Οι ενεργειακές εξελίξεις αλλάζουν την Ηλεία

diktuoforumanapΤην ημερίδα  του «Δικτύου  Forum Ανάπτυξης» διοργάνωσε  η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» με θεσμικούς συνδιοργανωτές το Επιμελητήριο  Ηλείας, την Περιφερειακή Ενότητας  Ηλείας  της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος και  τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας άνοιξε με χαιρετισμό του ο  Παναγιώτης Γιαλένιος, εκδότης – διευθυντής του «Σύμβουλου Επιχειρήσεων» .

Ο κ. Γιαλένιος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της διοργάνωσης,  επεσήμανε ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή ενεργειακού θέματος στην ημερίδα του Πύργου Ηλείας, καθώς η περιοχή λόγων των δεδομένων της αξίζει να έχει ψηλά τα ενεργειακά στην ατζέντα της δημόσιας διαβούλευσης. Αναφερόμενος  σ το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης  του Συμβούλου Επιχειρήσεων στο οποίο εντάχθηκε η εκδήλωση στον Πύργο, επεσήμανε:

«Είναι μια νέα αναπτυξιακή διαδρομή  της εφημερίδας μας που στηρίζεται στη εμπειρία και τεχνογνωσία δυο και πλέον δεκαετιών σε συνεδριακές και εκθεσιακές  αντίστοιχες δραστηριότητες. Τιτλοφορείται και έρχεται να υπηρετήσει ένα διαχρονικό στην προσπάθειά μας όραμα που εμπεριέχεται στην φράση «Συνδέοντας τον Δυτικό Άξονα». Το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης στοχεύει στην μεταφορά, με οργανωτική επάρκεια και κορυφαίες συνεργασίες, κεντρικών μηνυμάτων ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, μέσω του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου και της συλλογικής συμμετοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Σε αυτήν την  φάση το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης θα οργανωθεί  εκτός της Πάτρας και του Πύργου και στις  περισσότερες  πρωτεύουσες των τεσσάρων περιφερειών που συγκροτούν τον Δυτικό Άξονα της  χώρας».

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερερειακής Ενότητας Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος  ανέφερε ότι η ενέργεια αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχεία της οικονομικής  και όχι μόνο, ζωής μιας χώρας και μιας  περιοχής, καθώς γύρω  από αυτή διαπλέκονται  από μεγάλα εμπορικά μέχρι και γεωστρατηγικά συμφέροντα. Όπως τόνισε, η Ηλεία τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων λόγω των υδρογονανθράκων και η Περιφέρεια Αρχή της Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή της εκλογής της έχει θέσει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της το θέμα της ενέργειας. Αναφερόμενος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο δήλωσε ότι η  Περιφέρεια  έχει διαρκή επαφή με την εταιρεία, ώστε να γίνει με ασφαλή τρόπο η εξόρυξη , «η οποία μπορεί να προσφέρει στο τοπικό κοινωνικό προϊόν πολλά σημαντικά οφέλη».

Έθιξε επίσης το ζήτημα της έλευσης του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα και τις ενέργειες που κάνει η Περιφέρεια σε αυτή την κατεύθυνση και έφερε ως παράδειγμα την προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει με τη ΔΕΠΑ και το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας για  την τεκμηρίωση της αναγκαιότητας, αλλά και της βιωσιμότητας Δημιουργίας Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου σε Πάτρα,  Αγρίνιο και Πύργο «θεωρώντας πως αν ετοιμάσουμε τα δίκτυα , ο ανταγωνισμός θα μας φέρει  πολύ εύκολα μετά από τις εταιρείες που θα ενδιαφερθούν, το αέριο».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην πρόσφατη απόφαση της Περιφέρειας να ξεκινήσει πιλοτικό πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημόσια Κτίρια. Στα πρώτα κτίρια που θα εφαρμοστεί  εντάσσεται το Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Από την πλευρά του  Κωνσταντίνος Νικολούτσος Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σ τη σημασία της έλευσης του φυσικού αερίου στην περιοχή κι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι σύντομα θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής  επεσήμανε ότι « ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος θέλουμε τον Πύργο, και την Ηλεία εντός του χώρου των εξελίξεων. Θέλουμε τον Πύργο και την Ηλεία να έχει δικαίωμα να μιλά και να εισακούγεται. Και  για τον λόγο αυτό όλοι εμείς ΤΕΕ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Επιμελητήριο Ηλείας, ΣΕΒ Πελοποννήσου,  συνδιοργανώνουμε τέτοιες ημερίδες και ακριβώς για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Από την μεριά μας είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν πρόκειται κανένας να μας δώσει απλόχερα ένα καλύτερο αύριο. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να το διεκδικήσουμε και με τις θέσεις και απόψεις μας να το συνδιαμορφώσουμε. Ως ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος πιστεύουμε ότι στον μεγάλο τομέα της Ενέργειας στην χώρας μας υπάρχουν ευκαιρίες».

Για τους υδρογονάνθρακες τόνισε ότι «η εξόρυξη πετρελαίου από την περιοχή μας μπορεί να εξασφαλίσει σε αυτή μία αξιοσημείωτη  ανάπτυξη η οποία αν διαχειριστεί σωστά μπορεί να ξεκολλήσει την περιφέρεια μας από τις τελευταίες Περιφέρειες της Ευρώπης με βάση το παραγόμενο ΑΕΠ και να αλλάξει και ο τρόπος ζωής των κατοίκων της προς το καλύτερο. Όμως αυτό θα πρέπει να γίνει εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους άντλησης  τηρώντας όμως ταυτόχρονα τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά μέτρα. Η περιοχή μας είναι μια περιοχή ιδιαίτερου κάλους, ένα παγκόσμιο σήμα κατατεθέν με μία αξιοζήλευτη  φυσική και πολιτιστική ομορφιά και η οποία πρέπει απαρέγκλιτα να προστατευτεί». Και πρόσθεσε: «Η εξόρυξη εκτός από τα οφέλη που θα φέρει στην χώρα θα φέρει και ένα θεσμοθετημένο ανταποδοτικό όφελος αλλά και αρκετές συνοδές κατά βάση υποστηρικτικές της ίδιας της εξόρυξης δραστηριότητες αυξάνοντας έτσι την επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή».

Για τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και της διασύνδεσης του με τον παραγωγικό τομέα επεσήμανε πως  «στον τομέα της αγροτικής παραγωγής ο νομός Ηλείας είναι ο νομός εκείνος ο οποίος διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή  σε όλη την χώρα. Στο κομμάτι αυτό πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο εξοικονόμησης ενέργειας μέσω εφαρμογής κατάλληλων τεχνικών. Τεχνικές που οι μηχανικοί μπορούν να υλοποιήσουν και οι οποίες θα επιτρέψουν στον παραγωγό να αυξήσει την παραγωγή του ενώ  παράλληλα να επιτύχει και εξοικονόμηση των απαιτούμενων για αυτήν πόρων».

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 17/07/2017

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine