"Υγεία & Διατροφή και η συμβολή τους στην ανάπτυξη" στο 6o Forum Υγείας"

diatrofiΗ Υγεία είναι στενά συνδεδεμένη με την Διατροφή και στο φετινό Forum Υγείας σε μια ξεχωριστή εκδήλωση θα αναδειχθούν σημαντικές πλευρές αυτής της σχέσης από επιστημονικής πλευράς. Ταυτόχρονα όμως θα αναζητηθούν τρόποι σύνδεσης της με την παραγωγική δομή της περιοχής και την περιφερειακή ανάπτυξη.  

Σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ορισμένα είδη καρκίνου θα απειλούν όλο και περισσότερο την ποιότητα ζωής μας, τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και τη ζωτικότητα της οικονομίας μας.

Επιπλέον, έχει κάνει την εμφάνισή της μια γενιά παιδιών με υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας. Η γενιά αυτή -σύμφωνα με τους επιστήμονες- κινδυνεύει με υποβαθμισμένη ποιότητα ζωής σήμερα αλλά και στο μέλλον. Τα παιδιά αυτά έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς το αυξανόμενο κόστος των χρόνιων παθήσεων.

Πρόκειται για νόσους που σε μεγάλο βαθμό είναι στενά συνδεδεμένες με τον τρόπο ζωής μας, κυρίως τη διατροφή και το βαθμό της σωματικής άσκησης.

Στο σύγχρονο τρόπο ζωής αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι πολλαπλές υποχρεώσεις και γοργούς ρυθμούς που συχνά αλλοιώνουν τις διατροφικές συνήθειες. Για παράδειγμα, οικογένειες δεν μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρεύουν καθημερινά, ώστε να έχουν τον έλεγχο των τροφίμων που καταναλώνουν πλέον είτε παραγγέλνουν φαγητό είτε τρώνε έξω, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές και παχυντικές επιλογές.

Παράλληλα, η διατροφή έχει γίνει στις μέρες μας αντικείμενο έντονης εμπορευματοποίησης με εταιρείες να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των ανθρώπων να ετοιμάζουν όλο και πιο γρήγορα τα γεύματά τους. Κυκλοφορούν έτσι επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία με μια ελάχιστη προεργασία είναι έτοιμα προς κατανάλωση. Προπαρασκευασμένα, δηλαδή, γεύματα, τα οποία ενώ καλύπτουν το ζητούμενο της γρήγορης ετοιμασίας, δεν ανταποκρίνονται στο σημαντικότερο ζητούμενο της υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.

Ένα ακόμη στοιχείο που έχει μπει στο σύγχρονο τρόπο ζωής είναι τα συμπληρώματα διατροφής για μικρούς και μεγάλους τα οποία "υπόσχονται" ότι θα αναπληρώσουν τη διατροφική αξία που δεν διασφαλίζει πια ο οργανισμός από τις τροφές.

Παρά το γεγονός ότι για χρόνια στη χώρα μας οι πολίτες ακολουθούσαν τη Μεσογειακή Διατροφή, που αποτελούσε ένα ιδανικό διατροφικό πρότυπο με άριστα οφέλη για την υγεία, παρατηρείται πλέον η απομάκρυνση από αυτό και η διαμόρφωση ενός νέου τρόπου διατροφής στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται η κατανάλωση κρέατος. Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια, που είναι τόσο ωφέλιμα, υποχώρησαν προς χάρη του κρέατος, η υπερβολική κατανάλωση του οποίου έχει οδηγήσει κατ’ ανάγκη στη προσφορά ολοένα και χαμηλότερης ποιότητας προϊόντων.

Απολύτως καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση τόσο του ζητήματος της κακής διατροφής, όσο και των διατροφικών διαταραχών είναι η έγκαιρη και πλήρης ενημέρωση σχετικά με τα θέματα διατροφής και τη στενή διασύνδεση της σωματικής και πνευματικής υγείας με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Σε όλα τα παραπάνω και σε αρκετά ακόμη ζητήματα που σχετίζονται με την υγεία και τη διατροφή αναμένεται να απαντήσουν οι σημαντικοί εισηγητές του 6ου Forum Υγείας.

Η ενότητα Υγεία και Διατροφή συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών, το Επιμελητήριο Αχαΐας, το Σύλλογο Προστασίας Υγείας & Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και το Παράρτημα Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Θα έχει και την υποστήριξη των παρακάτω σημαντικών εθελοντικών οργανώσεων στο χώρο της Υγείας: «Άλμα Ζωής», «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας», «Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα», Πανελλήνια Αντικωφωτική και Λογοθεραπευτική οργάνωση, (Π.Α.Λ.Ο.), Παράρτημα Ν. Αχαΐας του Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας “Ζωή Γλυκιά”.

Ενότητα «Υγεία και Διατροφή»

18:00-20:30

Χαιρετισμοί:

anna mastorakouΆννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

platon marlafekasΠλάτων Μαρλαφέκας  Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας 

 

Ιωάννα Θεοδωροπούλου Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος  περιοχής  Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας.

Ομιλητές

antonis xarokopos

Αντώνης Χαροκόπος Βοηθός Περιφερειάρχη Π.Δ.Ε  σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Υγεία και Διατροφή

konstantinos faseas

Κωνσταντίνος Φασσέας Καθηγητής Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών

Θέμα: Η  ολιστική επεξεργασία των τροφίμων, διαχρονικός στόχος μελέτης των επιστημόνων

 

Παντσιώτου Κυρατσούλα Ιατρός Ενδοκρινολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών

Θέμα: «Διατροφή και Πλαστικό»

Μαρία Κογκόλη Φυσικός, Κλινική Διαιτολόγος, Απόφοιτος Χαροκοπειίου Πανεπιστημίου 

Θέμα: "Διατροφή και καρκίνος: Μια σχέση που αφορά όλους"

xaris andrikopoulos

Χάρης Ανδρικόπουλος Operation Manager της Ανδρικόπουλος ΑΕΒΕ

Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Αχαΐας

Θέμα: Η υγιεινή διατροφή ως ευκαιρία για την ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής 

 

Συντονισμός: Νατάσα Ράγιου Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Παραρτήματος  Πάτρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας & Κατερίνα Γατοπούλου Ταμίας Ιατρικού Συλλόγου Πατρών -  τέως  Διοικήτρια α /α Καραμανδανείου

 

Τελευταία Ενημέρωση : Παρασκευή, 01/06/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine