Η ομιλία του κ. Ντίνου Νικολάου στην ημερίδα για τις «Ενεργειακές εξελίξεις» στον Πύργο Ηλείας

hmeridahlias1Τον χειμώνα του 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η γεώτρηση στο Κατάκολο για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Ο  Δρ. Ντίνος Νικολάου, Γεωλόγος Πετρελαίων – Οικονομολόγος Ενέργειας, Τεχνικός Σύμβουλος  της Energean Oil and Gas, εκτίμησε ότι η έναρξη της γεώτρησης θα πραγματοποιηθεί  σε ενάμιση περίπου χρόνο από σήμερα, καθώς χρειάζεται  να ολοκληρωθούν προηγουμένως διαδικασίες,  που έχουν να κάνουν  με  την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Η Energean αναμένει την τυπική έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης για το κοίτασμα υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο από την Επιτροπή Διαχείρισης Ελληνικών Υδρογονανθράκων, στην οποία μεταβιβάζονται από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει διεθνώς, όλες οι αρμοδιότητες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.  Στη συνέχεια, και μετά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία προσδιορίζεται σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα, η Energean προγραμματίζει να λάβει την τελική επενδυτική απόφαση , συνεκτιμώντας και την πορεία των διεθνών τιμών πετρελαίου. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις ( ο κ. Νικολάου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι χρειάσθηκε περισσότερος από ενάμισης χρόνος για την παράδοση των δεδομένων της περιοχής από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία), το πλάνο της Energean παραπέμπει σε έναρξη γεώτρησης τον χειμώνα του 2019.

Παράλληλα, υπογράμμισε  τον σεβασμό που δείχνει η Energean Oil and Gas  στο περιβάλλον, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες πραγματοποιεί εξορύξεις πετρελαίου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον κόλπο Καβάλας – Θάσου, οι οποίες γνωρίζουν ιδιαίτερη τουριστική άνθιση.  «Έχουμε άριστο αποτύπωμα ασφαλείας και περιβάλλοντος. Ο τουρισμός στην Καβάλα και τη Θάσο αναπτύχθηκαν μαζί με τα πετρέλαια» είπε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, στηριζόμενος σε επιστημονικές απόψεις εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός απέναντι στη σύνδεση των εξορύξεων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων. Παρέπεμψε  στις πρόσφατες τοποθετήσεις των καθηγητών Λέκκα (πρόεδρος του ΟΑΣΠ) και Παπαζάχου, κατά τις οποίες καμία ανθρώπινη παρέμβαση δεν είναι δυνατό να ενεργοποιήσει σεισμική δραστηριότητα, ενώ υπογράμμισε τις αναπτυξιακές προοπτικές που μπορεί να αποκτήσει η περιοχή λόγω του κοιτάσματος.

Ολόκληρη η παρουσίαση του κ. Κίττα εδώ

Video της ομιλίας του εδώ

 

 

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 17/07/2017

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine