Προϋποθέσεις και αυξημένα μέτρα ασφαλείας ζητά η ΠΔΕ

gewrgiopoulosΆρθρο του Γιώργου Γεωργιόπουλου, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας*

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος εδώ και χρόνια προετοιμάζεται να υποδεχτεί τις ενεργειακές εξελίξεις που αλλάζουν σημαντικά το τοπίο της περιοχής. 

Στην παρούσα φάση δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Κατάκολο, εν όψει των γεωτρήσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν σχετικά σύντομα.   Στο πλαίσιο αυτό, κυρίως  έχουμε θέσει προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος , όπως επίσης του τουριστικού προϊόντος, δεδομένου ότι ο νομός Ηλείας  σε σημαντικό ποσοστό ζει από τον τουρισμό, ενώ σε ό,τι αφορά το Κατάκολο είναι λιμάνι κρουαζιέρας. Αυτά τα χαρακτηριστικά επιθυμούμε να τα διαφυλάξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να τα διατηρήσουμε και να τα αναπτύξουμε.

Επιδιώκουμε να συνδυάσουμε τις δραστηριότητες, χωρίς να επηρεαστούν ισορροπίες κι έχουμε διαβεβαιώσεις ότι μπορούμε να το επιτύχουμε.  Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεννόηση με την εταιρία που θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις προκειμένου να μην έχουμε πλατφόρμες  στη θάλασσα, δεδομένου ότι πρόκειται για μια τουριστική, θαλάσσια περιοχή. Συζητάμε  για διάταξη στην ξηρά, ώστε να μην επηρεαστεί το θαλάσσιο περιβάλλον και προς αυτήν την κατεύθυνση προετοιμάζεται η εταιρία. 

Μία άλλη παράμετρος   στην οποία επιμένουμε είναι η μέθοδος διενέργειας των σεισμικών ερευνών. Επιδιώκουμε να υπάρχει η επιστημονική επάρκεια και η απαιτούμενη προσοχή, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε μια σεισμογενή περιοχή.  Έχουνε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα ακολουθηθούν  αυξημένα μέτρα ασφαλείας και όλα τα βήματα θα γίνουν με τη δέουσα προσοχή.  

gewtrhseisΠέρα από τα παραπάνω όμως  είναι ώρα η Κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τι σκοπεύει να πράξει με τη διανομή του περιφερειακού πόρου που προβλέπεται προς τις Περιφέρειες στα όρια των οποίων γίνονται εξορύξεις υδρογονανθράκων. Θα πρέπει αφενός να διασφαλίσουμε ότι δεν αλλάζει τίποτα στο σχεδιασμό και αφετέρου να αποσαφηνιστεί  με τι τρόπο και σε τι χρόνο θα γίνει η διάθεση των πόρων αυτών που για τη Δυτική Ελλάδα είναι σημαντικοί.

Τέλος,  καταβάλλουμε  κάθε δυνατή να προσπάθεια να είναι ενήμερος ο κόσμος για το τι θα γίνει στην Ηλεία. Με ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις σαν αυτή της Δευτέρας, προετοιμάζουμε την τοπική κοινωνία για τις ενεργειακές αλλαγές που θα δούμε σύντομα στη γειτονιά μας. 


Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 17/07/2017

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine