Αναπτυξιακές διαδρομές

του Παναγιώτη Γιαλένιου*

Με την πραγματοποίηση της Ημερίδας Ηλείας την προσεχή Δευτέρα το απόγευμα στον Πύργο, ο «Σύμβουλος  Επιχειρήσεων» αρχίζει μια νέα αναπτυξιακή διαδρομή, στηριζόμενη στη εμπειρία και τεχνογνωσία δυο και πλέον δεκαετιών σε συνεδριακές και εκθεσιακές  αντίστοιχες δραστηριότητες. Τιτλοφορείται «Δίκτυο Forum Ανάπτυξης» και έρχεται να υπηρετήσει ένα διαχρονικό μας όραμα, που εμπεριέχεται στην φράση «Συνδέοντας τον Δυτικό Άξονα».

Συνδέοντας τον Δυτικό Άξονα

Το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης στοχεύει στην μεταφορά, με οργανωτική επάρκεια και κορυφαίες συνεργασίες, κεντρικών μηνυμάτων ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες, μέσω του ανοιχτού δημόσιου διαλόγου και της συλλογικής συμμετοχής, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Σε αυτήν την  φάση το Δίκτυο Forum Ανάπτυξης θα οργανωθεί  εκτός της Πάτρας και του Πύργου και σε στις περισσότερες πρωτεύουσες των τεσσάρων περιφερειών που συγκροτούν τον Δυτικό Άξονα της χώρας.

Είναι πολλά αυτά που μας ενώνουν σε αυτήν την διαδρομή. Τελευταία  έχει προστεθεί και ένας ακόμη πυλώνας, αυτός των νέων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων. Ευχή όλων είναι σε αυτό το δίκτυο μεταφοράς να προστεθεί σύντομα και το πολύπαθο και αιματοβαμμένο τμήμα Πατρών –Πύργου. Ένας οδικός άξονας που δεν πρέπει η ολοκλήρωσή του να μείνει μόνο στο χώρο των ευχών αλλά απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση  των πολιτών ολόκληρης της Δυτικής Πελοποννήσου, γιατί διαρκώς προκύπτουν εμπόδια ακύρωσης ή συρρίκνωσής του με πιο πρόσφατο αυτό των Jaspers (Ευρωπαϊκή τεχνική βοήθεια που υποβοηθεί  την ελληνική πλευρά για την ένταξη του Πάτρα - Πύργος στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2016) που θέτουν νέα δεδομένα για την πορεία του πολυσυζητημένου διαγωνισμού. Συγκεκριμένα ζητούν την υποβολή  συμπληρωματικού φακέλου που θα εξετάσει εναλλακτικά σενάρια μικρότερου έργου που δεν ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομου ή αναβάθμισης του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

Φυσικά στη Δυτική Πελοπόννησο ένα ακόμη τεράστιο  ζήτημα που οφείλει να ενώνει τις τοπικές κοινωνίες είναι η επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου, αφού βεβαίως βρεθεί σύντομα λύση στο μείζον πρόβλημα της διέλευσής του από την Πάτρα.

Γενικότερα όμως τον δυτικό Άξονα υπάρχουν αρκετοί αναπτυξιακοί πυλώνες που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες του και να δυναμώσουν την προοπτική τους. Σε αυτούς εντάσσονται η συντονισμένη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, η ουσιαστική παραγωγική ανασυγκρότηση της με έμφαση στον πρωτογενή της τομέα και βεβαίως η αξιοποίηση του πλούσιου ερευνητικού τους δυναμικού.

Ενεργειακές προοπτικές

Η Ενέργεια ως ένας τομέας που ακουμπά το σύνολο σχεδόν των σύγχρονων οικονομικών δραστηριοτήτων παντού, έχει έναν ξεχωριστό αναπτυξιακό ρόλο στο Δυτικό Άξονα. Νοητά  ολόκληρο το Ιόνιο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο που εκτός από θαλάσσια μεταφορική αρτηρία και τουριστικό προορισμό, κρύβει και έναν τεράστιο ορυκτό πλούτο που τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτεται.

Ένας πλούτος που αν αντιμετωπιστεί σωστά από όλες τις πλευρές και πάντα ως βασικός πυλώνας μιας αειφόρου ανάπτυξης, μπορεί να δημιουργήσει εντελώς νέα δεδομένα για την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα.

Η εκδήλωση στον Πύργο (και  για λόγους συγκυρίας) εστιάζει το περιεχόμενό της στις Ενεργειακές εξελίξεις στη περιοχή. Πραγματοποιείται, όπως όλες οι αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες, σε συνδιοργάνωση με τους βασικούς τοπικούς και περιφερειακούς θεσμούς της περιοχής (Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδος, την  Περιφέρεια Δυτ.Ελλάδος, Επιμελητήριο Ηλείας και Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών ΠΔΕ). Άλλωστε δύο βασικοί ενεργειακοί τομείς  αυτό το διάστημα, η  «Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και η εξοικονόμηση ενέργειας αποτελούν "στοίχημα" της Ηλείας», όπως σημειώνει και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ σε άρθρο του σήμερα στον «Σ.Ε».

Ερχόμενοι διαρκώς κοντά στις ανάγκες και τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών και δημιουργώντας κανάλια χρήσιμης άμεσης πληροφόρησής τους αλλά και διασύνδεσής τους σε μια αναπτυξιακή προοπτική θεωρούμε το μήνυμα των καιρών και για τον ρόλο του Τύπου. Αυτό το προσπαθούμε, στο μέτρο του δυνατού, να το υπηρετούμε όσο μπορούμε καλύτερα και σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται η νέα μας πρωτοβουλία που εκκινεί από τον Πύργο την Δευτέρα.

 * Ο κ.Παναγιώτης Γιαλένιος είναι Εκδότης του «Συμβούλου Επιχειρήσεων»

Τελευταία Ενημέρωση : Δευτέρα, 17/07/2017

Πρωτοσέλιδο "Σύμβουλου Επιχειρήσεων"

Πρωτοσέλιδο Τελευταίας Έκδοσης

PDF, E-Paper τελευταίας έκδοσης εδώ

Δείτε το κανάλι μας στο YouTube

Εικονομηνύματα Forum Ανάπτυξης

banner forum 2016

 

Αρχή Σελίδας
Template by JoomlaShine