Προοπτικές στον Ιατρικό Τουρισμό

giorgos patoulisΟ Ιατρικός Τουρισμός αποτελεί ένα θέμα που είχε απασχολήσει τις εργασίες του 1ου Forum Υγείας το 2013. Ήταν η πρώτη φορά που τέθηκε ένα τέτοιο θέμα σε δημόσια συζήτηση,  συνδεόμενο άμεσα με την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας.

Αυτήν την περίοδο όμως, με τον Τουρισμό γενικότερα  να αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου μας, ο Ιατρικός Τουρισμός αποτελεί μια ξεχωριστή προοπτική για τη χώρα μας, που έχει ανέβει αρκετά υψηλά στην ατζέντα όσων έχουν ρόλο στην προώθησή του.

Οι συνθήκες είναι ώριμες ώστε η Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει το δικό της ρόλο στον Ιατρικό Τουρισμό αξιοποιώντας σημαντικά πλεονεκτήματα που διαθέτει για αυτό. Προϋπόθεση να υπάρχει η ανάλογη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και επαγγελματιών σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Σήμερα, ο  Ιατρικός Τουρισμός τοποθετείται μεταξύ των οκτώ αναπτυξιακών μοχλών της ελληνικής οικονομίας για την επερχόμενη δεκαετία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την άποψη σημαντικών δυνάμεων της ιδιωτικής υγείας και του κλάδου του τουρισμού που επιχειρούν με μικρά, αλλά ουσιαστικά βήματα να τοποθετήσουν την Ελλάδα στο χάρτη της νέας αυτής αγοράς. Προς αυτήν την κατεύθυνση διαπιστώνεται ότι Τονίζει ότι υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη των διεθνών προτύπων πιστοποίησης για τις υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, ενώ  όλο και περισσότεροι οργανισμοί υγείας στην Ελλάδα εναρμονίζονται με αυτό το περιβάλλον και αποκτούν πιστοποιήσεις από έγκριτους διεθνείς φορείς.

Το φετινό Forum Υγείας, φιλοξενώντας σημαντικούς ομιλητές με εμπειρία  και έργο στην ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού στη χώρα μας, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά ώστε και η περιοχή μας να εισέλθει στο σχετικό χάρτη παγκοσμίως.

Μεταξύ των ομιλητών βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), Γιώργος Πατούλης. Από την πλευρά του, έχει εισηγηθεί ένα  ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού υγείας.

Σε σχετική  ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ο κ. Πατούλης ανέφερε, τα έσοδα από τον τουρισμό υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσόν απ΄ αυτά, ενισχύοντας έτσι την εθνική οικονομία αλλά και συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Ο κ. Πατούλης έχει επίσης υποστηρίξει, ότι ο ιατρικός τουρισμός έδωσε την ευκαιρία σε χώρες εντελώς διαφορετικού προφίλ να εξελιχθούν σε σημαντικούς ιατρικούς προορισμούς, ενώ επισήμανε ότι για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται η συστράτευση όλων - κράτους, αυτοδιοίκησης, επιστημονικής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα.

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας για να καταστεί προορισμός τουρισμού υγείας, εστιάζοντας στις  ιαματικές πηγές, το κλίμα, την υψηλή κατάρτιση επιστημονικού προσωπικού, το χαμηλό κόστος υπηρεσιών υγείας, έχει επισημάνει όμως και στις καθυστερήσεις που υπάρχουν. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται οι  ελάχιστες μέχρι σήμερα νοσοκομειακές μονάδες διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στη γειτονική μας Τουρκία είναι περισσότερες από σαράντα. Αντιστοίχως  ελάχιστα ελληνικά νοσοκομεία έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα κ.ά..

Παρόλα αυτά διαπιστώνεται πρόοδος στην ανάπτυξη υπηρεσιών στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Ήδη τουριστικά πρακτορεία εξειδικεύονται στην οργάνωση ταξιδιών υγείας. 

Ενότητα «Ιατρικός Τουρισμός»

10:00-12:30

Χαιρετισμοί:

apostolos katsifarasΑπόστολος Κατσιφάρας Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος

kostas peletidisΚώστας Πελετίδης Δήμαρχος Πατρών 

dimitris goumenosΔημήτρης Γούμενος Πρόεδρος Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών

Κεντρικός Ομιλητής

giorgos patoulis

Γιώργος Πατούλης Πρόεδρος ΙΣΑ, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Πρόεδρος ΕΛΙΤΟΥΡ, Δήμαρχος Αμαρουσίου

Θέμα: «Τουρισμός Υγείας: Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός» 

 

Ομιλητές

anna mastorakou

Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών

 

giorgos moutousis

Γιώργος Μουτούσης Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αχαΐας

amalia papadopoulou

Αμαλία Παπαδοπούλου Πρόεδρος Περιφερειακού Τμήματος Αχαΐας & Ηλείας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών

Θέμα: Η θέση  της Αχαΐας και της Δυτ. Ελλάδας  στον Ιατρικό Τουρισμό και ο    ρόλος των επιστημονικών φορέων Υγείας της περιοχής για την Ανάπτυξή του.

maria menenakou

Μαρία Μενενάκου Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά

Θέμα: Οδοντιατρικός Τουρισμός

konstantinos marinakos

Κωνσταντίνος Μαρινάκος Δρ. Κων/νος Μαρινάκος, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, Καθ. Τουριστικού Μάνατζμεντ, Μέλος ΣΕΠ Ε.Α. Παν/μίου

Θέμα: Προϋποθέσεις και Προοπτικές Ανάπτυξης Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα: η περίπτωση του Δικτύου Τουρισμού Υγείας Πελοποννήσου

fotis papavasilopoulos

Φώτης Παπαβασιλόπουλος Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ Α.Ε.

Θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΟΝ και Ιατρικός Τουρισμός».

 

Συντονισμός: Παναγιώτης Γιαλένιος  Εκδότης εφ. «Σύμβουλος Επιχειρήσεων»

 

Τελευταία Ενημέρωση : Πέμπτη, 31/05/2018

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine