Όταν συνωμοτεί το σύμπαν…

anaprosanatolismosτου Παναγιώτη Γιαλένιου

«Όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις». Αυτή η διάσημη φράση στον «Αλχημιστή» του Πάουλο Κοέλιο (Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη) δεν δικαιώνεται συχνά στη σημερινή δύσκολη και σύνθετη εποχή. Πόσο μάλλον όταν αυτό που συνήθως επιβεβαιώνεται είναι η επίσης καίρια διαπίστωση  του μεγάλου Βραζιλιάνου  συγγραφέα : « Όταν έχουμε τους μεγάλους θησαυρούς μπροστά μας, δεν το παίρνουμε είδηση. Και ξέρεις γιατί; Γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε θησαυρούς.»

 Μια ιστορία αληθινή

Έτσι όταν τύχει να ζήσεις από κοντά γεγονότα όπου πραγματικά το σύμπαν συνωμοτεί για να πετύχουν κάποιοι επίμονοι και άξιοι άνθρωποι τα  όνειρά τους, αν μη τι άλλο ελπίζεις. Αν μάλιστα για αυτούς τους ανθρώπους αισθάνεσαι δυνατή φιλία χαίρεσαι με τη χαρά τους και νοιώθεις την ανάγκη να περιγράψεις την ιστορία τους όχι γιατί οι ίδιοι το έχουν ανάγκη, το αντίθετο μάλιστα, αλλά γιατί όλοι εμείς οι άλλοι αξίζει να ονειρευόμαστε και  να παίρνουμε είδηση τους «θησαυρούς που έχουμε μπροστά μας» και ίσως να πιστεύουμε τελικά στους θησαυρούς.

Όλα τα παρακάτω είναι αληθινά. Ξαφνικά κτυπά το τηλέφωνο του φίλου μου και του ζητείται ένα ραντεβού για ένα πλωτό μέσο που είχε βάλει προς πώληση αρκετό διάστημα πριν. Οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα και ο φίλος μου βρίσκεται απρόσμενα με ένα ικανοποιητικό ποσό στα χέρια του. Και από εδώ και πέρα ξετυλίγεται το όνειρο. Από πολλά χρόνια είχε μαζί με τη γυναίκα του συνδυάσει τις διακοπές του σε μια καταπληκτική παραλία στο νησί του Οδυσσέα. Μια ονειρική μεριά που έχω την τύχη να γνωρίζω. Εκεί λοιπόν όπου «…ο ήλιος κάθε μέρα είναι ολόκληρος, κάθε μέρα ξαναλέει απ΄ την αρχή την ιστορία του ως να του αποκριθείς μονάχα με ένα ναι για να σε λογαριάσει ολόκληρο» το φιλικό μας ζευγάρι έπλασε μαζί με τον ήλιο και τη θάλασσα τον δικό του μύθο, να κάνουν λέει ένα κομμάτι από  τη γη της Ιθάκης που τους φιλοξενούσε  δικό τους. Κάτι που φάνταζε ακατόρθωτο για τα δικά τους  δεδομένα. Εδώ όμως έρχεται να συνωμοτήσει το σύμπαν. Και με απανωτές συγκυρίες σε λίγους μόνο μήνες και η γη έγινε δική τους και διαμορφώθηκε όπως την φαντάζονταν και ήδη πάνω της έχουν στήσει μια απίθανα  όμορφη φωλιά αποκλειστικό δημιούργημα των χεριών και της φαντασίας τους, ικανή να γαληνεύει τη ψυχή τη δική τους και φίλων που με ανοιχτές αγκάλες προσκαλούν.

 Αναπροσανατολισμός   

«Ονειρεύομαι ότι ζωγραφίζω και μετά ζωγραφίζω αυτό που ονειρεύομαι» είπε ο μεγάλος Ολλανδός  ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ και από  αυτή τη φράση μπορούμε να αντλήσουμε πολλά διδάγματα για το πώς πορευόμαστε. Κάπως έτσι σίγουρα θα σκέφθηκε και κάποιος άλλος φίλος αγαπητός, που υπό την πίεση της παρατεταμένης ανεργίας σε ένα επάγγελμα από τα πρώτα που επλήγησαν από την οικονομική κρίση μάζεψε πινέλα, χρώματα, σπάτουλες, καβαλέτα, παλέτες και τελάρα  και ήδη έχει πραγματοποιήσει αρκετές σημαντικές εκθέσεις με σημαντικό απόηχο (πρόσφατα και στην Πάτρα και είχαμε γράψει σχετικά πριν καιρό για το ζωγραφικό του έργο που υπηρετεί πλέον ακατάπαυστα).

Κατά τη ρήση του δημιουργού της Έναστρης Νύχτας, της Σποράς, των Πατατοφάγων και τόσων άλλων έργων, κινήθηκαν πιστεύουμε μεταφορικά και οι φίλοι μας που βρήκαν την Ιθάκη τους έτσι όπως επί χρόνια την ζωγράφιζαν στα όνειρα τους και έτσι όπως αυτόν τον καιρό «ζωγραφίζουν» πραγματικά στη πράξη στο χώρο που απόκτησαν.

Κάπως έτσι αξίζει να δει ο καθένας από εμάς και τα δικά του όνειρα. Όσα προβλήματα και αν έχει η καθημερινότητά του. Αναπροσανατολίζοντας  σκέψεις, δράσεις, την ίδια του την καθημερινότητα. Είναι οι γενικότερες εξελίξεις που βιώνουμε ως χώρα από τη μια αλλά και παραδείγματα  σαν των φίλων της σημερινής μας ιστορίας που προσανατόλισαν και τη δική μας σκέψη ώστε να να καταλήξουμε  στο κεντρικό θέμα του φετινού 21ου Forum Ανάπτυξης (24 & 25 Νοεμβρίου) που θέτει  στη δημόσια  συζήτηση την ανάγκη του «Δικού μας Αναπροσανατολισμού».

Ο κ. Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του "Συμβούλου Επιχειρήσεων" και το παραπανω άρθρο δημοσιευθηκε στην έκδοση της 20ης Ιουλίου 2018Διαβάστηκε 557 Φορές

Τελευταία Ενημέρωση : Τετάρτη, 21/11/2018

Περισσότερα σε αυτή την Κατηγορία :

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine