεί η Κύθνος ένα «Έξυπνο Νησί».

Η Έρικα Ντάβου συνεργάτης του Κώστα Κομνηνού, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι κάτοικοι των νησιών προς την κατεύθυνση να γίνουν οι κοινωνίες τους Έξυπνες, Έυρωστες και Χωρίς Αποκλεισμούς. Για να το πετύχουν δεσμεύονται να:

 1. Αναλάβουν δράση για τον περιορισμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ενισχύοντας την ανθεκτικότητά μας σε τοπικό επίπεδο
 2. Αξιοποιήσουν έξυπνες τεχνολογίες, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη διαχείριση και χρήση των πόρων και υποδομών μας
 3. Εγκαταλείψουν  τα ορυκτά καύσιμα αξιοποιώντας το σημαντικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας που διαθέτουμε
 4. Προωθήσουν  μοντέλα βιώσιμης κινητικότητας συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτροκίνησης
 5. Περιορίσουν  τη λειψυδρία εφαρμόζοντας εναλλακτική και έξυπνη διαχείριση των υδατικών πόρων
 6. Αναδειχθούν σε τόπους μηδενικών αποβλήτων μεταβαίνοντας προς μια κυκλική οικονομία
 7. Διατηρήσουν το διακριτό φυσικό και πολιτιστικό  κεφάλαιο του τόπου τους.
 8. Διαφοροποιήσουν  τις οικονομίες τους  και να δημιουργήσουν  θέσεις εργασίας τοπικά σε τομείς καινοτομίας
 9. Ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή μέσω της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των πολιτών μας
 10. Ενθαρρύνουν  τη μετάβαση προς ένα εναλλακτικό, βιώσιμο, υπεύθυνο μοντέλο τουρισμού

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε προβληματισμός σχετικά με τις επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία από την αύξηση των επιπέδων ακτινοβολίας μιας και οι έξυπνες λύσεις μπορεί να κρύβουν κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 28/09/2018

 Χορηγοί 8ου Forum Ενέργειας 2019

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

ΕΛΠΕ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine