Ενεργειακές εξελίξεις που απαιτούν όρους βιώσιμης ανάπτυξης

aivalis

Άρθρο του Βασίλη Αϊβαλή προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας*

Με την διενέργεια της εκδήλωσης «Δίκτυο Forum Ανάπτυξης – Ημερίδα Ηλείας» με τίτλο «Ενεργειακές Εξελίξεις» το απόγευμα της Δευτέρας στις 3 Ιουλίου στο Διοικητήριο του Πύργου συνεχίζεται και στο Νομό Ηλείας η προσπάθεια ενημέρωσης από το ΤΕΕ/ΤΔΕ και το Σύμβουλο Επιχειρήσεων πάνω σε θέματα εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας.

Εδώ και χρόνια από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΔΕ) και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω στοχευμένων πρωτοβουλιών και δράσεων,  γίνεται μία προσπάθεια προώθησης της πεποίθησης  σε κάθε πολίτη της περιοχής ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί να έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κομμάτι της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ παράλληλα η ίδια μπορεί να μετατραπεί σε έναν ενεργειακό κόμβο για όλη την ευρύτερη περιοχή.

Στον κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν. Εξοικονόμηση η οποία μπορεί να λάβει χώρα τόσο στον ιδιαίτερα ενεργοβόρο κτιριακό τομέα, όσο στον βιομηχανικό, αλλά και στον αγροτικό. Στην εν λόγω ενεργειακή εσπερίδα καλούνται εκείνοι οι Θεσμικοί Φορείς και καίριοι παράγοντες, οι οποίοι θα ενημερώσουν κοινό και μηχανικούς για τις τελευταίες εξελίξεις, παρουσιάζοντας το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ» για θερμική θωράκιση της ιδιοκτησίας ,  τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την εξόρυξη πετρελαίου στην περιοχή του Κατακόλου.

Σχετικά με τον τομέα  της εξοικονόμησης ενέργειας το ΤΕΕ/ΤΔΕ πιστεύει ότι η μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για κάθε πολίτη της χώρας.

Από την μείωση της προαναφερθείσας κατανάλωσης τα οφέλη είναι πολλαπλά, έμμεσα και άμεσα. Οφέλη στην Εθνική αλλά και στην τοπική οικονομία, τόσο μέσω της ίδιας της εξοικονόμησης πόρων για την ενέργεια από τον χρήστη, όσο και από την ενεργοποίηση δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων γύρω από αυτή. Παράλληλα, μεγάλα είναι και τα αντίστοιχα περιβαλλοντικά οφέλη μέσω της μείωσης ρύπων και συνεπώς της ανάσχεσης της επιβάρυνσης του φαινομένου του θερμοκηπίου .

energiakes

Ο νομός Ηλείας είναι από τους νομούς οι οποίοι έχουν την πρωτοκαθεδρία στην πρωτογενή αγροτική παραγωγή. Η εξέλιξη της μηχανικής και της επιστήμης έχει δημιουργήσει τεχνικές εξοικονόμησης και στην πρωτογενή παραγωγή. Τεχνικές οι οποίες μπορούν να φέρουν τον μηχανικό κοντά στον παραγωγό και να του προσφέρουν όλες εκείνες τις δυνατότητες προκειμένου να περιορίσει τόσο το ενεργειακό κόστος στην παραγωγή του, όσο να τη βελτιώσει και να την αυξήσει. Το εν λόγω forum είναι μία καλή αρχή για μία τέτοια ώσμωση δύο κλάδων η συνεργασία των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε θεαματικά οφέλη και για τους δύο.

Από την άλλη μεριά, η περιοχή της Δυτικής Ελλάδας έχει την τύχη σοβαρών ενδείξεων ότι το υπέδαφός της διαθέτει εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Τύχη η οποία μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία ανάπτυξης προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες εξόρυξης , τηρώντας ταυτόχρονα και αυστηρές διαδικασίες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η τήρηση της ανωτέρω μεθοδολογίας θα επιτρέψει μεν την άντληση υδρογονανθράκων από το υπέδαφος, αλλά με μια ταυτόχρονη και παράλληλη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ικανοποιώντας τα ανωτέρω δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί μια πληθώρα νέων κλάδων απασχόλησης στην περιοχή, μέσω των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων της εξόρυξης υδρογονανθράκων και προστασίας περιβάλλοντος οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν. Έτσι, επιτυγχάνεται μείωση της ανεργίας, ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας,  παραγωγή πλούτου για τους πολίτες, ενώ παράλληλα υπάρχουν και τα θεσμοθετημένα ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη τα οποία όλα μαζί αυξάνουν το ΑΕΠ της περιοχής. Και προφανώς όλα αυτά συμβαίνουν με όρους ανάπτυξης της τουριστικής δραστηριότητας και προστασίας του σπάνιου φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής.

Ο κλάδος της ενέργειας είναι παντού αναπτυσσόμενος και οι προκλήσεις του μεγάλες. Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες τις προσκλήσεις αυτές. Πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε για την ανάπτυξη του τόπου μας, για τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών της περιοχής μας, για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας, για τις επόμενες γενιές

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 17/07/2017

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine